Kahvaltı sofralarının bereketi zeytinler, hasat sonunda çiğ olarak pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Doğallıktan yana olanların tercihi çiğ zeytinler, evde kendi zeytinini kurmak isteyenleri bekliyor. Pazar esnaflarından Mustafa Mutlu, çiğ zeytin fiyatları hakkında bilgi verirken evde kendi zeytinini kurmak isteyenler için de tarif verdi.

 ‘ÇİĞ ZEYTİN KONYA’DA BİLİNMİYORDU’

25 yıldır çiğ zeytin satıcılığı yaptığını ifade eden Mutlu, “Ben Konya pazarlarında ilk zeytin satmaya başladığım yıllarda ne olduğunu soranlar, iğdeye benzetenler oluyordu ve Konya’da bilinmiyordu. Sadece Nalçacı Perşembe Pazarı ve Muhacir Pazarında biliniyordu. Bilen olmamasına rağmen satmayı bırakmadık, çiğ zeytini Konya’ya tanıttık. Şimdi çok şükür işlerimiz çok güzel.” dedi. Fiyatlar hakkında bilgi veren Mutlu, “Siyah zeytin, daha çok büyük şirketler tarafından alındığı için az geldi ve geldiği gibi bitti, daha çok yeşil zeytin satıyoruz. Onun da boyutlarına göre fiyatı 20-25 TL arasında değişiyor. Kurması zahmetsiz ve fiyatı da uygun olunca müşteriler tarafından rağbet görüyor. Pazarda makinelerimiz de var. Müşteri kırma ya da çizik nasıl istiyorsa ücretsiz olarak yapıp öyle satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘ÇİZİK ZEYTİN DAHA DAYANIKLI OLUR’

Vatandaşların çiğ zeytine rağbetinin olduğunu söyleyen Mutlu, en çok talebin yeşil zeytine olduğuna değindi. Yeşil zeytinin iki çeşit halinde kurulduğunu ifade eden Mutlu, “Siyah ile yeşil zeytinin kuruluş aşamaları birbirinden çok farklıdır. Yeşil zeytinler de kendi içinde kırma ve çizme olarak 2 farklı şekilde kurulabilir. Kırma zeytin adı üstünde kırıldığı için daha çabuk tüketilmesi gerekir. Çizik zeytin daha dayaklı oluyor ancak kurulan zeytinden aylarca yemek isteyenler, hiçbir işlem yapmadan da kurabilirler.” dedi. Yeşil zeytinin kurma aşamalarından bahseden Mutlu, “Kırma zeytini kurulacak olan kaba aldıktan sonra üstüne bir bardak iri tuz ve bir yemek kaşığı limon tuzu koyularak üzerine su ilave edilir. Haftada bir gün suyunu değiştirerek istediğimiz tuz oranına sahip olana kadar ve tadını alana kadar bekletiliyor.” diyerek zeytinin nasıl kurulacağını anlattı.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim