Tüm Televizyon kanalları ve editörleri ülkemizdeki birçok faktörü olumlu görüyor ki, herkes iç siyaset ve var olmayan varsayımlar üzerine cumhurbaşkanı adayı ile ilgili kim aday olur, kim olmazı 3 -4 kişi arasında paslaşarak götürüyorlarken, ülkede korona tablosu ayrı bir muamma …  

ŞİMDİ

Turizm sektörünün yaz aylarında toparlanması ve ekonomiye katkısı ayrıca okulların açılma kararı ile ekonominin başka açıdan canlanması ve sonucunun büyüme rakamlarına yansıması ve yansıyacağı bilinmekte. Tüm bunlarla beraber büyümeyi ihracatın sırtlaması ayrı güzellik resimleri.  Nazar değmesin misali maşallah derken, yüksek enflasyon, işsizlik, yüksek kur ise ayrı problemli resimler. Bunlar içinde Allah kurtarsın diyelim.

ANLAMADIĞIM VEYA ANLAŞILMAYAN KONU İSE

Aşılama oranlarının ülkemiz özelinde yüksek oranlara çıkmasına rağmen neden vaka olayları 25 bin civarında ve vefat edenlerin ise 200’ler civarında sabitlendi?

EĞER Kİ

Aşılar koruyorsa, ben kendi adıma koruduğu düşüncesindeyim

O ZAMAN

Geriye insanlarımızın boş vermişliği kalıyor. Ayrıca hükümetinde.

NASIL MI?

İnsanlar artık sanki salgın yokmuş gibi maske takmazlarsa, mesafeyi korumazlarsa (aşıya veya kendine güvenerek) karşımıza bu tablo çıkmakta. Bu ve benzeri durumlar bizim insanımızın hatası.

AYRICA

Hem yerel hem de merkezi yönetimin tedbirlerindeki rahatlığı (bir kısmı zorunluluktan bir kısmı ekonomi iyi gitsin kaygısından ve rakamlara yansımasın telaşesinden) diye düşünmekteyim ama bu benim kötü ve hatalı düşüncelerim olabilir.

NASIL MI?

Yerel ölçekte insanlar toplu taşımalarda üst üste binerse mesafe kalır mı? Bırakın mesafeyi iç içe geçme durumları söz konusu iken ayrıca okulların açılması, iş hayatının eski haline gelmesi ve kamu çalışma düzenin eski durumuna dönmesi trafiği çileden çıkarırcasına artarken.

OKUL KISMI İSE AYRI BİR MUAMMA

İnşallah sıkıntılı tablolar görmeyiz diye umut ediyorum. Ama bazı unsurlara da hazırlıklı olmalıyız.

BU ARADA

Ekonomideki büyüme rakamları ve ihracat rakamları güzel bir tablo çizmiş olsa bile. Enflasyon (hem gıda hem de konut piyasalarındaki) hem de işsizlik rakamları, kocaman bir problem olarak (sağlıktan farklı olarak) karşımızda durmakta.

EĞER Kİ

Allah korusun ama İşler iyi gitmezse, okulları tekrar kapatmak, tedbirleri tekrardan geri getirmek durumunda kalırsak ve buna sadece biz değil, küresel çapta diğer ülkelerde zorunlu kalsa. Senaryomuz nedir?

MESELA

İlk Kovid 19’un ortaya çıktığı dönemlerde almakta geç kaldığımız tedbirler için ders çıkarttık mı? Sadece biz değil bu soru tüm ülkeler için geçerli fakat biz yaşadığımız ülke için sormuş olalım.

SONUÇ: Öngörüleni planlamak kolay, uygulamak biraz zor olsa da mesele; öngörülmeyeni planlayıp uygulamaktır. (Bu arada ecnebiler bu iki duruma, proaktif ve reaktif diyorlarmış.)