Mısır’dan Konya’ya lise eğitimini okumak için gelen Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Abdelsalam, Konya’da lise eğitimini tamamladıktan sonra farklı bir ülkeye giderek üniversite eğitimini farklı bir ülkede tamamlamak istediğini belirtti.  Abdelsalam, tüm eğitimlerini tamamlayarak ülkesine dönerek ülkesinin kalkınmasına katkı sağlamak istediğini belirtti

 15 1-2

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Benim adım Muhammed Abdelsalam. 18 yaşındayım, 11. Sınıf öğrencisiyim, Mısırlıyım. 2021 Yılında Diyanet’in aracılığıyla Türkiye’ye geldim. Mısır; Ezher, Piramitler, İbn Elhaytam, Tüt ank Amun’un ülkesi tarih açısından eski medeniyetlerden biri, oradaki yaşayanların söylediği gibi “Mısır: Dünya annesidir”. Mısır’ın güney tarafında bulunan Aswan şehrinde büyüdüm. İlk ve ortaöğretimi Aswan’da gördüm, Diyanet’in sayesinde lise eğitimi burada tamamlamaktayım. Kendimi tanıtsam, dil açısında ana diliminden (Arapça) hariç 3 dil biliyorum: İngilizce, Türkçe ve Fransızcanın temelidir. Buraya eğitim almaya geldim, daha sonra ülkeme destek olmak amacıyla. Konya’da bulunan Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde okumaya geldim.

 15 2-4

Konya'yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Bir genç Müslüman olarak kendini din açısından yetiştirmek istiyorsa Konya onun için en uygun şehirdir, “bir çocuğun denize atılmadan önce yüzmeyi öğrenmesi gerekir” yani İstanbul, Ankara ve benzeri kalabalık şehirlere gitmeden önce gençlerin düşüncelerini düzeltmemiz gerekir ve doğru olan bilgileri kafasına koymamız lazım (dini olarak). Ayrıca eski medeniyetlerin başkenti olduğu için tarih bakımından çok ve çok zengin mesela, En ünlü tarihi yapıları arasında Mevlana Türbesi, Alaaddin Camii, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Sırçalı Medrese ve Selimiye Camii gibi birçok fazla eserler de bulunmaktadır. Konya’nın lezzetli yemekleriyle meşhur olduğunu da unutmak istemiyorum. Nitekim en ünlü yemeği olan etliekmek yemeğe çok bayılıyorum.

15 4-4

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Allah’ın izniyle Konya'da eğitimimi tamamladıktan sonra farklı ülkeye gitmek isterim üniversite hayatı için. Çünkü ben kendimi geliştirmek için buraya geldim. Başardıktan sonra kendi ülkeme dönüp o güzel ve temiz bilgilerimle halkıma iyi bir şekilde hizmet edeceğim. Ülkemin gelişiminde bulunabileceğim en büyük katkılarda bulunup ülkeme olan borcumu ödemek istiyorum.

Derdi millet, sevdası Konya’ydı! Derdi millet, sevdası Konya’ydı!

15 5-3

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Mısırlılar Araplar tarafından şöyle tanılıyor zarif ve hiçbir şeyi kafasına takmayan bir halktır, izzeti her şeyden önce gelir, cömertlik ve misafirperver bir halktır. Mısırda buluna birçok grup vardır, o çeşitliliğinden dolayı Mısır daha ve daha güzel oldu ama Mısırlılar olarak bizim ortak birkaç kutlamamız vardır, şem el nasim (Bahar Bayramı) ve Mevlid Nebi ve benzeri kutlamalar vardır. Mevlidi nebi yılda bir gündür, İslam ümmeti o günü kutluyor ama Mısırlıların kutlaması farklıdır, yaptıkları da şunlardır: Biz o gece belli alanlarda festival yeri kurup, ışıkları yakıyoruz, farklı farklı oyunlarımız oluyor, çocukları mutlu etmek için şeker dağıtılıyor, o gece herkes kutlamalara katılıyor. O gün için belli bir helva satılıyor günde bazı cemadatlar gelip farklı ve müthiş gösteriler yapıyorlar, zikir halkaları da oluşuyor. Şam el nasim (Bahar Bayramı) Mısır'da bir kutlamadır, Firavunlardan kalan bir mirastır, bir adettir, onların zamanından şimdiye kadar kutlanıyor. O gün halk için çok önemli olan bir gün olduğu için okullar ve iş yerleri tatil oluyor, o günde ringa balığı ve tuzlanmış balıklar gibi ana yemek oluyor, ayrıca yanında küçük bir faaliyet oluyor, o da yumurtlar boyamak… Bu da çocukların en sevdiği faaliyettir.

15 6-3

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye'nin şu anki durumuna bakarsak, gelişmiş bir ülkedir. Ve tarih açısından zengin bir ülkedir. Buraya gelmeden önce azıcık Osmanlı tarihini biliyordum ama geldikten sonra gerçekten ne kadar harika bir kültür ve büyük bir tarih sahibi olduğunu öğrendim. Türkiye son zamanlarda iğneyle kuyu kazıyordu ve hâlâ kazmaya devam ediyor. Türkiye son yıllarda teknolojik yönden gelişti, özellikle savunma sanayi, havacılık, yazılım, yapay zeka ve benzeri alanlarda çok iyi gelişmeler yaptı, o gelişmelerden dolayı Türkiye askeri gücü ilk 20 ülke sırasında yer aldı. Vatandaşlara hayat imkanları kolaylaştırdı. İslam dünyasında çok iyi bir yer alan Türkiye, diğer İslam ülkelerinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bilhassa Asya ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye insani yardım ve ekonomik destek sağlamaktadır. Türkiye’nin geçtiği zorluklardan dolayı geleceğinin daha iyi olacağına yürekten inanıyorum. Sonuç olarak, Türkiye, teknolojik gelişmeleri, insani yardım çalışmaları, kültürel ve tarihi mirası ile önemli bir ülkedir. Gelecekte de ülkenin potansiyeli, dinamizmi ve tarihi zenginliği, Türkiye'yi önemli bir konuma taşımaya devam edecektir.

15 7-4

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Mısır, bilindiği gibi Arap ülkelerinden bir tanesidir. Kuzey Afrika'da yer alan bir ülke ve Ramazan ayında farklı âdetlerle tanılan bir ülkedir.  Mısır’da Ramazan ayı Ezheri ilan ettikten sonra mübarek ayı başlıyor, genelde o mübarek ay teravih namazıyla başlıyor, namazdan sonra herkes uyanık kalıyor sabah namazına kadar, çocuklar sokak oyunları ve futbol oynuyorlar, büyükler ise kahvede oturup sohbet ediyorlar, sahurdan sonra oruç başlamış olur. Geleneksel adetlerimizden bir tane var, o da bütün ailenin toplanıp bir araya gelmesidir (tabi ailenin büyüğünün evinde) ikindi namazından sonra herkes dedenin evine gidiyor, orada ezanı bekleyip beraberce orucu açmak için, Akşam zamanı geldiğinde topun patlamasıyla herkes orucunu açar ve namazı kılmak için mescide gider. Erkekler namazı kılarken kadınlar sofrayı hazırlıyor, doyurucu yemekten sonra herkes oturup yatsı namazını bekliyor, namazdan sonra Ramazan’ın ilk günü ve ailenin toplanması bitmiş olur, ilk gün bitti ama henüz mübarek ayımız bitmedi, çünkü ısmarlamalar başlıyor, akrabalar veya arkadaşlar tarafından davetler geliyor.  Ramazan ayında en güzel adetlerden biri de rahman sofralarıdır. Rahman sofraları şöyle bir şey oluyor: Bir kurum veya bir kişi sokakta bir sofra hazırlıyor ve herkes bu sofradan para ödemeden yiyebilir, yani bedava, esasen bu sofra misafirler ve memleketinden uzakta olanlar için yapılıyor. Bu adetin başka bir şekli de vardır: O da ana caddelerde oturup geçen arabaları durdurup iftar zamanında arabadaki oruçluları iftar ettirmek için indiriyorlar.  Mısır’da ramazan ayının başka bir ismi daha var: O da bereket ayıdır, çünkü bilinmeyen yerlerden rızk geliyor. Mısır’da herkes ramazan ayını şevkle bekliyor, çünkü sadece ramazan mevsiminde yapılan yemekler olur. (Osmanlı ve Fatimi devletlerinden alınan yemekler) Kadayıf, künefe ve benzeri çok ve çok lezzetli yemekleri oluyor.  Ramazan ayı bitmek üzereyken bayram havasını herkes hisseder. Herkes Arefe gününde temizlik yapıyor, her yer temizleniyor. Bayramın ilk gününde herkes açık sahalara gidip cemaatle kılar, namazdan sonra herkes birbirlerine bayramlaşıyor.

15 8-2

15 9

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: Birkan Bakay