ÖNCE ATLETİZM SONRA BAŞKA SPOR

Bir vesileyle atletizmle tanışan Konyalı atletlerimizin bazıları uzun yıllar pistlerde mücadele ederken bazılarının da birkaç yıl içinde branş değiştirerek başka spor dallarıyla ilgilendikleri tarihi bir vakadır.

1970’li yılların haltercisi Abdullah Atmaca

Bu atletlerden Ömer Zengin ve Mehmet Özdil gibi bazı isimler var ki atlet olarak millî formayı şerefle giyip rekorlar kırdıktan sonra başka spor dallarını tercih ettiler.  Bazı isimler de var ki atletizmde önemli başarıları olmayıp birkaç yıl kros veya pistlerde boy gösterdikten sonra farklı spor branşlarını tercih ettiler. Muammer Deveci, Abdullah Atmaca, Mustafa Çotur ve Adnan Gönç işte bu konunun örnekleri.

1974-75 Sanat Enstitüsü Kros Takımı Muammer Deveci Mehmet Özdil, Tuğrul Karakuş.

Muammer Deveci atletizm sonrası siyah beyaz Konyaspor’da top koştururken Abdullah Atmaca halterle ilgilendi.  Mustafa Çotur atletizm sonrası futbol sahalarında boy gösterirken Adnan Gönç tekvandoya yöneldi. Bu isimlerden Muammer Deveci’nin yeteneği, onu atletizmde millî formayı giymeye götürebilirdi ama futbolu tercih etmesi onu ay yıldızdan mahrum etti diyebiliriz.

MUAMMER DEVECİ

1959 yılında Konya Uluırmak Mahallesi’nde doğdu. Hürriyet İlkokulu sonrası Devrim Ortaokulunda öğrenimini sürdürürken beden eğitimi dersi öğretmeni Mazhar Vardar’ın öngörüsüyle futbolla tanıştı. Okul takımında futbol oynadı. Sanat Enstitüsü’nde (EML) öğrenim yaparken beden eğitimi dersi öğretmeni Tezcan Uzcan’ın teşvikiyle atletizme yöneldi. Antrenör Muzaffer Tulukcu’ya tabi olarak kros antrenmanları yanında stadyum çevresinde yapılan kros yarışlarına katıldı.  Baharla birlikte pistlerde 400 ve 800m, 4x100 ve 4x400m bayrak yarışlarına katıldı.

E. M. L. Atletizm Takımı Beden Eğitim Öğretmeni Kamil Çimen, Abdullah Atmaca (oturanlar ortada).

Fiziği ve yeteneği atletizme uygun ola Muammer Deveci, mezun olduğu 1975-76 öğretim yılına kadar Konya’daki tüm yarışların yanında okulunu Mersin, Eskişehir, İzmir ve Antalya’daki yarışlarda temsil etti. Muammer Deveci, Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümünde öğrenimini sürdürürken dönem arkadaşları Tuğrul Karakuş ve Reşat İplikçi’den de etkilenerek siyah beyaz Konyaspor’da futbola yöneldi. Deveci, zaten ilkokuldayken gerek okul gerek mahalle arkadaşlarıyla futbol oynamayı severdi. Hatta ortaokul son sınıftayken Saraçoğlu Mahallesi olarak futbol turnuvasında şampiyonluk tattı. İçindeki bu sevgi lise ikinci sınıftayken nüksetti, antrenör Hatay Sarkanak nezaretinde kendini geliştirdi. Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun olan Muammer Deveci, sonrası İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesinden de mezun oldu.

1975-76 Abdullah Atmaca (İkinci sıra ortada)

Yüksek okul öğrenimini sürdürdüğü dönemde yeteneği gören Beşiktaş, Muammer Deveci’yi istedi; ama Konyaspor bonservisi vermeyince Deveci’nin futbol hayatı son buldu. İş hayatına atılan 1970’li yılların atleti, sonraki yılların futbolcusu Muammer Deveci; Has Pompa, Has Enerji, Haskon İnşaat ve Has Sondaj olarak iş hayatını Konya’da sürdürüyor.

ABDULLAH ATMACA

1958 yılında Bozkır Taşbaşı’da doğdu. Aynı yıl ailesi Çarıklar’a göç etti ve babası Mustafa vefat etti. 1966 yılında Konya Yetiştirme Yurduna alınınca İlkokulu Mehmet Karaciğan İlkokulunda, ortaokulu Mevlâna Ortaokulunda okudu. Sonrasında Sanat Enstitüsü (EML) Torna Tesviye Bölümünde öğrenimini sürdürdü.

Taekwandocu Adnan Gönç.

Mevlâna Ortaokulunda öğrenimini sürdürürken Yetiştirme Yurdu arkadaşları Durali Yıldız ve Celal Güneş’ten etkilenerek stadyuma gitti, atletizm yapmaya başladı. Önceleri Meram Yolu antrenmanlarına ve stadyum çevresi kros yarışlarına katıldı. Bir süre sonra antrenör Muzaffer Tulukcu, Atmaca’yı kısa mesafe koşularına yönlendirdi.  1966 yılından 1978 yılına kadar on iki yıl Yetiştirme Yurdu’nda ömrü geçen Abdullah Atmaca, kros yanında 100, 200, 400m ve 4x100, 4x400m bayrak yarışlarında mütevazi dereceler elde ederken haltere merak sardı. Krom Mağnezitspor’un sarı siyah formasıyla halter salonunda antrenmanlara devam etti. Askere gittiği 1979 yılına kadar haltere çok önem verdi, nadiren de atletizm müsabakalarına katıldı.

1979-80 yıllarında askerlik görevini sürdürürken Kırklareli’nde yapılan 10000m müsabakasında tümen ikincisi, askeri pentatlonda ise birinci oldu.

Adnan Gönç Taekwando salonunda antrenmanda.

Terhis sonrası sanayide çalışan Abdullah Atmaca, 1987-2004 yılları arasında da Tümosan’da mesleğini sürdürdü. Tümosan 2004 yılında özelleşince özel sanayiye yöneldi. 2004 yılında emekli olan Atmaca, halen sanayide çalışmasına devam ediyor.

MUSTAFA ÇOTUR

Aslen Akörenli. 1963 yılında Konya’da doğdu. Selçuk İlkokulu sonrası son sınıfı İhsan Özkaşıkçı İlkokulunda tamamladı. Mevlâna Ortaokulu devamında iki yıl da Gazi Lisesinde okudu.

Taekwando Hakemi Adnan Gönç görevde

Mustafa Çotur, Mevlâna Ortaokulundayken o yılların atletizme önem veren beden eğitimi dersi öğretmeni Seçil Kutay’ın okul çevresinde yaptığı seçmede birinci olarak atletizme ilk adımını attı. Diğer seçilenlerle beraber stadyuma giderek antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde Zafer Göçmez, Hüseyin Kıyak, Ali Tunç, Yetiştirme Yurdu’ndan Muzaffer … ve dönemin diğer atletleriyle antrenmanlarda kendini geliştirdi. Çok geçmeden Stadyum çevresi ve Dutlukır’da yapılan kros yarışlarına katıldı. Bir seferinde Dutlukır’da beşinci oldu. Ortaokul bitti, Mustafa Çotur’un atletizm hayatı da bitmiş oldu.

Et Balık Kurumu’na yakın olan Aydoğdu’da oturan Mustafa Çotur, mahalle arkadaşlarından etkilenerek ortaokuldan mezun olduğu yaz tatilinde Etbalıkspor’da futbola başladı. Çok geçmeden antrenör Mustafa Şener nezaretinde Etbalıkspor’un sağ açık mevkiinin formasını kaptı. 1983 yılında askere gidinceye kadar top koşturdu.

Muammer Deveci’nin de (Ayakta 3.) bulunduğu 1970’li yılların Sanat Enstitüsü (E. M. L.)  Kros takımı.

1981 yılında Konya’da düzenlenen 100. Yıl Turnuvası’nda Aydoğdu Mahallesi futbol takımında oynadı. Mardin Nusaybin’de askerliğini yapan Mustafa Çotur, tabur takımında da futbol oynadı. Terhis sonrası Konya Büyükşehir Belediyesinde santral memuru olarak göreve başladı. 2011 yılında emekli oldu.

ADNAN GÖNÇ

1962 yılında Konya’da doğdu. Aslen Kırım Tatarı. Ataları 1886-87 yıllarında Kırım’dan gelerek önce Fatih Işıklar’a sonra da Şeker Fabrikası’nın doğusuna yerleştiler.

Cumhuriyet (Ayşegül Nesrin Kardeşler) İlkokulu sonrası Karatay İmam Hatip Okulundan, devamında da Konya İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Öğretmen emeklisi Adnan Gönç, İmam Hatip Okulunda öğrenimini sürdürürken 1974 yılında kendi de atlet olan İsmail Tosun’un teşvikiyle atletizmle tanıştı. Stadyuma giderek antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara başladı. Stadyum çevresinde kros yarışlarına katıldı. Pist sezonunda da 800 ve 1500m yarışlarına katıldı.

Asker Mustafa Çotur Futbol takımında (kalecinin yanında)

İsmail Tosun, Mehmet Kuş, Durali Yıldız, F. Bayram Hadi başta olmak üzere 1974-75’li yılların orta mesafeci atletleriyle antrenman yapan Adnan Gönç, yalnızca Konya’daki yarışlara katıldı. Okullar yarışında 800m’de dördüncü, 1500m’de üçüncü oldu.

Adnan Gönç, 1975 yılında Şükrü Yılmaz’ın ilgisiyle tekvandoya yöneldi. 1982 yılında siyah kuşak sahibi oldu. 1983 yılında antrenörlük ve hakemliğe başladı. 1992 yılında hakemlikte millî oldu. 1998 yılına kadar hakemliği sürdürdü.  2017 yılında okullarda antrenörlüğe başlayan öğretmen emeklisi Adnan Gönç, Konya’da yaşıyor.

Etbalıkspor Futbol Takımı Antrenörü Mustafa Şener (ayakta sağdan ikinci) Mustafa Çotur (ayakta soldan beşinci, kalecinin yanında).