beraber hayatımıza giren online toplantılar sağlığı nasıl etkiliyor? Dijital dünyanın hayatlarımıza iyice entegre olduğu bu dönemde sürekli ekrana karşısında olmak gözleri nasıl etkiliyor, göz sağlığı için doğal yağlarının önemi ( üzüm çekirdeği) Üzüm çekirdeği yağı, farmasötik, kozmetik ve gıda endüstrisi için ekonomik önemi olan fenolik bileşikler, yağ asitleri ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Üzüm çekirdeği yağının birçok özelliği bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları, anti-inflamatuar, antimikrobiyal erki, kalp ve damar sağlığını koruyucu, özellikleri klinik çalışmalarla tespit edilen sağlık için yararlı özelliklere sahiptir. Bu büyük etkilerin yanısıra günümüzde çok fazla ekrana maruz kalmaktan dolayı göz sağlığında sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştır. Bunun önüne geçmek için göz sağlığına iyi gelen üzüm çekirdeği yağını değerlendirebiliriz.Üzüm çekirdeği içerikleri, oksidatif strese karşı geniş bir farmakolojik özelliklere sahiptir. Etkili içeriği olan Proantosiyanidin bakımından zengin üzüm çekirdeği klinik çalışmalarda serbest radikallere karşı koruma sağladığı bildirilmiştir. Bir çalışmada kalıtsal kataraktı olan sıçanlarda katarakt oluşumunu önemli ölçüde önlediği ve ertelediği bildirilmiştir.Peki Katarakt nedir? Katarakt hastalığı, göz bebeğinin arkasındaki görmeyi sağlayan doğal merceğin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucu ortaya çıkmaktadır.Göz, yapıları olan kornea ve lensin kırıcılığı ve saydamlığı sayesinde net görmeyi sağlar. Yani lenste saydamlığın azalması, kesikliklerin oluşmasına katarakt denir. Katarakt, tedavi edilebilir körlük nedenlerinin başında gelir. Üzüm çekirdeği yağı ile göz sağlığını koruyabilirsiniz.

Isviçreli doktor ve kimyager Paracelsus’un da dediği gibi ‘’ilacı zehirden ayıran dozdur’’. Bütün aktivitelerin klinik araştırmalarıyapılmış olmakla beraber besin desteği de Üzüm Çekirdeği Yağının kullanımı ve dozlamasında mutlaka hekiminize veya eczacınıza danışınız.

Ritch, R. (2007). Natural compounds: evidencefor a protective role in eyedisease. CanadianJournal of Ophthalmology, 42(3), 425-438.

https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/katarakt-nedir-katarakt-nedenleri-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir#:~:text=G%C3%B6z%2C%20yap%C4%B1lar%C4%B1%20olan%20kornea%20ve,edilebilir%20k%C3%B6rl%C3%BCk%20nedenlerinin%20ba%C5%9F%C4%B1nda%20gelir.