9 Şubat 2024 Cuma günü MHP Genel Başkanımız Dr. Devlet Bahçeli’nin 55. Yıl konuşmasını canlı olarak takip ettim. Nereden nereye geldiğimizi bir nevi özetledi.

”İLK GÜNKÜ AZİM VE KARARLIKLA, BİTMEYEN GURUR VE ONURLA.

“EZELDEN, EBEDE 55 YIL…..

Cenabı Allah şahsıma hem MHP genel Başkanı Başbuğumuz Alparslan Türkeş ve yine MHP Genel başkanımız Dr. Devlet Bahçeli ile çalışmayı nasip etti. Başbuğuma ve ahirete göçmüş olan büyüklerimize, Ülkücü şehitlerimize Cenabı Allah rahmet eylesin ahiret yurtları cennet olsun. Türkmen Beyimiz Dr. Devlet Bahçeli’ye sağlık afiyet uzun ömürler diliyorum.

MHP 1977 yılında yapılan genel seçimlerde Konya MHP’ne iki milletvekili verdi. Agah Oktay Güner ve İhsan Kabadayı. Milliyetçi Cephe Hükümetinde Agâh Oktay Güner Ticaret Bakanı olarak görev aldı.

12 Eylülden sonra 1991 yılına kadar MHP Konya’dan Milletvekili çıkaramadı. 1991 yılında Konya RP, MÇP, IDP İttifakından 1. Bölgeden Musa Erarıcı 3. Bölgeden Servet Turgut’u milletvekili olarak görüyoruz. Özellikle bizim 3.bölgeden olması hasebiyle Servet Turgut Bey bize nasıl milletvekili olunuru gösterdi. Her derdimize koştu ve yardımcı oldu. MHP Çumra İlçe Teşkilatı güç aldık kuvvet aldık.

1999 yılında yapılan seçimde ise Konya MHP’ne beş milletvekili verdi. Altıncı Milletvekili adayımız Ahmet Gürtaş çok az rakamla milletvekili olamadı.

Ömer İzgi, 2. Faruk Bal, 3. Hasan Kaya, 4. Ali Gebeş, 5. M. Sait Gönen TBMM’de Konya’mızı temsil ettiler. Ömer İzgi TBMM Başkanı olurken, 57. Hükümette Faruk Bal’da Devlet Bakanı olarak görev yaptılar. Diğer üç milletvekillerimiz komisyonlarda etki görev alarak Konya’mızı ve MHP’sini başarı ile temsil etiler.

2002 yılında baraja takıldık. 2007 yılında Faruk Bal, Mustafa Kalaycı, 2011 yılında Faruk Bal ve Mustafa Kalaycı, 2015 Yılında Mustafa Kalaycı, ve M. Sait Gönen 2015 erken seçiminde Mustafa Kalaycı, 2018 yılında Mustafa Kalaycı ve Esin Kara 2023 Seçimlerinde Mustafa Kalaycı ve Onur Alp Koçak ile bugüne geldik.

Yerelde 1992 yılı ara seçimlerimde Ahmet Topal ve Mustafa Çakır Belediye Başkanı oldular. MHP Çumra İlçe Başkanlığım sırasında 1994 Yılında Recep Konuk, Mustafa Çakır ve Ahmet Topal Belediye başkanı olurken Ahmet Kalaycı ve Mehmet Yaymacı İl Genel Meclisi üyelerimiz oldu.

1999 yılında Zeki Türker, rahmetli Hasan Uysal, Doğan uysal Belediye başkanı olurken Ahmet Kalaycı ve Mehmet Yaymacı İl Genel Meclisi üyesi oldu.

2004 Yılında Doğan Uysal Belediye Başkanı olurken, Ahmet Kalaycı İl Genel Meclisi Üyesi seçildi.

2009 Yerel seçimlerinde Yusuf Erdem, Sami Bilgi, Halil Gülşin, Ali Tokgöz ve Sabri Sarılar Belediye Başkanı olurken Adnan Batumlu İl Genel Meclisi üyesi oldu.

2014, 2019 Yıllarında Belediye Başkanlığı bulunmazken 2024 Cumhur İttifakını MHP Adayı Fatih demirci oldu.

**

Dün 9 Şubat 1969 tarihinde Adana’da yapılan kuruluş kongresinden bu yana tam 55 yıl geçti. Bu zaman zarfında neler neler gördük değil mi?

Her türlü engel ve badireleri bir şekilde atlattık. Elbette kolay olmadı birçok mağduriyet yanında beş binin üzerinde Ülkücüyü genç yaşta şehit verdik.                                                                                                                             Ben MHP’nin Kuruluşunun 55. Yılında rahmetli Amcazademiz Av. Naci Yıldırımın anlattıklarıyla yazıma devam edeceğim. Ankara’da bilmem kimin bürosunda bizim Ülkücülüğümüzü başka deyişle MHP’liliğimizi söz konusu etmişler. Siz çelik çomak oynarken 55 yıl öncesinde MHP’ni kuruluşunda dahası ad verilmesinde dahi ailecek vardık. Halen aynı inançla yolumuza devam ediyoruz. Biz aile olarak bu MHP’ne paraşütle falan gelmedik. Böylesi anti parantez not düştükten sonra yazımıza devam edelim mi?

*

Konya Yeni Meram Gazetesinde sekiz yıl önce EROL SUNAT Hocamın MHP ve 47. Yıl başlıklı yazısında alıntı yapıyorum müsaadesiyle..

“”9 Şubat 1969 Türkiye siyasetine damga vuran siyasi partilerimizden Milliyetçi Hareket Partisi’nin kuruluş yıldönümü. 47. yılını dolduran MHP'nin ismi ve amblemi noktasında 9 Şubat 1969 tarihinde yapılan o meşhur kuruluş kongresinde etkin olan üç Konyalı Avukatın hatıralarına yer vermek istiyorum bugün. Allah ömürlerini uzun etsin, her üçü de sağ olan bu Avukatlar şunlar; Avukat İhsan Ceylan, Avukat Naci Yıldırım ve Avukat Muammer Şahin. Her üçüyle de yüz yüze görüştüm. Muammer Şahin haricinde kalan diğer iki isimle yıllar önce röportaj yapma imkanım oldu. Daha sonra dönemin MHP Konya İl Başkanı Ali Yücel, İl Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz, MHP'nin bu ulu çınarlarını, benimde bulunduğum bir gece de, o günleri yaşayan partililerle buluşturdular. Duygu dolu anlar yaşanmıştı o gece... Avukatlığa 1955 yılında başlayan 1927 doğumlu İhsan Ceylan. 1968 yılı içerisinde arkadaşlarıyla birlikte merhum Alpaslan Türkeş'le görüşme kararı almıştı. O günleri şöyle nakletmişti; "Yüksek tahsilli 8-10 arkadaşla Ankara’ya giderek Alpaslan Türkeş’le görüştük. Bu ekibin içerisinde, benimle birlikte Eczacı Adnan Koçbeker, Muhasebeci İbrahim Ataçoğlu, Avukat Naci Yıldırım ve İnşaat Mühendisi Altan Yeniaydoğmuş vardı. Görüşme sonrasında hep birlikte kaydımızı Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisine (CKMP) yaptırdık. Sonra 9 Şubat 1969'da Adana’da genel kongre yapıldı. Kongreye gittik. Ülkücüler ve Osmanlıcılar partinin isim ve amblemi konusunda ihtilafa düşmüşlerdi. Gençler amblem olarak Bozkurt’un olmasında ısrar ettiler. Bir grupta üç hilal üzerinde ısrar etti. Gençlerin ısrarı bir hayli fazlaydı. Salona Alpaslan Türkeş geldi. Gençlere susun dedi. Bu ikazı kimse dinlemedi. Türkeş bir gürledi. Herkes sustu, yerine oturdu. Meseleyi halletmek için tüzük komisyonu kuruldu. Üç kişilik bu komisyona benimle birlikte Muammer Şahin ve Naci Yıldırım seçildi. Tartışmalar saatlerce sürdü. Bu arada söz aldım ve teklifimi söyledim. Dedim ki, gençlerin amblemi Bozkurt olsun, partinin amblemi de üç hilal. Bu teklif kabul gördü. Bu teklifi yapan bendim. O zaman kongre neticesinde bu husus kesinleşti." Tüzük Komisyonunun bir diğer üyesi olan 1931 doğumlu Avukat Naci Yıldırım ise şöyle bir hatırasını anlatmıştı; "Mustafa Kemal Erkovanlı, Partinin Genel Sekreteriydi. Avukattı aynı zamanda. O bize parti ismi olarak Milli Hareket diye bir isim getirdi. Milli tabiri için, Bakanlar kurulundan izin alınması gerekiyordu. Böyle bir izin aldınız mı diye sordum. Hiç aklıma gelmedi dedi. Milliyetçi Hareket dersek, izin alınmasına gerek kalmaz dedim. Ve bu görüş kabul gördü. Yeni kurulan partinin adı Milliyetçi Hareket Partisi oldu."

MHP OLARAK;

 ”İLK GÜNKÜ AZİM VE KARARLIKLA, BİTMEYEN GURUR VE ONURLA.

“EZELDEN, EBEDE 55 YIL…..