Küçüklüğünde yokluk görmüş ama her zaman çok çalışıp bugünlere kadar gelmiş olan Konyalı iş adamı ve hayırsever Hilalsan Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ali Coplan, vefat eden oğlunun adına Şükrü Coplan Cami ve Kur’an Kursu’nun yapımına vesile oldu. İş adamı Coplan, bunların yanında ihtiyaç sahibi insanlara yardım ederek onların hayır duasını da alıyor.

10 9-2

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben, Hilalsan Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ali Coplan. 1959 yılında Sarayönü ilçesinin Karabıyık köyünde dünyaya gelmişim. 1966 senesinde Konya’ya göç ettik. Sonrasında fakirliği zirvesine kadar yaşadık. Ardından liseyi bitirdiğim gün evlendim. Askere gittim. Geldiğimde sanayicide çaycılık yaptım. Öğrencilik yıllarım çok ilginç geçti. İlkokul 3’üncü sınıftan sonra ben babamdan bir kere bile okul harçlığı almadım. 1969 yılında şimdiki emniyet müdürlüğünün olduğu yer Konya’nın en uç noktasıydı. O bölgede eskiden Cumhuriyet İlkokulu vardı ve ben burada okudum. 3’üncü sınıfa giderken okulumun karşısında simitçi bulunuyordu. Oradan sabahları 30 simit alırdım. Eski Sanayi bölgesinde bu simitleri satardım ve 125 kuruş kazanırdım. 1 lirasını rahmetlik anneme verirdim, 25 kuruşunu bana geri harçlık olarak verirdi. O yıldan sonra kendi paramı kendim kazandım. Ben üniversiteye, yaşadığımız fakirlikten dolayı devam edemedim. Benim o günlerden bugünlere gelip iş adamı olmam, zeki veya paramın oluşundan değil. Şu anda bulunduğum konumu sadece çok çalışmaya ve dürüst olmaya borçluyum. Başarmanın başka bir sırrı olamaz.

10 11-1

Yapımına vesile olduğunuz kurumlar ve hayırlar nelerdir? Bize bahsedebilir misiniz?

Gölge olmasınlar yeter! Gölge olmasınlar yeter!

Yardıma ihtiyacı olan insanlara bağışlarda bulunmaya çalışıyorum. Bunun yanında 2006 yılında oğlum vefat etti. 22 yaşındaydı. Onun adına Şükrü Coplan Cami ve Kur’an Kursu yaptırdım. Allah kimseyi çocuğuyla sınamasın. Evladımız vefat edince onun adına hayır yapmaya başlama hikayemizi sizlere anlatmak isterim. Hanım bana ilk önce, ‘oğlumuzun adına bir çeşme yaptıralım’ dedi. O zamanlar Konya’da sokak çeşmeleri meşhurdu. Ben de KOSKİ’ye gittim ve ‘birkaç tane çeşme yaptırmak istiyorum’ dedi. Onlar da bu uygulamanın kaldırıldığını söylediler. Böyle olunca üzüldüm. Sonrasında evim cami ile karşı karşıya olunca bir gün akşam ezanı okunduğunda hanıma, ‘gel oğlumuzun adına cami yaptıralım’ dedim. İmtihanların en zorunu bu hayır işlerinde yaşadım. Çünkü sonrasında rahmetli oğlumuzun adına Kur’an Kursu da yaptırmak istedik ama çevremizden, “Siz bu kursun hakkından gelemezsiniz. Yarın öbür gün tarikatçılar ayağınıza dolanır” gibi sesler çıkmaya başladı. Bizim kafamıza girdiler ve kurs yerine cami yaptırmaya karar verdik. Bu camiyi 4-5 yılda bitiririz demiştik ama 1 buçuk yılda tamamlandı. Sonrasında Kur’an Kursunu da her şeye rağmen yaptırdım. Ama imtihanlarım bitmedi. Oğlumun adına cami yaptırınca, “Caminin parasını yiyorlar” deyip durdular. Bunlara rağmen gücümüzün yettiğince ihtiyaç sahibi kardeşlerimize her zaman yardım etmeye devam ettik. Ne yaptıysam Allah rızası için oldu. Gösteriş peşinde hiç koşmadım.

Teşekkür ederiz…

I M G 9588

FOTO ALTI: Coplan’ın 22 yaşında vefat eden oğlu Merhum Şükrü Coplan.

10 1-510 10-1

10 2 Kopya

FOTO ALTI: Seyit Ali Coplan’ın vefat eden oğlunun adına yaptırdığı camii.

Muhabir: TUBA KAYA