Yıllık izinlerini geçirmek için memleketleri Konya’ya gelen gurbetçiler hem tatil süresince hem de dönüş yolunda yaptıkları alışverişlerle esnafın yüzünü güldürüyor. Memleket hasretiyle baba ocağına dönen gurbetçilerin yoğunluğu temmuz ayı itibarıyla birçok şehirde ve Konya’da kendini hissettirirken, piyasayı hareketlendirdiği için en çok esnafı memnun ediyor.

‘GURBETÇİLER KONYA EKONOMİSİNE CİDDİ KATKI SAĞLIYOR’

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, gurbetçilerin Konya’ya gelmesi ile birlikte gurbetçilerin ve vatandaşların morallerin yükselttiğini ifade ederek, “Gurbetçilerimiz son yıllarda pandemi sebebiyle ve kısıtlamalar sebebiyle gurbetçilerimiz daha bir şekilde ülkemize ve Konya’mıza gelebildiler.  Bu durum da ekonomimize daha az katkı sağladılar. Ancak bu yıl pandeminin etkisini yitirme başlaması ile ülkemize ve Konya’mıza daha çok sayıda gurbetçi gelmeye başladı. Gurbetçilerimiz de gelmeye devam ediyor.  Bu durum hem gurbetçilerimizin ve şehrimizdeki esnaflarımızın morallerini yükseltirken hem de Konya ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor” ifadelerini kullandı.

‘YEREL ESNAFIMIZIN TERCİH EDİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı (KONESOB) Muharrem Karabacak da Kurban Bayramı'nda piyasada yaşanan hareketliliğin gurbetçi sezonunda da sürdüğünü dile getirdi. Karabacak, “Gurbetçilerin ekonomiye katkısı yadsınamayacak kadar çok. Konya’da esnaflarımızda gurbetçilerimizin gelmesi ile birlikte ciddi hareketlilik var. Gurbetçi hemşerilerimiz memleketlerine hoş geldiler. Bizler gurbetçilerimizden istirhamımız yerel esnaflardan alışverişlerini yapmaları.  Gurbetçilerimizi yerel esnaflarımız ile yapacakları alışveriş ile şehrimizin ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaklar ve sağlıyorlar” şeklinde konuştu.

BEDESTEN GURBETÇİLER İLE HAREKETLENDİ

Evlatlarını memleketlerinde evlendirmek isteyen gurbetçi aileler, düğün alışverişi için 6 bin yıllık ticari geçmişe sahip Tarihi Bedesten Çarşısını tercih ederken, yaşadıkları ülkelere dönerken de Konya’nın yöresel lezzetleri beraberinde götürüyor.   Tarihi Bedesten Çarşısı Ahilik Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Küçükavcılar, “Gurbetçiler yabancı turist gibi ülkemize döviz bırakıyorlar. Geldikleri zaman her sektöre faydaları dokunuyor. Çarşı, pazar bütün sektör hareketleniyor. Oğullarını burada evlendirip, kızlarını burada gelin ediyorlar. Kuyumcusundan altınlarını alıyorlar, düğün için alışveriş yapıyorlar, düğün salonları tutuyorlar, sağlık hizmetlerini alıyorlar. Biz de esnaflar olarak gurbetçi kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tarihi Konya Bedesten Çarşısında alışveriş yapan gurbetçi sayısı da gün geçtikçe artıyor. Özellikle çarşımızı gurbetçiler düğün alışverişi ile birlikte diğer alışverişleri için tercih ediyorlar. Bu durum da esnafımızın yüzünü güldürüyor. Esnafımız da gurbetçileri   en iyi şekilde ağırlıyorlar. Sağlıklı gitmelerini diliyoruz, her yıl gelirken beraberinde çocuklarını da getirmelerini istiyoruz. Buranın adetlerini, ananelerini yeni nesil unutmasın istiyoruz. Gurbetçilerimiz başta Tarihi Konya Bedesten Çarşısı esnafları olmak üzere Konyalı esnaflarımızın artan maliyetler karşısında nefes almasına da katkı sağlayacaklarını inanıyoruz. Bizler tüm gurbetçilerimizi aileleri ile birlikte Tarihi Konya Bedesten Çarşısına bekliyoruz” diye konuştu.

‘SEKTÖRÜMÜZ HAREKETLENDİ’

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar ise gurbetçilerin gelmesiyle sektörün hareketlendiği ifade ederek, “Gurbetçilerimiz 15 gün öncesinden bu yana şehrimize gelmeye başladılar. Danimarka, İsveç ve Norveç’te yaşayan gurbetçilerimiz daha erken şekilde ülkemize geldiler ve gelmeye de devam ediyorlar. Gurbetçiler hem şehrimiz için hem de ülkemiz için önemli bir döviz kaynağı. Yine gurbetçilerimizin düğünlerini şehrimizde yapması da sektörümüzün hareketliliğine hareket katıyor. Gurbetçiler daha çok yatırım amaçlı altın alıyorlar.  Bizler gurbetçilerimizin ve vatandaşlarımızın altınlarını kuyumculardan almalarını özellikle istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KİRALIK ARAÇLARDA TALEP ARTTI’

Osman Göncü Oto Kiralama Firma sahiplerinden Osman Göncü de gurbetçiler le birlikte kiralık araçlara talebin artığını ifade ederek, “ Gurbetçilerimizin şehrimize gelmesi ile birlikte kiralık araca talep arttı. Ancak maliyetlerin yükselmesi nedeniyle geçtiğimiz yıllara göre beklenilen talep yok. Gurbetçilerimiz şehrimize gelirken maliyetleri planlayarak o şekilde geliyor. Şu anda kiralık otomobillerin günlük kirası 400 TL ile 2 Bin TL arasında. Gurbetçilerimiz genellikle iki haftalık ya da bir aylık araç kiralıyor. Daha önceleri gurbetçilerimiz iki üç aylık araç kiralıyorlardı. Kiralama değerleri araçların değerin artması ile kiralama değerleri de artıyor. Eylül ayının ilk haftasına kadar gurbetçilerimiz piyasamıza ciddi katkılar sağlamaya devam edeceklerini inanıyorum” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim