Ekim ayı içerisinde gerçekleştirecek olan Konya Baro Başkanlığı için adaylar sahada meslektaşları ile buluşarak göreve gelmeleri halinde hayata geçirecekleri projeleri anlatıyor.  Konya Barosu Birlik Grubu Başkan Adayı Avukat Halil Özkan, Konya Yenigün Gazetesi’ne baro seçimlerine ilişkin görüşlerini ve projelerini anlattı. Konya Barosu Birlik Grubu Başkan Adayı Halil Özkan, mesleğin ve meslektaşın lehine ne varsa onun için çalışmaya, üretmeye, mücadele etmeye Birlik Grubu olarak hazır olduklarını belirtti. Özkan, “Biz meslektaşlarımıza iki şey vaat ediyoruz; Sahicilik ve samimiyet. Ve bütün yapacaklarımızda, alacağımız kararlarda ortak aklı merkeze alan bir anlayışla yapacağız. O yüzden sloganımızı da birlikte güçlüyüz şeklinde seçtik. Meslektaşlarımız siyasi görüşleri, mesleki tecrübeleri ne olursa meslektaşlarımıza tarafsız şekilde davranacağız. Siyasi kamplaşmaların dışında kalarak sadece mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hayat kalitesini yükseltmek için çalışacağız” dedi.

Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?

1977 Konya doğumluyum. Aslen Konya’nın Sarayönü ilçesindenim. 2002 yılında avukatlık stajımı tamamlayıp akabinde serbest Avukatlık yapmaya başladım.  Selçuk Üniversitesi Özel Hukuk Anabilim Dalında Yüksek Lisansımı tamamladım. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görevlerim oldu. Evli ve dört çocuk babasıyım.

Konya Barosu başkanlığına aday olmanızın en önemli sebebi nedir?

Tabi size birçok sebepten bahsedebilirim ancak temel sebep; mesleğimize olan borcumu ödemektir. Avukatlık mesleği bana birçok güzellikler kazandırdı ve ben de mesleğime olan borcumu, meslektaşlarıma hizmet ederek ödemek istiyorum. En önemli sebep budur.

Avukat denildiğinde aklınıza ne geliyor? Avukat kavramına yüklediğiniz anlam nedir?

Avukatlık benim için hakkın savunulmasıdır. Meslek hayatım boyunca da hak olanı savunma gayreti içerisinde yer aldım. Savunma hakkının, masumiyet karinesinin, suç ve cezada şahsiliğin hülasa hukukun temel prensiplerinin her zaman savunucusu oldum. Bundan sonra da meslektaşlarım takdir ederlerse Baro Başkanı olarak savunmak niyetindeyim.

Sizin gözünüzden baronun misyonu ne olmalıdır?

Baro bir meslek örgütüdür ve temel misyonu mensuplarının menfaatlerini savunmaktır. Meslektaşlarımızla olan buluşmalarımızda, projelerimizde ve yola çıkarken yazdığımız manifestomuzda da bu hususu vurguluyoruz. Mesleğin ve meslektaşın lehine ne varsa onun için çalışmaya, üretmeye, mücadele etmeye Birlik Grubu olarak hazırız.

Konya Barosuna kayıtlı avukatlar size neden oy vermeli?

Biz meslektaşlarımıza iki şey vaat ediyoruz; Sahicilik ve samimiyet. Ve bütün yapacaklarımızda, alacağımız kararlarda ortak aklı merkeze alan bir anlayışla yapacağız. O yüzden sloganımızı da #birliktegüçlüyüz şeklinde seçtik. Yapamayacağımız hiçbir şeyin sözünü vermeyeceğiz. Meslektaşlarımızla birlikte hareket edersek güçlü olacağımıza inanıyoruz. Meslektaşlarımızı birlikte hareket etmeye davet ediyoruz. Meslektaşlarımız siyasi görüşleri, mesleki tecrübeleri ne olursa meslektaşlarımıza tarafsız şekilde davranacağız. Siyasi kamplaşmaların dışında kalarak sadece mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hayat kalitesini yükseltmek için çalışacağız. 

Konya Barosu’nda stajyer avukatlara yönelik ne tür projeler hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?

Öncelikle şunu söylemem gerekir, stajyer avukatlar bizim meslektaşlarımızdır. Hukuk Fakültesinin kontenjanlarının artmasından ve ihtiyaçtan fazla mezun olmasından dolayı ortaya çıkan avukat arzının çok olmasının kabahatlisi stajyer meslektaşlarımız olamaz. Öncelikle stajyer meslektaşlarımızın tıpkı hakim savcılar gibi staj dönemlerinde Adalet Bakanlığı tarafından ödenecek bir ücrete sahip olmaları gerekiyor. Başta Konya Barosu olmak üzere tüm Barolar bu konuda bakanlık nezdinde çalışma yapmalıdır. Stajyer meslektaşlarımızın ekonomik sorunları çözülmeden sadece staj eğitimi ile yetinmek eksiktir. Staj eğitiminde ise; nitelikli, akademik desteği yüksek ve bunların yanı sıra kişisel gelişime yönelik bir müfredat hazırlanması gerekiyor. Maalesef Konya Barosu’nda staj eğitimi birçok yönden eksiklikler ihtiva ediyor.

Baro başkanı olmanız halinde Baro’da ne gibi değişiklikler yapmayı düşünüyorsunuz? Baro başkanı olursanız yapmak istediğiniz projeleriniz neler?

İlk önce meslektaşlarımıza iade-i itibar kazandıracak ve Konya Barosu’nu öncü baro yapacak girişimlerde bulunacağız.  Adliye nezdinde hakim, savcı, müdür ve memur başta olmak üzere bütün kamu kurum/kuruluşlarında avukatlık mesleğini icra hususunda yaşanılan sorunlara derhal müdahale edilecektir. Yargının kurucu unsuru olan meslektaşlarımıza en az diğer kurucu unsurlar mesabesinde davranılması temin edilecektir. Mesleğin icrasında önemli engel haline gelen KVKK’dan kaynaklanan sorunların çözümü için doğrudan ve kesin adımlar atılacaktır. Kamuoyunun avukatlara yönelik olumsuz algısının değiştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.  Bu anlayışımızın doğal sonucu olarak proje ve uygulamalarımız ile sadece şehrimizde değil; bütün Türkiye’deki meslektaşlarımızın iş ve sosyal hayatta karşılaştıkları sorunlara pratik çözümler üreten ve diğer Barolar tarafından takip edilen Öncü Baro olacağız.

BARO - TOKİ İŞBİRLİĞİ BAROKENT 

Konya Barosu ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında bir protokol imzalanarak; konut sahibi olmayan meslektaşlarımız başta olmak üzere TOKİ şartlarında konut edinilmesi sağlanacaktır. TOKİ iş birliği ile oluşturulacak BAROKENT ile konut sahibi olmayan hiçbir meslektaşımız kalmayacaktır.

SANAL-AĞ

Meslektaşlarımızın mesleklerini icra ederken yaşadıkları her sorunu dile getirebilmeleri, bu sorunların etkili ve şeffaf olarak takibi; talep, şikâyet ve öneri yapılabilen bir BARO INTRANET’i (meslek içi kapalı portal) kurularak mobil uygulama üzerinden kullanımı sağlanacaktır. Böylelikle meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlara anlık müdahale imkânı ile birlikte bütün istek, talep, şikâyet ve öneriler şeffaf bir şekilde takip edilecektir.

CMK-ADLİ YARDIM

CMK Görevlendirmeleri ile ilgili olarak; Konya Barosu CMK Yürütme Kurulu ve CMK Uygulama Merkezi kurulacaktır. Bu kurul ve merkez; Konya Barosu’nun demokratik esas ve istişareler neticesinde hazırlanacak CMK YÖNERGESİ ile görevini yapacaktır. Hali hazırda Konya Barosu’nun arşivinde yer alan ve büyük bir emekle Konya Barosu Avukatları tarafından hazırlanmış ancak uygulamaya konulmamış olan Konya Barosu CMK Yönergesi, Konya Barosu Avukatları ile paylaşılacak ve tüm meslektaşların katkısıyla CMK Görevlendirmeleri için yönerge tamamlanacaktır.

CMK Görevlendirmeleri; Konya Barosu seçimlerinden, oluşacak yeni kurullardan bağımsız olarak; Baro siyasetinin üzerinde kabul edilmelidir. Meslektaşların emekleri kısır tartışmalara veya seçim merkezli tutumlara kurban edilmemelidir.  Adli yardım nöbet sayısı arttırılacak ve adli yardım kapsamında genişletme yapılacaktır. Böylelikle nöbetler arası süreleri azaltılacaktır.

BARO TAHKİM MERKEZİ

Baro öncülüğünde HMK 412 vd. maddeleri anlamında bir Baro Tahkim Merkezi kurulacaktır. Tahkim Merkezinde Hakem olarak görev alan meslektaşlarımız kazanç temin edecektir. Başvuru harcı ve peşin harç olmayan tahkim yargılamasında adli yargıda alınması gereken harçların belli bir oranı hakem ücreti olarak ödendiği takdirde bu kazanç azımsanmayacak miktarlarda olacaktır. Yine, tahkim yargılamasını tarafa öneren meslektaşımız hem itibar hem de kazanç elde edecektir.

E-SÖZLEŞME VE BARO MÜHRÜ

Müvekkillerin ve meslektaşların ilgili tarafla yapmış olduğu tüm sözleşmeler, kira kontratları, tahliye taahhütleri gibi E-imza veya M-imza ile imzalanması mümkün belgeler dijital ortamda uzak mesafeli veya hazır olanlar arasında imzalanabilecektir. E-Devlet ile entegrasyon kapsamında E-Devlet şifresi ile onay yapılması sağlanacak, böylece E-imza veya M-imza sahibi olmayan kişilerin sözleşmelere/belgelere onay vermesi temin edilecektir.

Baro Mührü ile Noterler tarafından yapılan çoğu işlemin artık Baro Mührü ile avukatlar tarafından yapılması, vekalet işlemleri dahil bütün işlemlerin Baro Mührü ile işlerlik kazanması sağlanacak, böylelikle meslektaşların itibarı yükseltilecek, elde edilen gelir meslektaşımıza verilecek kazanç temin edilmesi sağlanacaktır. 

BARO-SANAYİ İŞBİRLİĞİ-BEYAZ YAKA İSTİHDAM

Konya Barosu ile Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve diğer odalar/örgütlerle işbirliği protokolleri imzalanacak, avukatlık mesleğini çeşitli nedenlerle devam ettirmek istemeyen meslektaşların üst düzey yönetici olarak özel sektörde istihdamı temin edilecektir. Hali hazırda Selçuksem-KSO ile imzalanan işbirliği protokolleri kapsamında seçimlerden önce yürürlüğe girecek olan proje ile talep eden meslektaşlar öncelikle Selçuksem bünyesinde sertifikasyon programına katılacak, üniversite tarafından yazılı sınav yapılacak ve başarı sırasına göre meslektaşlar İnsan Kaynakları Müdürü olarak işe başlayacaktır. Yılda 300 meslektaşın bu şekilde üst düzey yönetici olarak istihdamı amaçlanmaktadır.

BARO DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ ve TEKNOLOJİK BARO

Baro bünyesinde ve/veya partnerliğinde yazılım ve bilişim ekibi bütün meslektaşlara hizmet verecektir. Öncelikle; büro yönetimi, icra takibi, dava takibi, muhasebe ve içtihat programları tek bir çatı altında toplanacak, UYAP ile uyumlu tek program ile bütün hizmetlerin karşılanması sağlanacaktır. Baro sunucu ve ağ yapısı yenilenecek ve geliştirilecektir.

İlgili birimlerle temaslar gerçekleştirilecek ve Hakim/Savcı meslektaşlarımızın ulaşabildiği bütün kararlara Baro Dijital Ofisi üzerinden erişim sağlanabilmesi için gerekli adımlar atılacaktır.

E-Devlet ile entegrasyon sağlanması, işlemlerde taraf olan ve E-İmza veya M-İmza hizmetlerinden faydalanmayan kişilerin E-Devlet şifresi ile Baro veya Meslektaşlar nezdinde işlem yapabilmesi, işlemlere, sözleşmelere, belgelere veya herhangi bir duruma onay verebilmesi için gerekli adımlar derhal atılacaktır.

Baro tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu kapsamında tebligat yapılması mümkün olup her türlü ihtar, tebligat, yazı veya benzeri işlemlerin Baro marifetiyle yapılmasının işlerliği ve genişletilmesi sağlanacak, böylelikle noterler tarafından yerine getirilen bir kısım işlerin daha uygun fiyatla hizmete girmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda işlemlerden tahsil edilecek olan ücretler ise ilgili meslektaşımıza ödenecektir.

BARO KREŞ

Uygun görülecek bir yerde meslektaşlarımızın çocuklarına hizmet verecek kreş açılacaktır. Kreşimiz eğitim normlarına uygun olup, daha kaliteli ve uygun fiyatlarla meslektaşlarımızın hizmetine sunulacak, hizmet alacak meslektaşlarımıza rahatlık, konfor ve güven sağlayacaktır.

Aylık, günlük, saatlik seçenekler ile öncelikli olarak avukat meslektaşlarımızın faydalanabileceği baro kreşi hizmeti ile özellikle ebeveyn meslektaşlarımızın çalışma şartları iyileştirilmiş olacaktır.

BAROLAR ARASI YARDIMLAŞMA BİRİMİ (BAYB)

Günümüzde tevkil müessesesi aktif olarak kullanılmaktadır. Bu müessese şimdiye kadar kurumsal bir kimlik altına alınmamış olup artık kurumsal hale getirilmesi ve kazancın 5 yılını doldurmamış meslektaşlara aktarılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda; Diğer Barolarla anlaşmalar yapılarak, Konya ilinde (ilçeler dahil) duruşması olup duruşma için veya başka bir işi için tevkil verecek olan meslektaşlarımızın birime yönlendirilmesi sağlanacaktır. Tıpkı Adli Yardım işlemlerinde olduğu gibi yeteri kadar meslektaş (ilçeler dahil) günlük olarak nöbet tutacak, tevkil ile gelen işleri gün içerisinde yapacaktır. Tevkil için belli bir tarife yayımlanacak, tevkil veren meslektaşımız tarafından yatırılan ücret, işlemi yapan meslektaşlarımıza aktarılacak ve böylece 5 yılını doldurmamış meslektaşlara yeni bir kazanç sağlanmış olacaktır.

BAYB nezdinde görevlendirilen meslektaşımıza Arzuhalciler tarafından yapılan işlemleri yapabilme yetkisi verilecek ve buna uygun bir tarife yayımlanacak olup (Takibe İtiraz, Davaya Cevap, Delil Dilekçesi vs) bu tarife uyarınca vatandaştan tahsilat yapılacaktır. Yapılan tahsilat BAYB sisteminde görev alan meslektaşlarımıza kazanç sağlayacaktır. Aynı zamanda Adliye içinde bulunan vatandaşın işlemi yine adliye içinde halledilecek, arzuhalciye ihtiyaç kalmaması temin edilmiş olacaktır.

SOSYAL TESİSLER

TBB Konya Barosu Sosyal Tesislerinde bulunan ve atıl durumda olan bir kısım yerlerin çalışma ortamı olarak dizayn edilmesi ve belli zaman dilimlerinde meslektaşların hizmetine sunulması sağlanacaktır.

Sosyal tesis daha aktif şekilde kullanılacak, ücretsiz eğitim, seminer, panel, konferans, kongre verilmesi ve bilhassa atölye çalışmalarına ağırlık verilmesi temin edilecektir.  

HER KİŞİYE BİR AVUKAT İDEALİ

Anonim Şirketlerin zorunlu Avukat bulundurma zorunluluğu sıkı bir şekilde takip edilecektir. Sözleşmesi bulunmayan şirketlere derhal cezai müeyyidelerin Savcılık aracılığıyla uygulanması temin edilecektir.  Limited şirketlerin de Avukat bulundurma zorunluluğu kapsamına alınması için bütün siyasi partiler ve TBMM’de ki avukat milletvekilleriyle görüşmeler yapılacaktır. Uygulamanın Türkiye sathında hayata geçmese bile en azından pilot bölge olarak Konya ilinin seçilmesi için tüm imkanlar seferber edilecektir.

En nihayet tıpkı Aile Hekimliği gibi her vatandaşa ayrı Avukat bulundurma zorunluluğu konusunda farkındalık çalışmaları yapılacaktır. Her bireyin Önleyici Avukatlık hizmetlerinden yararlanılması ve hayata geçirilmesi konusunda yoğun farkındalık kampanyaları yürütülecektir.

BARO YARDIMLAŞMA SANDIĞI

Sandığın daha aktif hale getirilmesi, her bir meslektaşımızın tıpkı bankaların sandığı gibi hizmet alması için gerekli aydınlatmalar yapılacaktır. Bireysel Emeklilik sistemi ile görüşmeler yapılarak bir kısım kaynak aktarılması ve dış kaynakların da katkı sağlaması suretiyle birikimlerin emeklilik zamanlarında meslektaşlarımızın hizmetine sunulması için gerekli gayret gösterilecektir.

Her bir davadan cüz’i bir miktar katkı sağlanması konusunda gerekli çalışmalar yapılacak ve böylelikle süreklilik arz eden şekilde meslektaşlarımıza hizmet sunma konusunda çalışmalar yapılacaktır.

ANLAŞMALI KURUMLAR

Anlaşmalı kurumların sayıları artırılacak, GSM operatörleri, internet sağlayıcıları, teknoloji şirketleri başta olmak üzere bütün ulusal ve yerel şirketlerle görüşmeler sağlanacak, meslektaşlarımız için indirim sağlanarak hizmet alınması konusunda çalışma yapılacaktır.

GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZIN BARODA ETKİNLİĞİ

Genç meslektaşların baroda etkinliğinin arttırılarak mesleği gereği gibi icrası ve haklarının savunulması noktasında daha etkili çalışmalar yapılacaktır. Mesleğin ilk 5 yılında olan meslektaşlarımız için baronun alacağı kararlarda genç meslektaşların aktif rolünün olması temin edilecektir. Genç meslektaşlarımızı ve sorunlarını içeren görüşmelerin yapıldığı Yönetim Kurulu toplantılarına Genç Avukatlar Meclis Başkanının refakat etmesi sağlanacaktır. 

ADLİYE GİRİŞİ

Adliyeye giriş çıkış sırasında meslektaşlarımızın daha rahat girip çıkabilmeleri için QR kod bir sistem kurulması, aynı kodla baro fotokopilerinde veya baro işlemlerinde ödeme yapabilmesi noktasında çalışmalar yapılacaktır.

DEĞİŞİM ATÖLYESİ

Kendisini geliştirmek isteyen meslektaşlarımızın sosyal ve mesleki hayatlarında etkili, verimli ve güçlü olmaları adına oluşturacağımız atölye programlarıyla; Diksiyon, ikna etme teknikleri, beden dili, etkili iletişim stratejileri ve hitabet, ses kontrolü, stres yönetimi, psikolojik analiz, zaman yönetimi, özgüven eğitimleri, motivasyon zamanı, verimli çalışma yöntemleri, etkili taraf vekilliği eğitimleri verilecektir.

GELİŞİM AKADEMİSİ

Hukukun üstünlüğü, yaşadığımız çağın hızla değişmesi, devamlı ihtiyaçların artması karşısında sürekli mevzuat yenilenmektedir. Bu noktada yeni hukuk dalları ortaya çıkmaktadır. Bu değişim ve gelişmeleri meslektaşlarımıza yansıtmak amacıyla uluslararası geçerliliği olan sertifikalarla çalışma alanlarını genişletmek amacımızdır. 25 meslektaşımızın bir araya gelmesi ve Baromuza başvurması halinde aşağıda belirttiğimiz ve benzeri yeni hukuk alanlarında eğitim programları düzenlenecektir.

Göreve gelmeniz halinde mesleğinizin problemleri hakkında ne gibi girişimlerde bulunacaksınız?

Baroların baskı grubu olduğunu, temel amacının mesleğin ve meslektaşın menfaatine işler yapmak olduğunu her yerde ifade ediyoruz. Bu doğrultuda, Konya Barosu hem şehrin imkanlarını Konya Barosu avukatlarının sorunlarının çözümü için harekete geçirmeli hem de tüm meslektaşları mesleğin sorunlarının çözümü noktasında birlikte hareket etmeye yönlendirecek çalışmalar yapmalıdır. Konya şehrinin bürokratik gücünü, sanayisinin imkanlarını, üniversitelerinin birikimini bir arada değerlendirmeden meslektaşlara fayda sağlamak neredeyse imkansızdır. Bizim amacımız Konya Barosu’nu şehrin en etkili ve en güçlü meslek örgütü haline getirmektir. Tüm imkanların meslektaşlar için seferber edileceği bir iklim için çabalamak önceliğimiz olacaktır. Bu doğrultuda hem bürokratik hem de piyasa şartlarında karşılaşılan tüm sorunların çözümü ve talep ettiğimiz iyileştirmelerin neticesi için tabiri caizse tam saha pres yapmamız gerekiyor. Bu konuda grubumuzun iddialı olduğunu söylemeliyim.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Samimi, sahici ve iddialı bir yönetim sergilemek amacındayız. Seçilmemiz ve göreve gelmemiz halinde Konya’nın yerel ve merkezi idaredeki tüm aktörleriyle avukatların imkanlarının daha da yükseltilmesi için pozitif bir iletişim yolunu geliştireceğiz. Yıkıcı değil, yapıcı olacağız. Yanlışa yanlış, doğruya doğru diyebilecek bir olgunluk ve cesareti göstereceğiz. Maksadımız meslektaşlarımızın barodan beklediği hizmetin çıtasını yükseltmek, hukuki düzenlemelerin millet faydasına olması için gerekli fikri hazırlığı sağlayarak her türlü girişimde bulunmaktır. Fikri hür, vicdanı hür hukukçular olarak toplum aleyhine olan düzenlemelerle ilgili olarak da gerekli eleştirileri cesaretle dile getireceğiz. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim