Birçok yazımda,sohbetlerimde hükümetlerin, devletin kurumlarının tek başlarına aldıkları kararlar, uygulamalar, politikalar ne kadar mükemmel olsa da tek yönlü olarak başarılı olamayacaklardır diyordum.
Bu faaliyetlere ekonominin esas aktörleri,sanayicilerin, esnafların , tüketicileri ,çiftçilerin ve üniversiteleri temsil eden kamuoyunun da dahil edilmesi gerekir diyordum.
Mevlana Kalkınma ajansı ve Cumhurbaşkanı yatırım ofisi öncülüğünde ve Konya-Karaman Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ve Ticaret Odaları işbirliği ile düzenlenen ‘’2’nci Türk –Yemen İş Formu Konya –Karaman ikili İş Görüşmeleri Programı’’ etkinliği ile Ülkemizde güzel şeyler oluyor dedim. Ümitlendim.
Eskiden devletin malı deniz yemeyen domuz felsefesi ile devletin kaynaklarının sömürülmesi üzerine büyüyen ekonomi hayatımız, artık ekonominin asıl aktörleri olarak ekonominin sorumluluğunu alma, İnisiyatifler geliştirme konusunda çok daha üst düzey faaliyetlere imza atmaya başladılar.
Konya-Karaman – Yemen ikili iş görüşmeleri programı sadece ekonomik işbirliği seyahatinin çok ötesinde anlamlar ifade ediyor. 50 uluslar arası iş yapan Yemenli firma ile bölgesel işbirlikleri kurma, bölgesel ekonomik sinerjiler geliştirme konusunda çok önemli bir adım.
Konya, Karaman hatta liman kenti Mersin ile çok önemli ticari köprülerin kurulabileceği etkili ve stratejik bir organizasyon.
Özellikle Afrika Avrasya ekonomik hinterlandında çok önemli Konya-Karaman ekonomik çekim alanı, aynı zamanda ülkemizin de stratejik olarak ekonomi gelişmelerde çok rahat politikalar üretebileceği bir alan.
Mevka ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım ofisi olarak bölgenin Oda ve Borsaları ile işbirliğini geliştirerek ülkemizin diğer gelişmeye müsait bölgelerimizin de benzer aksiyonlara imza atmak üzere cesaretlendirecektir.
Mevka Kasım Ayı Yönetim Kurulu Toplantısında’’ Mili teknoloji ve güçlü sanayi hamlesi yolunda sanayicimizin geleceği, Sorunlar ve çözüm önerilerini’’ konu olarak seçerek bölge üniversitelerinin değerli hocalarını, ekonominin fedakar oyuncuları oda ve temsilcilerinin devletin bakış açısının geliştirilmesinde ve ulusal ekonomik politikalara katkı sağlanması için çok kıymetli bir organizasyon yapmışlardır. Sanayi ve teknoloji bakanlığının ileride ilgili konularda alacağı kararlara ışık tutulması amaçlanmıştır.
Mevka Konya –Karaman bölgesel gelişmesini hızlandırmak, sürdürülebilir gelişmeyi sağlamak,Bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amaçlı toplantıda Genel sekreter vekili Savaş Ülker; “Ajanslar yapıları itibari ile sorumlu oldukları bölgelerde sadece mali destek sağlayan kuruluşlar değil, aynı zamanda o bölgede faaliyet gösteren firmaların altyapılarının güçlendirilmesi, rekabet güçlerinin artırılması ve sektörel gelişmelerin takibinin sağlanması doğrultusunda çalışmalar yürüten kuruluşlardır’’. Diyerek kuvvetli bir katalizör görevi üstlenip, bölgenin ülke ekonomisinde sağlam temellerle rol almasının nasıl sağlanacağını vurgulamıştır.
2-4 Kasım’da“Maker Hackathon Etkinliği”ile Mevlana kalkınma ajansı üniversiteli gençlerin dikkatini teknolojinin geleceğine çekmiş, sekiz dalda yarışma düzenlemiştir.
İnsansız hava aracı,Kargo teknolojilerinin geliştirilmesi,mobil oyun,sanal gerçeklik, tarım teknolojileri konularında üniversite öğrencilerini gelişmiş ekonomiye ulaşma yolunda ekonomiye sağlam insan kayakları olarak adım atmalarının kapısını aralamıştır. Belki de sanayide en ihmal edilmiş insan kaynağını bu şekilde üniversite, sanayi ve devlet işbirliğinde çözmek üzere çok değerli bir adım atılmıştır Yakın zamana kadar öğretim üyelerinin bile yeterli olarak duyarlılık geliştiremediği bu konuda öğrencilerin teknolojiye ilgilerini yönlendirmek çok anlamlı bir girişim.
Mevka’nın ekosistemin gelişmesi adına düzenlediği bir dizi eğitim içerisinde Mentörlük eğitimini çok önemsiyorum. Üniversitede ve mezun olduklarında öğrencilerin sudan çıkmış balık gibi bir konumda olmaları üniversitelerimiz adına utanılacak bu durumdu. Mentörlük, öğrenci koçluğu, eğitim danışmanlığı gibi öğrencileri daha üniversitede iken ekonomiye ısındıran, ekonomi ile uyum sağlamasını sağlayan girişimler ekonomiye beyin gücü ve bilinç düzeyi olarak marjinal verimliliği çok yüksek katkılar sağlayacaklardır. Özellikle üniversite mezununu toy olarak gören ama üniversitede iken öğrenci ile ilgilenmeyen sanayici , iş adamları ve öğrenci ile iletişimi daha okulda sağlayacak mentörler önemli bir ombudsman görevi görecekler.İş dünyası da ne istediklerini gençliğe çok erken zamanda iletecekleri için daha yetişmiş bir gençliği işe almakta tereddüt etmeyecektir.
Mevlana Kalkınma Ajansı işi çözmüş . Genel Sekreter Vekil Savaş Ülger beyi ve ekibini tebrik ediyorum.
Yerel ekonominin küresel ekonomik güçlere dönüşme yolunda evrensel adımlar olarak değerlendirdiğim bu etkinliklerin artarak devam edeceğine inanıyorum.
Bu girişimleri, devletin ekonominin ayak ucuna, oradan da devlete geri besleme yolunun açılması yönünde de çok önemli adımlar olarak değerlendiriyorum.
Devletin atacağı stratejik adımlarda yerel ekonomilerin nasıl bir pozisyon alacaklarını kolay ve etkili kılacak etkinlikler.
Her şeyden önemlisi ekonominin kıyısında oturan, ufuktan geçen gemileri seyreder gibi duran üniversitelerimizi, ekonomik merkezine oturtacak bir adım.
Birkaç da önerim var;
Bu toplantılarla her üniversiteye bir sektör, her fakülteye bir konuyu zimmetlemek lazım.
Üniversitelerin stratejik sorumlulukları olmalı.
Fakülte, Meslek yüksek okulu ve meslek liseleri Sanayi bölgeleri ile koordineli çalıştırmalı. Her sanayici belirli sayıda öğrenciyi okulda iken çalıştırmalı birlikte projeler üretmeli.
Kalkınma ajansının bu konulardaki organizasyonlarla da çok önemli sonuçlar doğuracağını düşünüyorum.