“Âkif-i Sani” olarak da tanınan Ali Ulvi Kurucu, İmam Hatiplileri “Sizler Benim Kabul Olmuş Dualarımsınız ”sözleri ile övmüştür. Merhum, İmam Hatip gençliğini “İslam çirkini güzelleştirir, güzeli daha da güzelleştirir” idealini hayata geçirecek öncüler olarak görmüştür.

Milletin ümidi, gözbebeği İmam Hatip okullarının açılışının üzerinden yetmiş yıldan fazla bir zaman geçti. Celalettin Ökten, Mahir İz, Ali Rıza Sağman, Ömer Nasuhi Bilmen, Yaman Dede ve Konya’da Hacıveyiszade Mustafa Efendi ve daha nice gönül mimarlarının diktiği fidanlar ulu bir çınar oldu.

“Bağ-ı dehrin hem hazanın hem bahârın görmüşüz

Biz neşâtın da gamın da rüzgârın görmüşüz”(Nabi)

İmam Hatip okulları Nabi’nin gazelindeki ifade ile hem baharı hem sonbaharı, hem sevinci hem de üzüntüyü dönem dönem yaşamıştır.

 İmam Hatipler;  başlangıcından günümüze kadar İHO (İmam Hatip Okulu ),İHL (İmam Hatip Lisesi ), AİHL ( Anadolu İmam Lisesi) Fen ve Sosyal Bilimler Proje İmam Hatip Lisesi, Hafızların Eğitim Gördüğü AİHL (Hafızlık Pekiştirme), Güzel Sanatlar, Mûsikî ve Spor Programı Uygulayan AİHL gibi isimlerle tarihimize mührünü vurmuş ve vurmaya da devam etmektedir.

Bunun yanında bir de ümmetin kışını bahara çevirme derdi ile kurulmuş Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri var.

Bu yazımızda inşaallah “Allah’ın boyası “ile boyanmış ümmetin renklerini bünyesinde toplayan söz konusu okulları gündemimize taşıyacağız.

Fay hattındaki ümmeti “Hayy olan Allah’ın hayat bulmamız için bize gösterdiği sıratı müstakim hattına ulaştırma çabası için yola çıkan okullar…

Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri ilk olarak 2006 da Kayseri’de açıldı. İkinci olarak İstanbul’da ve 2012-2013 öğretim yılında da Konya’da öğretime başladı. Bu okullara Bursa, Ankara, Sivas, Eskişehir’deki okullar da eklendi. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 2023 Vizyon Belgesinde yayınlanan bilgilere göre Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri(UAİHL)’nin sayıları 17’ye ulaşmıştır.

Okullar MEB ve TDV ( Türkiye Diyanet Vakfı)’nın yaptıkları bir protokol ile eğitim ve öğretime başlamıştır.

“• Halkı Müslüman olan ülkeler ile Müslümanların yaşadığı diğer ülkelerde din eğitimi ve hizmetleri verecek insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlamak, bunun yanında Türkiye ile diplomatik ilişkileri geliştirebilecek insanlar yetiştirmek,

• Müslüman toplumların ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli insan yetiştirilmesine destek olmak ve ülkemizin eğitim imkânları çerçevesinde Müslüman toplumlar arasında eğitim ve kültür iş birliğini geliştirmek.”(Uluslararası İmam Hatipler Vizyon Belgesi –Genel Amaçlar)

Yukarıdaki amaçları gerçekleştirmek için açılan okulların “kalite evresi” döneminde oldukları ifade edilmektedir.

 Yetmiş beş ülkeden gelen 2500 civarında öğrencinin öğrenim gördüğü okullar mezun verir konuma gelmiştir. Mezunlarından üniversite öğrenimini tamamlayanlar da olmuştur.

Prof. Dr. Hayreddin Karaman’ın “bir ümmet numunesi” olarak gördüğü ve takdir ettiği bu okullar kamuoyunda yeterince tanınmamaktadır.

Halbuki, bu okullar Türkiye’nin yumuşak gücünü, etki alanını ve en önemlisi de ümmet bilincini gerçekleştirmek için elimizdeki en büyük imkândır.

Ümmetin akıncıları olan gençler, yolları açacak ve engelleri aşacaktır. Allah’ın izniyle

Uluslararası Anadolu İmam Hatip liseleri konusuna nasip olursa haftaya devam edeceğiz.

Selam ve dua  ile..