Gıda fiyatlarında yaşanan artışlar, özellikle sebze ve meyve fiyatlarındaki yükseliş, tüketicilerin bütçelerini olumsuz etkiliyor. Son dönemde sebze ve meyve pazarlarında gözle görülür bir fiyat artışı yaşanırken, bu durum tüketicileri zor durumda bırakıyor. Tüketiciler, manav ve pazar raflarındaki fiyat etiketlerini görünce şaşkınlıkla karşılıyor. Günlük tüketim maddeleri arasında özellikle sebze ve meyvelerde yaşanan fiyat artışları, tüketicilerin ekonomik dengelerini sarsıyor. Son zamanlarda tezgahlarda görülen yükseliş, alışveriş sepetlerini daha ağır hale getiriyor. Dolayısıyla havaların ısınması vatandaş için umut oluyor. Çünkü uzmanlar sıcak havada ürünlerin daha kolay yetiştiğini ve daha fazla zam gelmeyeceğini söylüyor. Esnaf Ali Şahin ise, vatandaşın alım gücünün azalmasından yakınarak bu durumun bir an önce düzelmesini istiyor.

Frfr

HER ŞEY PARA DEĞİL

 Ali Şahin, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yazlık meyve sebzelerin tezgâhta yerini aldığını söyleyerek ürünlerin fiyatları hakkında bilgi verdi. Ali Şahin, “Domatesin kilosu 15-25 lira, kabak 10-15 lira, patlıcan 15 lira, biber 25-35 lira, muz 45 lira, yeni dünya meyvesinin ise 850 gramı 35 lira. Ben bu fiyatlardan hiç memnun değilim. Halden çok pahalıya alıyorum ve mecburen fiyatları çok düşüremiyorum. Maalesef günümüzde ekonomik krizi fırsat bilip 10 kat fiyatlandırma yapanlar var. Eskiden müşterilerim benden kilolarca sebze meyve alırdı. Şu an yarım kilo almakla yetinmek zorunda kalıyorlar. Ürünlerini depoya koyup bekletip sonrasında 10 kat fiyat koyanlar var. Allah bunları ıslah etsin. Ben ticarette ahlak bozukluğuna çok üzülüyorum. İstiyorum ki insanlarımız sebze meyve alırken kara kara düşünmesinler. Gerçekten her şey para değil. Ben her gün mutlaka ihtiyaç sahibi insanlara poşet dolusu meyve sebze veriyorum. Bunun karşılığı olarak Allah bana daha fazlasını veriyor. Yeter ki kalbiniz temiz olsun. Ben manavıma geldiğimde kedilerime bakarım, onların karnını doyururum, yoksul insanların karnını doyururum ve huzurlu kazanç sağlarım. Bazen oluyor ki kâr değil zarar ediyorum. Ama bunu dert etmiyorum” ifadelerine yer verdi.

FIRSATÇILAR, EKONOMİK İYİLEŞMEYE BÜYÜK ENGEL!

Havalar ısınmaya başladığı için sebze ve meyvelerin fiyatlarında bundan sonra çok fazla artış yaşanmayacağını dile getiren Ali Şahin, sıcak havada ürünlerin daha çabuk olgunlaştığını aktardı. Ali Şahin, kışlık meyve ve sebzelerin daha pahalı olduğunu çünkü havalar soğuk olunca ürünlerin zar zor yetiştiğini anlattı. Şahin, “Bunun yanında üretim unsuru da çok önemli. Ülkemizde ürünlerin fiyatının artmasının en büyük sebebi fırsatçılar olsa da üretimin azalması da zam gelmesine etki ediyor. Artık maalesef üretim çok az yapılıyor. Eğer devlet ekonomik krizi fırsat bilip daha çok pahalı ürün satan fırsatçıları ve üretimin azalmasını engellerse, vatandaşın alım gücü de kendiliğinden gelecek” diye konuştu.

Deprem için hazırlamışlardı, doğa, hayatlarını değiştirdi! Deprem için hazırlamışlardı, doğa, hayatlarını değiştirdi!

TİCARET AHLAKI KALMADI!

Fırsatçıların önünün kapanması için gerekli tedbirlerin alınması konusunda çağrıda bulunan Şahin, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Ben artık insanların fırsatçılık yapmayıp, ticaret ahlakına uygun iş yapmasını istiyorum. Ama herkes susuyor. Hiç kimse fırsatçılara sesini çıkarmıyor. Ben buna çok kızıyorum. Ben kendimce sürekli dile getiriyorum ki; alım gücünün artması için hem devletin hem de vatandaşların ahlaklı ticaret yapması lazım. Bana gelip sadece fiyat sorup giden çok fazla insan oluyor. Bu durum beni artık kahrediyor. Ben alım fiyatım neyse ona göre hareket ediyorum. Bazen de içim rahat etmiyor ve insanlara ücretsiz birkaç kilo sebze meyve veriyorum. Allah bugünlerimizi aratmasın.”

Muhabir: TUBA KAYA