Mahalli İdareler Genel Seçimlerine günler kala, sandıkta vatandaşları neler beklediği merak konusu oldu. Konuyla ilgili bilgi paylaşımında bulunan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmenler için oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. Oyun geçerli ya da geçersiz sayılacağı hallerden bahseden YSK, oy pusulasının, sandık görevlileri tarafından verilen çift mühürlü zarfa koyulması gerektiğine dikkat çekerek, zarfın içerisine pusula harici başka bir şeyin koyulmaması gerektiğini belirtti.

....

Konut envanteri çıkarılmalı Konut envanteri çıkarılmalı

OY PUSULASINDAKİ MÜHRE DİKKAT!

Seçmenlerin oy kullanırken bilmesi gerekenlerle ilgili de bilgi veren YSK, yaptığı bilgilendirme metninde oyun geçerli ya da geçersiz sayılacağı hallerden bahsediyor. Birleşik oy pusulasının sandık kurulunca verilen çift mühürlü zarfa koyulması gerektiği belirtilirken, zarf ve oy pusulasının rengi ve biçimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulanarak, “Sandık kurulunca verilen o seçim için düzenlenmemiş biçim ve renkte olan birleşik oy pusulaları ve zarfı geçersiz olacaktır.” bilgilerine yer verildi. Ayrıca oy pusulasının arka kısmında da sandık kurulu mührü olması gerektiğini anımsatan YSK, ‘Mührü bulunmayan oy pusulaları geçersizdir” ifadelerini kullandı. Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası beyaz, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu, belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkli olarak belirlenirken seçmenler, tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

ZARFIN İÇERİSİNE OY PUSULASI DIŞINDA BİR ŞEY KOYMAYIN

YSK’nın açıkladığı ve oy pusulasının geçersiz sayılmaması için açıklanan uyarılar ise şu şekilde: “Birleşik oy pusulasına imza atmayın, herhangi bir işaret koymayın. Tercih ettiğiniz partinin ya da bağımsız adayın mührünü, dışına taşırmamaya dikkat edin. Birden fazla parti ya da bağımsız adaya mühür atmayın. Zarfın içerisine birleşik oy pusulası haricinde broşür, not, kağıt gibi herhangi bir şey koymayın.”

Ç.çö.öç

31 MART’TA SANDIKTA KAÇ OY KULLANILACAK

Geçtiğimiz yıl Genel Seçimler için sandığa giden Türkiye, 31 Mart tarihinde de Mahalli İdareler Seçimi için sandık başında olacak. Bu seçimde hangi makamlar için oy kullanılacağı ve kaç pusula olacağı ise birçok vatandaş tarafından merak konusu oldu. Büyükşehir olarak bilinen Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanırken; büyükşehir olmayan diğer illerde ise il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verilecek.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay