AYNI KUŞAĞIN ATLETLERİ

HALTERCİ ATLET ARİF ESEROĞLU

1944 yılında Konya Altınekin ilçesi Sarnıç köyünde doğdu. Sarnıç İlkokulu sonrası Konya’ya gelerek Ticaret Lisesinde orta ve lise öğrenimini tamamladı. 1964-65 yıllarında iki buçuk yıl İmar ve İskân Bakanlığında, sonra Konya YSE’de ve askerlik sonrası 1972 yılından itibaren on dört yıl da Krom Magnezit Fabrikasında muhasebe müdürü olarak görev yaptı. 1964 sonrası yüksek öğrenimini Ankara Ticari İlimler Akademisinde yapan Arif Eseroğlu, 1989 yılına kadar TİGEM’de yönetim kurulu üyesi ve genel müdür yardımcılığı yaptı.  

Ethem Çöğürcü başarı kupası ile.

Sarnıç İlkokulu devamında ailesi Konya’ya taşınan Arif Eseroğlu, Karma Ortaokulu üçüncü sınıftayken zatürreye yakalandı. Boy 1.76 olmasına rağmen kilo 42’ye düşmüştü. Bu nedenle yaz mevsiminde yüzme sporu yaptı. Eseroğlu, Ticaret Lisesi birinci sınıftayken takım kaptanı Mustafa Keten’in teşvikiyle Meram Yeni Yol’da yapılan kros antrenmanlarına katılarak zatürreyi yendi. Okulların açılışı sonrası kışa doğru o yılların antrenörü Muhsin Cüneyt, Arif Eseroğlu’nun fiziki yapısına bakarak el ve kollarının iriliğini ve kuvvetini de düşünerek onun gülle, disk ve çekiç atma branşları başta olmak üzere on yedi branşta antrenman yapmasını sağladı. Bir yıl kadar bisiklet sporu da yapan Eseroğlu, 1963 yılında öğle sonu çekiç atarken o yıllarda güreş ve halter antrenörlüğü yapan Fahrettin Akbaş’ın dikkatini çekti. Antrenör Akbaş, iki saatlik antrenmanla Eseroğlu’nu İstanbul’da yapılan halter müsabakasına götürdü. Arif Eseroğlu, 75 kiloda ilk müsabakasında toplamda dördüncü oldu. Bu vesileyle haltere yönlendi. Fiziği de güçlü olunca altı ay içinde kilosunda tüm rekorların sahibi oldu.

Arif Eseroğlu Bisiklet sporu da yapmıştı.

Çok geçmeden Fahrettin Akbaş antrenörlüğü bırakınca YSE kurumunda görev yapan Arif Eseroğlu, valilik oluruyla haftada üç gün halter antrenörlüğüne başladı. 1964 yılında öğrenimi nedeniyle Ankara’ya taşınınca antrenörlük bitti. Halter ve atletizme az da olsa devam etti.

Arif Eseroğlu güçlü bir fiziğe sahipti.

1966 yılında Konya’ya dönen Eseroğlu, bir süre daha halter antrenörlüğünü sürdürdü. 1972 yılında antrenör Mustafa Silay’ın teşvikiyle Akademiden de mezun olan Eseroğlu, atletizme döndü. Konya’da bir dönem antrenörlük yapan bir zamanların Atletizm Federasyonu başkanı Nuri Turan’ın yönlendirmesiyle dekatlona başladı ve bu branşta başarılar elde etti.

Arif Eseroğlu dekatloncu idi ama Atletizm de ana branşı çekiç atarken.

Eseroğlu gülle atmada 12m’nin üstünde, disk atmada 36.52m, çekiç atmada 37m, cirit atmada 35m, yüksek atlamada 1.65, 100m’deyse 12.1’lik dereceler elde etti.

Münir Altunel uzun yıllar Konya Bayındırlık İl Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapmıştı.

On dört yıl Konya Krom Magnezit Fabrikasında muhasebe müdürlüğü sonrası dönemin Tarım ve Orman Bakanlığı müsteşarı kendisi de eski bir atlet olan Mustafa Keten’in imzasıyla TİGEM genel müdür yardımcılığı yapan Arif Eseroğlu, 1992 yılında emekli oldu. Antalya ve Alanya’da yaşıyor.

Münir Altunul’in kabri Üçler Mezarlığı’nda.

ETHEM ÇÖĞÜRCÜ

1947 yılında Bozkır Karayahya’da doğdu. Ailesi Kaşınhanı’na taşınınca ilkokulu Kaşınhanı’nda, ortaokulu İçeri Çumra’da tamamladı. Konya Erkek Lisesi ikinci sınıftayken beden eğitimi dersi öğretmeni Sebahattin Şengün’ün organize ettiği seçmelerde başarılı olarak atletizm yapmaya başladı. Stadyumda zaman zaman okul takım kaptanı Vezir Balcıoğlu’ndan ilgi gördü ve onun antrenmanlarına katıldı. Gülle, disk ve çekiç atmada tüm okul müsabakalarında Erkek Lisesini temsil etti. Önce halter yapması onun için avantajdı. Ama uzun boyu dezavantaj olunca atletizme yöneldi. Bir seferinde Mersin’de yapılacak müsabaka için kadroya alındı ama maddi imkânsızlık nedeniyle Mersin’e gidemedi. Ethem Çöğürcü; Selçuk Üniversitesi emeklisi, Konya’da yaşıyor.

Ethem Çöğürcü’nünde olduğu Ayaktakiler;  Öğretmen Sabahattin Şengün’den sonra dördüncü 13 forma nolu) Erkek Lisesi Atletizm Takımı en sondaki Vezir Balcıoğlu

MÜNİR ALTUNEL

Aslen Konya Taşkentli olan 1960’lı yılların atleti Münir Altunel, 03 Ağustos 1945 yılında Konya’da doğdu.  İlkokulu Havzan’da tamamladı.  Ticaret Lisesinde ortaokul son sınıftayken yakın arkadaşı Mustafa Keten’in teşvikiyle atletizme başladı. Bir taraftan öğrenimini sürdürürken diğer taraftan da stadyumu yurt tuttu. 300m’lik müstakil atletizm pisti, 1 nolu saha ve Meram Yolu onun meskeniydi. Mustafa Keten’in özel ilgilendiği Altunel, krosta 3000, 5000 ve 10000m; piste ise 3000 ve 5000m yarışlarına katıldı. Mütevazi dereceler elde etti. Ticaret Lisesi ve Şekerspor formasıyla birçok yarışta okulunu ve kulübünü temsil etti.  Konya dışında bir sefer Antalya’da yarıştı.

Ethem Çöğürcü ayakta sağda 13 numara formalı.

Lise öğrenimi sonrası Ankara Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi’nde öğrenimini sürdürürken spor yapma imkânı bulamayan Münir Altunel, öğrenimini sürdürürken Ankara Gima’da muhasebeci olarak çalıştı. Sonrasında ise Ankara Bayındırlık İl Müdürlüğünde resmi göreve başladı. Bir müddet sonra babasının rahatsızlığı sebebiyle Konya’ya tayinini isteyen Münir Altunel, 2003 yılına kadar Konya Bayındırlık İl Müdürlüğünde şube müdürlüğü yaparak emekli oldu.

Arif Eseroğlu Gençlik yılları.

Askerliğini yedek subay olarak Cizre, Silopi ve Şırnak’ta yaptı. Altunel, 27 Aralık 2016 tarihinde vefat etti ve Üçler Mezarlığı’na defnedildi.

Halter Antrenörü Arif Eseroğlu (ayakta ortada).

ALİ BAŞALP

1948 yılında Doğanbey’de doğdu. Çocuk yaşta ailesi Konya’ya taşındı. Akçeşme İlkokulu sonrası Devrim Ortaokulu’na, sonrası Erkek Lisesine başladı.  Liseye başladığı yıl mahalle ve çocukluk arkadaşı Mehmet Emin Mıhoğlu’nun teşvikiyle atletizmle tanıştı. 1 nolu saha onun spordaki meskeniydi. O dönemde Konya’da antrenör olmamasına rağmen lise öğrenimi döneminde üç yıl atletizm bir yıl da halter yaptı.

Halterci Arif Eseroğlu (ayakta ikinci) kupası ile.

Mehmet Emin Mıhoğlu başta olmak üzere Mehmet Büyükdinler, Mümin Hasaklılar, Mustafa Silay, Ahmet Keten ve Mustafa Yavuz onun antrenman yaptığı, yarıştığı dönem arkadaşlarıydı. Pistte yalnızca 1500 ve 3000m yarışlarına katılan Ali Başalp, hiçbir kros antrenmanına ve yarışına katılmadı. 1500 ve 3000m’de de yalnızca okul yarışlarına ve ferdi yarışlara katıldı. Kulüp lisansı yoktu. Hep mütevazi dereceler elde etti.

Münir Altunul gençlik yılları.

Lise son sınıftayken iki yıl Ali Özsavala’nın ilgisiyle halter yaptı. Bu dönemde antrenör Arif Eseroğlu sayesinde sistemli antrenmanlara katıldı. Lise sonrası İstanbul Üniversitesi Makine Mühendisliğinde öğrenimini sürdürürken spor yapma imkânı bulamadı. 1974 yılında mezun oldu. 1975 yılında da Konya Şeker Fabrikasında göreve başladı. Üç yıl sonrası iki yıl da Afyon Şeker fabrikasında çalıştıktan sonra resmi görevini sonlandırdı.  1980 yılından beri Konya’da ticaretle iştigal ediyor.

1962 Konya Atletizm Bayramı 1. Sedat Aktan 2. Nurullah İvak 3. Arif Eseroğlu.

Arif Eseroğlu disk atarken.

Erkek Lisesi Atletizm Takımı Beden Eğitimi Öğretmeni Süleyman Ünver ile Ali Başalp (Ayakta başta olan)

Ali Başalp.

Ethem Çöğürcü ve Selçuk İncekara.