Üzerinde yaşadığımız Anadolu toprakları tarih açısından çok zengindir. “Hazine üzerinde yaşayan fakir ev sahipleri ”olmaktan ibaret konumumuz ise hala devam ediyor. Gerçi, hakkını yemeyelim bu konuda geçmişe göre büyük atılımlar var. Son yıllardaki güzel gelişmelerden biri de Konya’da yaşandı. Tarihi mirasımızdan bir bölümü daha gün yüzüne çıkartılıyor.

Savatra’dan söz ediyoruz.Karatay ilçemize bağlı Yağlıbayat Mahallesi’nde  gün yüzüne çıkartılmaya başlanan bir tarih. Bir geçmiş.

Geçen günlerde kaybettiğimiz Şair Cengiz Numanoğlu şöyle diyor:

“Bazen, bir çakıl taşı; bir altın damarını, bir su damlası; özlenen bir pınarı, kuru bir yaprak; yemyeşil bir ormanı  buldurur insanlara..”

Herhalde, Savatra’da da bulunan bir dehliz bilinmeyen bir yer altı şehrinin gizemini ortaya çıkartacak, yine bulunan bir kesme taş tarihe şahitlik ederek Romalılardan kalma tiyatrodaki  sergilenen temsillerin dünyasına bizleri alıp götürecek.

Geçen hafta Cumhurbaşkanlığının, Karatay Belediyesi’nin ve Selçuk Üniversitesi’nin katkı ve destek sağladığı Savatra kazı alanını ziyaret etme imkânı bulduk.

Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. İlker Işık’ın rehberliğinde kazı alanını ve yapılan çalışmaları, bulunan objeleri yerinde görme mutluluğunu yaşadık. Doğrusu göğsümüz kabardı.

Kazı heyetindeki çalışma aşkı ve heyecanına hayran kaldık. Yapılan sunumda geleceğe yönelik projeleri duyunca yerimizde duramadık. Neden olmasın? Dedik.

İsterseniz,önce Kazı başkanı Doç. Dr. İlker Işık’ın Savatra ile ilgili verdiği bilgiye göz atalım: “Savatra’nın geçmişi Friglere kadar dayanıyor. Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemini yaşıyor. Romalılar döneminde önemli bir garnizon. Lejyonlar var. Konya’nın kilidi konumunda. Tiyatro, kale, mezarlar, dehlizler var. Önemli bir yerleşim yeri.”

Kazı alanının belki de yüzde onu kazılmış. Senelerce kazının devamı bekleniyor. Kamuoyunda çok ses getiren Bizans dönemine ait “Türkopol( Türkoğlu)”  yazılı mermer obje Savatra’da bulundu. Biz de söz konusu mermeri gördük.

Yukarıda da söz ettik. Bölgenin gelecek tasavvuru ilgili proje eğer hayat geçirebilirse Konya turizm konusunda çağ atlayacak. Daha çok pay alacak.

Projede neler var?

Proje Bozdağ ile birlikte düşünülmüş. Hedef, Savatra’nın dolayısıyla da Yağlıbayat’ın Kapadokya-Antalya rotasında Konya’dan önceki destinasyon merkezi olması.

Karşılama merkezleri, yöresel ve hediyelik ürünlerin satıldığı dükkânlar, kafeler, restoranlar, yürüyüş yolları v.b.

Turistin Konya’da daha fazla kalabilmesi için seçenekleri artırmamız gerektiği tartışılmaz. Çatalhöyük ve Mevlana Müzesi dışındaki alternatiflere eklemeler yapmamız gerekir.

Savatra, bu açıdan her gün Antalya- Kapodakya hattında yüzlerce turist otobüsünün geçtiği Konya- Aksaray yoluna çok yakın.

Bu şansımızı iyi değerlendirmemiz gerekir.

Bunun yolu da yerel yönetimlerin işin bilincinde olmasından geçmektedir. Savatra’daki kazıya her türlü desteği veren Karatay Belediyesi bu işin şuurunda olduğunu göstermiştir. Başkan Hasan Kılca’yı kutluyoruz.

Son olarak, Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu üyeleri olarak yaptığımız Savatra gezisinin gerçekleşmesine vesile olan Prof. Dr. Alaaddin Aköz’e  ve bize kazı alanında ev sahipliği yapan S. Ü. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölümü Başkanı ve aynı zamanda kazı başkanı Doç. Dr. İlker Işık’a ve ekibine şükranlarımızı sunuyor ve teşekkür ediyoruz.

Selam ve dua ile..