Türkiye genelinde bu yıl kış mevsimi normalin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarıyla devam ediyor. Kış aylarında sıcaklıkların artması ve yağışların beklenilen altında kalması sebebiyle uzmanlar suyun tasarrufu noktasında uyarılarda bulunuyor. Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü, Konya Kapalı Havzasına aktarılarak kullanılan Bağbaşı Barajı ve içme-kullanma suyu temini için kullanılan Altınapa Barajı’ndaki su doluluk oranlarıyla ilgili bilgilendirdi.

Kfhlgjşljşhk

ALTINAPA’DA ORAN YÜZDE 40 DÜŞTÜ

Meram Çayı üzerinde, sulama ve içme suyu temini amacı ile inşa edilen ve 5 bin 660 litre/saniye debili su girişi olan Altınapa Barajı’nın 18 Nisan itibariyle su hacminin 16 milyon 102 bin metreküp oranında olduğu öğrenildi. 2023 yılı kış aylarında su hacminin 10 milyon metreküp oranına düştüğü görülürken yağışlarında etkisiyle su seviyesi 26 milyon metreküpü bulmuştu. Kurak ve yağışsız geçen kış ve bahar döneminin etkisiyle, 2023 yılı yaz aylarına oranla yaklaşık yüzde 40 seviyede bir düşüş görülen Altınapa Barajı’nda su hacminin daha da azalmasına karşın suyun daha verimli kullanılması uyarısı yapılıyor.

Bçöçmbçnmn

BAĞBAŞI BARAJINDAKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 27!

Afşar ve Bağbaşı Barajları arası yapılan derivasyon tünelinin tamamlanmasıyla birlikte Bağbaşı Barajı’ndaki su doluluk oranında da bir değişiklik olması bekleniliyor. Geçen yılın aynı dönemine göre Bağbaşı Barajı’ndaki su miktarında bir artış görülürken; geçen yıl 46 milyon 256 bin metreküp su hacmine sahip olan baraj, bu yıl su miktarını artırarak 53 milyon 315 bin metreküp su hacmine ulaştı. Ancak, doluluk oranı yüzde 27 olarak kaydedildi.

Işhişlkhşkhş

Konya'da Gazze’ye destek gösterileri sürüyor Konya'da Gazze’ye destek gösterileri sürüyor

GERİ DÖNÜŞÜM SULAR FARKLI ALANLARDA KULLANILABİLİR

Yer üstü su rezervlerindeki dengesizlik, tarım ve su tüketimi açısından endişe verici bir durum oluştururken kuraklık ve yağışsızlık nedeniyle su kaynaklarının azalması, tarımsal üretimi ve su teminini de olumsuz etkileyebiliyor. Yetkililer, sürekli olarak suyun verimli kullanımı ve tasarrufu konusunda halkı bilinçlendirme çağrısında bulunuyor. Bu kapsamda su tasarrufunun yanı sıra fabrikalarda ve evlerde kullanılan suyun geri dönüştürülmesi de ön plana çıkıyor. Suyun geri dönüştürülmesiyle birlikte doğal kaynaklar korunurken atık suyun da azalması sağlanmış oluyor. Geri dönüşümde uygulanabilecek adımlar ise endüstriyel tesislerde suyun dönüştürülmesinden çok daha fazla! Konuyla ilgili uzmanlar, evlerde gri su geri dönüşüm sistemleri kullanılarak, lavabo ve duş suları gibi kullanılmış su yeniden kullanılabilir ve bahçe sulaması veya tuvalet sifonlarında ve tarım sulamasında kullanılabileceğini ve taze su kaynaklarının korunabileceğini aktarıyor. Ayrıca belediyeler, atık suyun geri dönüştürülmesiyle park sulaması, yol temizliği ve yangın söndürme gibi alanlarda su kullanımını azaltabileceğine dikkat çekiyor.

Djhgkjdjıkuyıd

Muhabir: HACER CEYLAN