SUUDİ ARABİSTAN VE İHRACAT (3)

Özellikle Suudi Arabistan tarafından başlatılan Türk ürünlerine yönelik boykot kararı her ne kadar resmi bir karar olmasa da alenen uygulanmakta. Bu süreç diğer ülkelere de sıçrar mı? kaygısı olmakla berber yanlış yorum ve analizlerde etrafta uçuşmakta.

Bölgeye Yapılan İhracat Değerleri

Geçen hafta ve önceki haftalarda özellikle boykotun bölgeye sıçraması sonucunda 26 milyarlık ihracat pastasının zarar göreceği yönünde görüşler öne sürülse de bu toptancı yaklaşımını öncelikle hatalı olduğunu söylemek lazım

Boykot veya Korumacı Önlemler Bağlamında Değerlendirirsek

Süreçte ülkemize karşı boykot veya ithalat vergileri ile korumacı önlem alan veya alma ihtimali olan ülkeler; Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır, Fas, Tunus olarak görmekteyim.

Analize Geçelim

        

(1000 USD)

Ülkemiz İhracatındaki Sıralaması

2019 ihracat Toplamı (ÖTS)  

            171 464 945

12.sırada

BAE

   3 517 973

13. sırada

Mısır

   3 316 667

16. sırada

Suudi Arabistan

   3 184 924

20. sırada

Fas

   2 307 576

45. sırada

Tunus

    847 699

85. sırada

Bahreyn

    261 191

TOPLAM

           13 436 028

Yani ifade edildiği gibi 26 milyar dolar değil. Sadece Suudi Arabistan’ın toplam ihracatımız içerisinde payı yüzde 2 civarında iken, 6 ülkenin toplam ihracatımız içerisindeki payı toplamda yüzde 8 bile etmiyor.

Bu Ülkelerden

Suudi Arabistan gayri resmi boykot kararı alırken, FAS  3 hafta önce itibariyle 1.200 adet ürüne uygulanan yüzde 90 civarında gümrük vergisinin süresini 5 yıl süre ile tekrardan uzatma kararı aldı. Yani eklenen bir vergi değil. Mısır ile zaten ilişkilerimiz belli. Tunus gümrüklerde yavaşlatma sürecine girerken, BAE ve Bahreyn bir nevi Suudi Arabistan’ın maşası

Boykot Sürecinin Arkasındaki iki Ülke

Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Suudi Arabistan’ın güdümünde iken, FAS, Tunus ve Cezayir ise Fransa güdümünde olan ülkeler. Yani Fransa bu üç ülke üzerinden arka planda ayrı olarak Türkiye aleyhine çalışmalar yürüttüğünü bilmek bu üç ülkeyi S. Arabistan ile ilişkilendirmemek gerekmekte. Yoksa analizde büyük bir hataya düşebiliriz.

Öyle Veryansın Edildiği Gibi Değil

Sadece bu ülkelerin ihracatında düşüş yüzde 10 olsa 1.3 milyar dolar kısımlık bir azalma eder. Bu değer toplam ihracatımızın yüzde 1’ne bile denk gelmez. Ama demem o ki bu 6 ülkenin ihracatında yüzde 10 oranında bir düşüş zaten boykottan dolayı olmayacaktır.  Olursa kısmen Suudi Arabistan’da olur ki orada ki yüzde 10 oranındaki düşüş ise 300 bin dolara tekabül etmektedir.

Ama

Biz çok yumuşak davranmaktayız. Veryansını neden onlar öyle davranıyorlar diye değil. Senin de aynısı yapman lazım. Bu boykot kararı ilk kez Suudi Arabistan’ın ilgili ticaret odalarından geldi. Yani resmi olarak devlet bağlamında bir kısıtlama yok

Dolayısıyla

Bu işin cevabını devletin ilgili birimleri yerine, TOBB başkanı ve TİM başkanı vermelidir.  Yani basın açıklamaları ile yapmayın etmeyin demekle olmuyor bu işler. Hemen acilen Suudi Arabistan’ın Türkiye’deki ürünleri ve yatırımları ifşa edilip boykot çağrısı hızlıca yapılmalıdır.

ABD Seçimlerinden Gidersek

Biden ve sonrasında yeni ABD politikası Obama döneminde olduğu gibi İran’la yeniden görüşme zemini içerisine girmeleri ile birlikte en yakın zamanda Suudi Arabistan’ın Türkiye ile ilişkilerini iyileştirme yönüne gideceğini çok yakın bir zamanda görebiliriz.

Sonuç: Suudi Arabistan için ticarete siyaset karıştırıyorlar diyen STK temsilcilerine ise sözümüz, karşı taraf hala ısrarcıysa sende aynısı yapacaksın hem de en yüksek seviyeden.