6 Mayıs 2018 tarihinde yapılan Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Genel Kurulunda Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak KONESOB Başkanlığına aday oldu ve delegelerin büyük bir teveccühü ile göreve geldi. Muharrem Karabacak başkan göreve geldiği ilk günde bu yana Konya esnafının hep yanında oldu. Konya esnafının sorunlarını ve problemlerini yakından takip etti. Sorunların çözümü için yetkili makamlara sorunları iletti. Muharrem Başkan göreve geldiği ilk günden bu yana KONESOB’un çıtasını yükseltmek için mücadele etti, etmeye de devam ediyor.

Muharrem Başkan bu özverili çalışmalarının meyvelerini aldı. Geçen yıl 31.’si gerçekleştirilen Ahilik Kutlama Programlarında Konya’mız “Yılın Türkiye Ahisi” ödülünü almıştı. Bu yıl 32.’si gerçekleştirilen kutlamalarda da “Yılın Türkiye Çırağı” ödülü Konya’ya verildi. Yine Muharrem Başkan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yüksek himayelerinde gerçekleştirilen Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi ile “Ahilik” kavramına bir kez daha dikkat çekti. Bu fuarın hazırlanmasında ve başarılı geçmesinde Muharrem Başkan ve ekibi yoğun gayret gösterdi. Bir gazeteci olarak bu fuarın Konya’da yapılmasından ve Ahiliğin kurucu şehri olan Konya’nın bu etkinlikte öncü rolü üstlenmesinden gurur duydum. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu fuar ve zirve devam eder de her biri birer Ahi olan esnaflarımız çırak ve kalfa yetiştirmenin önemi daha iyi anlanmış olurlar.

Konya Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği; T.C Anayasa'sının 135. maddesinde belirlenen esaslara ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'na göre 21 Temmuz 1966'da kurulmuş olan, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliği haiz, yöneticileri yargı gözetiminde bağımsız seçimlerle iş başına gelen bir meslek kuruluşudur. 2018 yılı itibarıyla KONESOB’a 84 esnaf ve sanatkâr odası kayıtlıdır. KONESOB; Konya ilinde küçük ölçekli işletmeleri temsil eden, il genelinde en fazla üyeye sahip meslek kuruluşudur. Yöneticilerinin seçimle iş başına gelmesi ve iç yönetimlerinde bağımsız olması nedeniyle aynı zamanda bir sivil toplum kuruluşudur. KONESOB üyesi olan küçük ölçekli işletmeleri ulusal ve uluslararası düzeyde temsil eder, üyelerinin gelişmeleri için gerekli girişimlerde bulunur, üyelerinin çıkarlarını korumak için bir lobi kuruluşu gibi çalışır. KONESOB’un mülkiyeti kendisine ait ve gerekli ekipmanla donatılmış ofisleri bulunan hizmet binası, genel sekreter, eğitim müdürü, halkla ilişkiler müdürü, hukuk müşaviri, sicil müdürü olmak üzere bu müdürlüklerde çalışan 12 tam zamanlı personeli bulunmaktadır. İhtiyaç duyulduğunda yarı zamanlı olarak personel çalıştırılmaktadır. 9 kişiden oluşan yönetim kurulu, 5 kişiden oluşan denetim kurulu KONESOB’u yönetmektedir.

Esnaf ve sanatkâr odaları fonksiyon olarak geçmişteki Loncalar gibi çalışmaktadır. Esnaf ve sanatkârlar daha az yatırımla üreten, emek-yoğun çalışarak istihdam yaratan, bölgelerarası gelişmişlik farklılıklarını azaltan, gelirin dengeli dağılımına katkıda bulunan, toplumsal ve sosyal istikrara katkılarıyla denge unsuru olan işletmelerdir. 494 meslek dalı bu örgüt yapısının altında yer almaktadır. KONESOB’a bağlı yaklaşık 53.000 işletme bulunmaktadır. Bu işletmeler yanlarında çalışanlarla birlikte Konya ilindeki istihdama ve üretime önemli bir katkı sağlamaktadır. Gelişen ekonomik koşullar esnaf ve sanatkârların hayat boyu öğrenme kültürü edinerek değişim ve dönüşüm süreci yaşamasını gerektirmektedir. KONESOB esnaf ve sanatkârların yeni teknolojileri kullanarak, iyi uygulamaları görerek işlerini geliştirmeleri ve il ekonomisine katkı sağlamalarını hedeflemekte,  mesleki eğitim veren okul ve kurumlarla; hem esnaf ve sanatkârların hem de yanlarında çalışanların teorik ve pratik eğitimin sağlanmasında işbirliği yapmaktadır. KONESOB bünyesinde Mesleki Eğitimi Geliştirme Kurulu ve İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu olmak üzere, yönetim kuruluna işletmelerin mesleki eğitimle ilgili ihtiyaçlarını tespit ederek ve öneriler geliştirerek danışmanlık desteği sunan iki kurul bulunmaktadır.