Rahmetli babam sağlığında:
Eskiden yol vergisi vardı. Parası olmayan yol yapımında çalışırdı. Ben yukarı ağızda (Hadim, Taşkent tarafını kastediyor) yol yaptım diye anlatırdı.
Geçen Ramazan Bayramı'nda, İlkokul'dan sonra bana Sarf-Nahiv (Arapça grameri) okutan köyümün eski hocalarından Mehmet Işık'ı ziyaret ettim, geçmiş yıllarından bahsedin dedim. Anlattıklarının bir bölümü şunlar:
Bizim köyden 30 kadar genç savaşa gitmiş (Osmanlı dönemi), hiç birisi dönmemiş. Ne adları, ne savaştıkları cephe, ne mezarları belli değil.
Bizim köyden falan, falan kişiler Taşkent'e yol yapımına gitmişlerdi. Taşkent'in yolunu açarken kayanın böğründe, bellerine urgan bağlayarak taş kırmışlar, yol açmışlar.
Yusuf'umuz siz iyisiniz. Bizim zamanımızda okul yoktu, elektrik yoktu. Elhamdülillah şimdi hepsi var; öyle değil mi?
Hoca'nın anlattıkları beni çok düşündürdü, kendisine bir kaç soru daha sordum, cevaplarını aldım. O günlere ışık tutması için bir ikisini aktarıyorum:
Hocam, yol yoktu, okul yoktu, ışık yoktu diyorsunuz. Hangi dönem bu?
Osmanlı yahu!
Hadi eskiden elektrik yokmuş. Ama Osmanlı niye yol yapmamış, okul yapmamış?
Bizim Yusuf, Osmanlı bize hizmet etmemiş ki. İstanbul'a bakmış, Bursa'ya bakmış. Bizi kim düşünecek?
Hocam bak sizin yaştakilerin bir kısmı ile bugünün bazı kişi ve yöneticileri Cumhuriyet karşıtlığı yapıyorlar, padişahlığa özeniyorlar. Bu söylediklerinizi yazmak istiyorum, yazayım mı?
Yaz canım, bunlar yalan değil ki!
Anlatıların özeti ve bugünü değerlendirme:
1)Günümüzde bir Osmanlı hayranlığı, Cumhuriyet karşıtlığı var. Osmanlı hayranları ile Cumhuriyet karşıtları bilmeliler ki Osmanlı yöneticilerinin çoğu kendi saltanatları, hesapsız davranışları yüzünden yüz binlerce Müslüman Türk'ü genç yaşta dünyanın dört tarafına savaşmaya gönderdiler; oralarda öldürttüler. Bugün onların adları da mezarları da belli değil.
2) Bugünün Konya-Hadim-Taşkent, Konya-Bozkır-Seydişehir vb yollarını bizim babalarımız, dedelerimiz ellerindeki kazma, kürek ve balyozlarla, aç susuz çalışarak yaptılar. Osmanlı bize yol bile yapıvermedi.
3) Benim ve çevremdeki tüm ilçelerin köylerinde Osmanlı'nın yaptığı bir tek köy okulu yok. TC kurulduktan sonra, devlet-vatandaş işbirliği ile bütün köylerimiz okula kavuştu, halkımız okur-yazar oldu.
4) Günümüzün Cumhuriyet karşıtı ve Osmanlı hayranı kimi yöneticileri, biz şu kadar yılda şu kadar yol yaptık, Cumhuriyet'i kuranlar halka yabancıdırlar, halka tepeden baktılar, zulmettiler gibi laflarla halkımızı kandırıyorlar. Zorlama ile de olsa TC'nin yöneticileri bizi yürüyeceğimiz yollara kavuşturdular. Ya Osmanlı ne yaptı? Nimete nankörlük etmemek gerekir.
5) Yeni Osmanlıcılık zihniyeti ve uygulamaları Türk milletinin yeniden itelenmesi, genç evlatlarının uzak diyarlarda kırdırılması, Anadolu'nun ihmal edilmesi, Türk milletinin kimliksizleştirilmesi demektir.