ATLETİZMİN ÜÇ CENTİLMENİ                                                              

İSMAİL SERİM
1936 yılında Isparta’da doğdu. Babası astsubay olunca ilkokulu ve ortaokulu Akşehir’de tamamladı. Konya Lisesine başladığı yıl; beden eğitimi dersi öğretmeni, o yıllarda Konya atletizmine damgasının vuran Sabahattin Şengün’ün teşvikiyle atletizmle tanıştı.

İsmail Hakkı Dursun Konya 1 Nolu Sahada birinci olurken finişte.

Stadyuma giderek o yıllarda antrenörlük yapan astsubay Feyzullah Soğukoğlu’nun nezaretinde antrenmanlara başladı. Ana branşı cirit atmaydı. Zaman zaman da 110m engelli ve bayrak yarışlarına katıldı. Cirit atmada 47m’nin üzerindeki atışı Konya rekoru oldu. Bu rekoru; daha sonra beraber antrenman yaptıkları dönem arkadaşı Orhan Arda, 49m’nin üzerindeki atışıyla kırdı. Erkek Lisesi yanında Konya Bölgesini temsilen Afyon’da yapılan grup birinciliğinde yarıştı. O aynı zamanda kulübü İdmanyurdu’nu cirit atma, 110m engelli ve bayrak yarışlarında temsil etti. 

İsmail Hakkı Dursun başarı kupasını komutalarının elinden alırken
 

1954 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde öğrenime başladı. Dört yıllık bu dönemde özellikle üniversiteler arası atletizm yarışlarında sporuna devam etti. Konya, İstanbul ve Bursa’da yapılan üniversiteler atletizm Türkiye birinciliklerinde okulunu temsil etti. O yıllarda alüminyum cirit yoktu. İsmail Serim’in kendine ait tahtadan yapılmış ciriti vardı.  Kendinden önce Konyalı olan yakın arkadaşı Orhan Arda, bu tahta ciritle bir atış yaptı. Bu atışta cirit kırılınca İsmail Serim, arkadaşı Orhan Arda’ya kızdı ve bir süre ona küstü. 
Mezuniyet sonrası Konya’ya dönen ve Topraksu müdürlüğünde mühendis olarak göreve başlayan İsmail Serim, yeteneği çerçevesinde kulübü İdmanyurdu’nda voleybola yöneldi. Çok geçmeden takım kaptanı oldu. Havagücü voleybol takımıyla oluşan rekabet Konya’ya kaliteli mücadeleleri getirdi.  Genelde İdmanyurdu’nun galip geldiği maçlarda kaptan İsmail Serim, önemli bir fonksiyon olduğunu gösterdi. 

Spora güreşle başlayan İsmail Hakkı Dursun (sağdan ikinci)  Antrenörü Duran Koçak. Takım arkadaşları ile Halil Koçal, Celal Peblica Akörenli hemşehrisi Abdülkadir Taşkıran İsmail Hakkı Dursun, ?

Muhsin Cüneyt’ten sonra bir süre atletizm ajanlığı (il temsilciliği) da yapan İsmail Serim, sonraki yıllar tenise yöneldi. Şevket Büyükışıkgil, Yıldırım Erkan ve vezir Balcıoğlu ile zevkli ve çekişmeli tenis müsabakalarına Konyalı Şahit oldu. 
Topraksu emeklisi İsmail Serim, 13 Mayıs 2017 tarihinde vefat etti ve Konya Musalla Mezarlığı’na defnedildi. 

İsmail Serim Atletizm Ajanı (il temsilcisi)  olduğu yıllarda dönem atletleri ile.
 

KAMBER SAYAR
Aslen Silleli. 1950 yılında Konya’da doğdu. 19 Mayıs İlkokulundayken çocukluk arkadaşlarıyla okul bahçesinde ve mahallede futbol oynayarak sporla tanıştı. 
1964 yılında Karma Ortaokulu üçüncü sınıftayken tahtaya yazılı “Yarın sabah stadyumda seçme var.” duyurusuyla ertesi gün bisikletiyle stadyuma gitti. Yaşıt on beş kişi toplandı. İlgililer, Anıt Meydanı’na çocukları götürüp yarışın biteceği yeri gösterdiler. Görevli, çocukları bir pikapla battı çıktının yanına götürdü. O günkü adıyla Gülen Çocuk Parkı, daha sonra Karayolları’nın Trafik Parkı olan, şimdi de Meram Belediyesi’nin park olarak işlettiği yerde Kamber Sayar; şort, atlet ve normal ayakkabıyla yarışa katıldı. Bu yarışta ortalarda yer alan Sayar’ı, kendisi de Silleli olan Maraton Mehmet lakaplı Mehmet Serin, herkesi teşvik ettiği gibi teşvik etti. 

Ticaret Lisesi atleti İsmail Hakkı Dursun basında

Bunun üzerine Kamber Sayar, okul dışındaki zamanının çoğunu stadyumda geçirmeye başladı. Liseye başlamadan önceki yaz tatilinde o yılların gönüllü antrenörü Mustafa Keten’in grubuna katılarak antrenmanlara başladı. Hastaş Kolejinden mezun olduğu 1972 yılına kadar sporla alakası olan Kamber Sayar, kışları da kendi kendine Meram Yeni Yol’da kros antrenmanları yapıyordu. O yıllarda İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde öğrenimini sürdüren Mustafa Keten, yazları atletlerinin başındaydı. Kış için ise onlara antrenman programı yazıp vermekteydi. Gönüllü antrenör Keten varsa antrenmanlar 1 nolu sahada 400m’lik pistte, yoksa 300m’lik müstakil atletizm sahasındaydı. 

İdmanyurdu forması ile Kamber Sayar 1 nolu sahada.

Bir süre sonra Kamber Sayar’ın antrenmanlarda istikrarlı olduğunu gören basketbolcu ve kulüple özel ilgisi olan Nizamettin Yetişen, ondan nüfus cüzdanı ve fotoğraf istedi. Ona İdmanyurdu’nun lisansını çıkararak ayakkabı ve eşofman verdi.  Kamber Sayar; Konya Bölgesi’nin, Hastaş Kolejinin ve İdmanyurdu’nun atletiydi. Orta ve uzun mesafe atleti olan Sayar, 3000m engelli, 5000m ve özellikle okul yarışlarında kros müsabakalarının müdavimi olarak ikinci ve üçüncülük madalyalarının sahibi oldu. 

Kamber Sayar, 300 m.’lik atletizm pistinde kuvvet çalışması yaparken

1966 yılında Bolu’da yapılacak grup birinciliğine takımın altıncı elemanı olarak seçildi. Ancak bacak lifinin kopması üzerine ilk defa katılacağı Konya dışı müsabakaya katılamadı. Askerliğini Kars’ta yaparken 3. Ordu’yu temsilen on beş günlük kamp sonrası ordular arası 5000m yarışında 26. oldu. Askerlik sonrası Meram’da Oturan Hastaş Kolejinin İdmanyurtlu atleti Kamber Sayar, otuz yıldır evinden çıkarak yalnız başına sağlık için spor alışkanlığını sürdürmekte. 1. Organize’deki inşaat malzeme işlerini de devam ettirmekte.

Gönüllü Antrenör Mustafa Keten ekibinin en önde koşan atleti Kamber Sayar. (gözlüklü)

İSMAİL HAKKI DURSUN
1938 yılında Akören’de doğdu. İlkokulu Akören’de tamamladı. Konya Ticaret Lisesinde öğrenimini sürdürürken tren istasyonu ve TMO karşısında o yıllarda boş olan arazide, Mithat Paşa Stadyumu adı verilen yerde dönem arkadaşlarıyla futbol oynayarak mahalle sporu yapmaya başladı. Çok geçmeden kendisi de futbol oynayan ve atletizm yapan beden eğitimi dersi öğretmeni Mehmet Ortaer’in teşvikiyle güreşle tanıştı. Bu konuda hemşerisi, yakın arkadaşı Kadir Taşkıran’dan da etkilenerek güreş salonuna gidip antrenör Nasuh Akar nezaretinde güreş antrenmanları yapmaya başladı. 

Mithat Paşa Stadyumu Ayaktakiler: Hasan Hüseyin Eralp, İsmail Hakkı Dursun, İsmail Türkoğlu (DDY)  Abdurrahman Doğaner, Abdülkadir Buğdaycı, Ahmet Öğüt. Oturanlar: Mustafa Evren Vural, Mustafa Yılmaz Özdemir.

1950’li yılların ortasında güreş millî takım kampı Konya Şeker Fabrikasında yapılmaktaydı. Bu çerçevede kampta olanlar dahil Konya’daki tüm güreşçiler 1 nolu sahada topluca, kondisyoner Cahit Önel nezaretinde birinciye eşofman ödüllü koşu yarışına tabi tutuldular. Bu yarışta birinci olan İsmail Hakkı Dursun, eşofman hediyesini aldı. Bu yarışı izleyen zamanın atletizm antrenörü Sami Çıka, İsmail Hakkı Dursun’u güreş antrenörü Nasuh Akar’dan talep etti. 

. Konya 1950’li yıllar Oturan İsmail Serim ayakta sağda Hasan Özkaplan.

İsmail Hakkı Dursun artık atletti. Ticaret Lisesi, Bölge ve Şekerspor formasıyla orta ve uzun mesafe koşularının antrenmanlarını ve müsabakalarını sürdürdü. O yılların başarılı atleti Vezir Balcıoğlu’nu bir yarışta geçmesi popülaritesini yükseltti. 1500m, 3000m engelli pist ve 5000m ve 10000m kros yarışlarının müdavimi olan Dursun, Konya’daki yarışlar dışında Ticaret Lisesini temsilen kros ve pist Türkiye birinciliğine ve her yıl 27 Aralık’ta Ankara’da yapılan Büyük Atatürk Koşusu’na katıldı. 

1950’li yılların başı İsmail Serim (oturanlar 3.) yakın arkadaşı Orhan Arda (4.)

Vatani görevini yaparken de atletizm yarışlarına katılan İsmail Hakkı Dursun, 1961 yılında Kocaeli Kağıt Fabrikasında göreve başlayıncaya kadar atletizme devam etti. 1987 yılında emekli oldu. On dört yıl kadar özel işlerle meşgul olan 1950’li yılların atleti İsmail Hakkı Dursun, 1 Temmuz 2006 yılında vefat etti. Kabri İzmit’te.

Erkek Lisesi Atletizm Takımı en sağda Öğretmen Sabahattin Şengün hemen yanındaki İsmail Serim
 

Konya Ayaktakiler: Selçuk İncekara, M. Emin Mıhoğlu, Şemsettin Özsaydam. Oturanlar: ?, ?,  Kamber Sayar (üçüncü), ? .