Göç İdaresi Başkanlığı yetkileri, Türkiye’de 3 milyon 700 civarında kayıtlı Suriyelilerin olduğunu açıklarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başlatılan proje kapsamında ilk etapta 1 milyon Suriyelinin geri gönderilmesi hedefleniyor! Türkiye önümüzde ki günlerde Suriyelilerin geri dönüşümünü hızlandırmayı hedefliyor. Türkiye’nin en önemli konuların başında gelen sığınmacıların kendi ülkelerine geri dönmeleri adına hazırlıklar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde özel bir proje ile Suriyeliler başta olmak üzere, göçmenlerin zamanla sınır dışı edileceğini açıklamış geri döneceklerini bildirmişti. Türkiye 2011 Arap Baharı kapsamında çıkan iç savaşta Suriye rejimi ve ona destek olan ülkelere inat, Suriye’nin kuzeyini adeta yeniden inşa etti. Önümüzde ki günlerde zamanla Suriyelilerin Türkiye’nin belirlediği bölgelere yerleştirilmesi hedefleniyor. Alt yapı noktasında ciddi çalışmalara imza atan Türkiye, AB ülkelerin uyguladığı sömürgecilik anlayışı ile değil, yardımseverlik adı altında bölgede güvence sağlıyor. Türkiye sığınmacıların kendi ülkelerinde insanca yaşayabilmesi adına zemin oluşturmayı sürdürüyor.

GÜVENLİ BÖLGELER OLUŞTURULDU

Türkiye’nin güvenli bölge olarak ilan ettiği Suriye sınırına, sığınmacıların geri dönmesi bekleniyor. Türkiye Suriye’de Barış Pınarı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekâtı, Fırat Kalkanı Harekatı, Şah Fırat Operasyonu, İdlip Operasyonu gibi önemli çıkarmalar yaparak, bölgede güvenli noktalar tesis etmişti. Suriye'nin Türk kontrolündeki alanları, Afrin, El-Bab, Azez, Cerabulus, Jindires, Rajo, Tel Abyad ve Ras Al-Ayn gibi şehirler dahil olmak üzere 1000'den fazla yerleşim birimini kapsayan 8.835 kilometrekarelik bir alandan oluşuyor.

‘TÜRKİYE YENİDEN İNŞA ETTİ’

Türkiye’nin güvenli bölge olarak tesis ettiği yerler savaştan sonra adeta yeniden doğdu. Türk Silahlı Kuvvetleri himayesi altında gece gündüz korunan bölgelerin yeniden inşası için çalışmalar devam ederken, alt yapı noktasında ise ciddi mesafeler alındı. Güvenli bölgelere, polis karakolları, hastane, banka, kamu binaları, okullar, camiler ve ticari merkezler kuruldu. Bugün pek çok Suriyeli Türkiye önderliğinde, kendi ticaretlerini, kendileri yapabilme imkanına kavuştu. Suriye’nin kuzeyinde binlerce Suriyeli vatandaş, huzur içinde yaşamaya devam ediyor. Bazı yerlerde çadır kentler olduğu öğrenilirken, zamanla briket evlerin daha da artırılması hedefleniyor.

200 BİN BİRKET EV YAPILACAK

Sınır güvenliği noktasında kontrolsüz geçişleri önlemek adına Suriye sınırına ise bu süreçte tamamen duvar koridoru oluşturuldu. Bölgede çalışmalar devam ederken yetkililerden alınan bilgiye göre yıl sonuna kadar Suriye’nin kuzeyinde 200 bin briket ev yapılacağı öğrenildi. 57 binden fazla briket evin tamamlandığı bilgisine ulaşılırken yetkilerden gelen bilgiler doğrultusunda, 50 okulun bittiği 23 okulunda inşasının sürdüğü öğrenildi. İnsanların ibadetlerini rahat bir şekilde idrak etmeleri içinde 26 caminin yapıldığını hatırlatan yetkililer, “24 tanesinin de inşasını sürüyor. 10 tane sağlık tesisi yaptık. 13 tanesinin inşasını devam ediyor. 11 sosyal tesis yaptık. 7’si devam ediyor. 7 park inşa ettik. 18 tane de çocuk parkı yapıyoruz. Günlük ekmek ihtiyacını karşılamak adına 21 fırın yapıldı. Buna ilave olarak 13 fırın inşası sürüyor. 36 su kuyusu açıldı. Ayrıca 4 tane daha açılması adına çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

‘İNSANİ YARDIM KURUŞLARI ÖRNEK OLUYOR’

İnsani yardım noktasında Avrupa ülkelerine göre daha ciddi işler yapmayı başaran Türkiye, güven ve huzuru tesis ederken, bu çalışmalara ülkenin önemli yardım kuruluşları da ciddi manada destek veriyor. AFAD Başkanlığı başta olmak üzere, Kızılay, İHH İnsani Yardım Vakfı, Mülteciler Derneği, Rida Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği, gibi önde gelen yardım kuruşlarının destekleri ile sabah, öğle ve akşam saatlerinde günlük üç öğün bölgede ihtiyaç sahipleri için sıcak yemek çıkıyor.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim