Anasına Bak Kızını Al ya da Milli Takıma Bak Ligi Yorumla

Bu hafta ki yazımda Konyaspordan bahsetmek yerine Türk Futbolunun içinde olduğunun düşündüğüm haleti ruhuyeyi yazmaya çalışacağım.

Bir ülkede futbolun hangi aşamada olduğunun en bariz göstergesi milli takımın durumudur. Milli takımlara ülkenin en iyisi olduğu düşünülen futbolcuları çağrılır. Bu futbolcular milli takım kampında bulundukları süre zarfında taktik çalışmalar yaparlar ve yan yana oynama alışkanlığı kazanmaya çalışırlar.

Milli takım kamplarında kondisyon ve güçlendirme çalışması yapılmaz. Zaten buna zaman da yoktur. Avrupa elemelerinde milli takımımızın çizdiği grafiğe bakıyoruz da hiç iç açıcı bir durum ortaya çıkmıyor. Geride kalan üç maçta sadece bir puan kazanabilmişiz. Bu puanı aldığımız takım da grup içinde bize rakip olabilecek takımlardan birisi değil.

Kuralar çekildikten sonra bütün kafalarda Hollanda grup lideri olur, ikincilik ise İzlanda, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye arasından birisinin olur. Bu üçlü içerisinde en güçlü aday Türkiye görülüyor! düşüncesi oluşmuştu.

Geride kalan üç maç sonrasında bu üçlü içerisinde en güçsüz olanın Türkiye Milli Takımı olduğu görüldü. Bırakın ikincilik için ismi geçen üç takım arasında sonuncu olmayı, milli takımımız şu anda mücadele ettiği grubun en kötüsü. Geride kalan üç maç sonrasında 2 mağlubiyet bir beraberlik alırken sadece iki gol atabilmiş, kalesinde ise 6 gol görmüş. Grubun en zayıf takımları olarak gösterilen Letonya iki beraberlik almış. Bir gol atmış, (o da bizim milli takımımıza) kalesinde dört gol görmüş. Kazakistan ise aynı bizim gibi iki mağlubiyet ve bir beraberlik almış. Attığı gol 3, yani bizden fazla.

***

Milli takımın içinde bulunduğu bu kötü durum bize Liglerimiz konusunda bir fikir veriyor. Bu sezon kalitesiz bir sezon geçiriyoruz. Bütün takımlar kötü, mücadele kötünün iyisi olmak için veriliyor. Her takımın bir birini yenebileceği bir lig yaşıyoruz. Konya'da kaybeden Balıkesir ertesi hafta Galatasaray'ı yeniyor. Fenerbahçe'yi dağıtan Akhisar bir hafta sonra dört yiyor. Örnekler çoğaltılabilir. İlk bakışta ligin dengeli takımlardan oluştuğu gibi bir izlenim uyandıran bu tablo, milli takımın durumuna bakınca kazın ayağının öyle olmadığını gösteriyor.

Bu hafta Konyaspor evinde İstanbul Başakşehir'i konuk edecek. Başakşehir geçen hafta bir hafta önce Fenerbahçe'yi sahadan silen Akhisar'a dört gol atma becerisini gösterdi. Genel duruma bakacak olursak Kasımpaşa'dan başka 10 gol barajını yakalayan yok. Yani maç başı ortalama iki gol atma başarısını gösteren tek talkım Kasımpaşa.

Şu anda ligde lider durumda bulunan Beşiktaş maç başına bir gol ortalaması ile oynuyor. Fenerbahçe ve Galatasaray ise beş maç sonrasında rakip kalelere ancak altışar gol kaydetmeye muvaffak olabilmişler.

Futbolcu kalitelerinden endişemiz yok. Çünkü büyük çoğunluğu geçen sezon da bu liglerde top koşturdular. Teknik Direktörler konusunda bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Futbolcular iyi çalıştırılmıyor ve futbolcular fizik olarak hazır olmadıkları gibi ruhen de hazır değiller. Teknik adamların bir an önce kendilerini toplayıp forma girmeleri ve daha hazır hale getirdikleri futbolcularla lige renk katacakları günleri iple çekiyoruz.

Konyaspor'a bu hafta sahasında konuk edeceği İstanbul Başakşehir karşısında başarılar diliyorum.