Batı Afrika kıyısında, kuzeybatıda Sierra Leone, kuzeyde Gine, doğuda Fildişi Sahili’ne sınırları bulunan Liberya’dan Türkiye’ye eğitim için gelen Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mamoudu Bah, lise eğitimini Konya’da tamamladıktan sonra başka bir ülkede üniversite eğitimini sürdürmek istediğini ifade etti. Türkiye ile ilgili görüşlerini de dile getiren Bah, Türkiye’ye geldiğinde kendisini yabancı hissetmediğine dikkat çekti.

Hgfshdfj75845

 Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Benim adım Mamoudu Bah 18 yaşında. 17 Mayıs'ta doğdum Ben Liberyalıyım ve anaokulunu ve ilkokulu orada okudum. Ama ben Türkiye Diyanet Vakfı burs programı desteğiyle Konya'da uluslararası Mevlana Anadolu İnanç Hatip Lisesi'nde okuyorum.

Hgad54W646W

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Konya, Türkiye, zengin tarihi, kültürel mirası tanınmış eğitim kurumlarıyla tanınır. Eski bir şehir olması ve tur için uygun olmasıyla biliniyor. Konya iyi güvenliklidir ve güzel manzaraları ve Türkiye'nin en eski üniversitelerinden biri gibi güzel yerleri nedeniyle eğitim görmek veya yaşamak için iyi bir yerdir. Genelde şehirle ilgili kişisel referanslar vermem ama merakınız varsa Konya'ya gitmenizi tavsiye ederim. Konya'yı seçiyorum çünkü nüfusu az, keşfetmek, eğlenmek ve ders çalışmak da tatmin edici. Türkiye'nin en büyük şehri ve Türkiye'nin en ucuz şehirlerinden biri olması tetikliyor. Kolay ve sessiz olduğu, ekonomisi biraz zor ama uygun olduğu için Konya'yı seçiyorum. Pek çok insanla tanıştım ama Konya’nın insanları çok mükemmel değil ama iyi kalpli. Seni siyah olduğun, Müslüman olmadığın, Hıristiyan olmadığın, Yahudi olmadığın veya başka bir şey olduğun için yargılamıyorlar ve ırkçılığa karşı ırkçılık ve ayrımcılık yok. Ve umarım yakın gelecekte gelişmeye devam ederler.

Yru56Uhj

 Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Konya'daki eğitimimi bitirdiğimde başka şehirlerde, yurt dışında veya başka bir kıtalarda  okumayı çok isterim. Makine mühendisi olmak istiyorum. Gelecekte hayalimdeki iş İslam ilahiyatçısı veya bilişim uzmanı olmaktır çünkü Müslüman dünyasının gelişmesine ve iyileştirilmesine yardımcı olmak istiyorum.

Gfadhfgjfhj09

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Afrika, çeşitli etnik kökenlerin, kültürlerin ve dinlerin varlığına yol açmıştır, ancak Liberyalı nüfusun çoğunluğunun kültürel geçmişi, ne yazık ki dinleri İslami değildir ancak orada İslam kültürünün çeşitleri vardır. İslam bunu biraz karıştırdı. Eğitim: Liberyalılar eğitim ve saygıyla ilgilenirler ve bazıları öğrenciyi takdir eder, ancak Liberyalı toplumun çoğunluğunun tamamı eğitimli değildir. Saygı: Saygı, Liberyalıların tüm sosyal ilişkilerinde önemli bir unsurdur. Öğretmenlerin, yaşlıların, ebeveynlerin ve çocukların başkalarına saygısızlık etmesine veya kötü davranmasına izin verilmez. Yiyecek: Liberyalıların yemek sofralarında balık ve tavuğun yanı sıra sebze ve sığır eti (tavuk dana eti, dana eti ve soslu dana eti vb.) gibi et açısından zengin kızarmış yemekler bulunur ve tatlı ekmek de yenir. Ancak hepsini yemeyin yine de besleyici yiyecekler.

Yjee654376237

Konya öğrenci şehri Konya öğrenci şehri

 Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye gerçekten harika bir ülke ve ziyaret ettiğim en iyi ülkelerden biri olduğunu düşünüyorum. Türkiye'ye geldiğimde kendimi tamamen yabancı hissetmedim çünkü aynı inançlara sahiptik. Türk insanı cömert ve neşeli insanlar olduğu için kendimi kendi ülkemdeymişim gibi hissettim. Şu anda liseyi Türkiye'de okuyorum ve mümkünse eğitimime burada devam etmek istiyorum ama aynı zamanda okumak için başka ülkelere de gitmek istiyorum. Lise veya üniversiteden mezun olduktan sonra memleketim Liberya'ya dönüp ülkeme hizmet etmek istiyorum.

Hgw5Y4W635

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

 Basitleştirmek gerekirse, ramazan sırasında veya öncesinde birçok hazırlık yaptığımızı söyleyebilirim ama en önemlisi uzun ve büyük bir hasır oluşturup yakın çevredeki insanların bir grup halinde oruçlarını açmasını sağlayacağız. Komşularımıza yiyecek, meyve, sebze veriyoruz ve bazen birbirimize evden hazırlanan yemekleri hediye etmek yerine hep birlikte yiyoruz. Namaza gelince, hep birlikte camilerde namaz kılıyoruz. bazı geniş aileler, yalnızca yakınlarda yerel bir cami olmadığında nafile namazını kılmak için diğer aileyle bir araya gelir ve bazıları camiye gitmek için kilometrelerce araba sürer. En önemlisi Ramazan için genellikle yemediğimiz birçok yemek hazırladık çünkü bu, tüm Müslümanların bir araya toplandığı, birbirine en yakın olduğu ve birbirlerine Ramazan Mübarek'i dilediği kutsal aydır.

8768Kökkkl

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA