Kovid-19 vakalarında Türkiye geneli bir düşüş yaşanıyor. Edinilen bilgilere göre Konya’da da özel, devlet ve üniversite hastanelerinde kovid-19 vakalarına bağlı olarak yatan toplam hasta sayısı 100’ün altına gerilemiş durumda. Aynı zamanda Konya’da yoğun bakımda olan kovid-19 hasta sayısı 9’u geçmiyor. Ancak bu durum, kovid-19 tehlikesinin tam anlamıyla geçtiği anlamına gelmiyor. Okulların açılması ve önümüzdeki günlerde havaların soğumaya başlamasıyla kapalı ortamlarda bulunma sürelerinin uzaması, kovid-19’a yakalanma konusunda hala büyük risk. Sosyal mesafe, maske ve hijyen uyarısını sürdüren uzmanlar, hatırlatma dozu aşılarının da ertelenmemesi gerektiğini belirtiyor. 
DÜŞÜŞ VAR AMA!
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, tekrar kapanmanın yaşanmaması için tedbirli olunması gerektiğine değindi. Vakaların azaldığına ancak riskin sürdüğüne dikkat çeken Uğurcan, “Yaklaşık 3 yıllık bir süreç içinden geçtiğimiz şu günlerde, virüsün başlangıcına nazaran büyük bir düşüş söz konusu. Ancak ‘sayılar azaldı, kurtulduk’ diyemiyoruz. Vakaların azalması, o hastalığı dünya üzerinden silemiyor. Şimdiye kadar oluşan hiçbir virüs yok olmadı; önümüzdeki yıllarda da biz bu hastalıkla savaşmaya devam edeceğiz ta ki bu virüs grip halini alana kadar” dedi. 
‘TEKRAR BİR DALGA YAŞANABİLİR’
Vaka sayılarının ilk yıllara nazaran düşük seyirde devam ettiğine dikkat çeken Uğurcan, ‘‘Her ne kadar vaka sayısı düşük seviyelerde olsa da ilk vakanın 1 ile başlayıp tüm dünyaya yayıldığını unutmamak gerekir. Temmuz ayında bir miktar artan vaka sayısı ağustosta daha da azaldı ancak okulların açılmasıyla birlikte vakalarda bir artış gözlemlenebilir. Bağışıklık sistemi güçlü çocuk, genç ve sağlıklı bireyler için tehlike arz etmeyen kovid-19, ölümle sonuçlanma oranı azalsa da taşıma riski devam etmekte. Çocuklar çok hafif atlatsa da taşıdıkları virüs, kalp, tansiyon, kanser ve kronik akciğer hastalığı olan kişiler için halâ tehlikeli.” şeklinde konuştu. 
OKULLAR AÇILDI, HİJYENE DİKKAT!
Okulların açılmasıyla birlikte aileleri temizlik konusunda uyaran Uğurcan, “Çocuklara el hijyeni eğitimi verilmeli. Sadece virüs vakaları için değil, çocuklara temizliğe dair alışkanlıklar edindirmeliyiz. Aynı zamanda sınıflar sık sık havalandırılmalı ve sınıftaki öğrenci sayısında azalmaya gitmeliyiz. Hastalığın artıp azalmasına sebep olacak olan yine bizleriz” diyerek uyardı. Kış gelmesiyle birlikte alışveriş merkezi ve kapalı alanlara olan yoğunluğun artmasına bağlı olarak vakalarda artışın olabileceğine değinen Uğurcan, kalabalık ve kapalı mekanlarda maske takılması konusunda uyarıda bulundu. 
TEHLİKE HALA SÜRÜYOR!
Kovid-19 geçiren hastaların artık daha hafif hastalık geçirdiği söylentisini, şehir efsanesi olarak nitelendiren Uğurcan, “Kovid-19 hastalığı insandan insana değişebiliyor ve tehlikesi hala sürmekte. Mutasyona uğramış virüs, sağlıklı kişilerde hafif atlatılmasına tabi ki sebep olabilir ancak vücut direncine göre diğer hastalıklar gibi virüste değişiklik göstermekte ve örneğin hamile bir hasta hafif atlatırken diğeri ağır şekilde hasta olabiliyor.” dedi.
‘HATIRLATMA DOZUNU UNUTMAYALIM!’
Kovid-19 virüsünün azalmasıyla birlikte hijyen gibi aşının da unutulmaması gerektiğine değinen Uğurcan, “Hiçbir aşının o hastalığı bitirme garantisi yoktur. Sadece koruyuculuk oranları vardır. Nadir hastalar hariç gözlemlediğimiz hastalarda da şu kanıya vardık ki, aşı korur ve hastalığın hafif geçirilmesini sağlar. Yoğun bakıma yatan hiçbir hastamızın aşısı yoktu ve vefat etme riski yüksek hasta gruplarımız, yine aşısız hastalardı. Bende 6 doz aşı olmuş biri olarak, aşının koruyuculuğunun kendi bedenimde farkına vardım. E-nabız üzerinden aşı haklarınızın takibini yapıp hatırlatma dozunu yaptırabilirsiniz.” ifadelerine yer verdi. 
HACER CEYLAN 

Editör: TE Bilişim