Çumra’da “Ikış Hasan” lakabıyla tanınan ve eski kasaplardan olan Hasan Şahbaz 1914 yılında Alibeyhüyüğü kasabasında dünyaya gelir. Ailesiyle birlikte Alibeyhüyüğünde 4-5 yaşlarına kadar yaşar. Daha sonra ailesiyle birlikte Alibeyhüyüğü ’nün yaylası olarak bilinen Avdul köyüne göç ederler. Babası Abdullah Şahbaz varlıklı bir insandır ve köyün de ağasıdır. Hasan Şahbaz henüz 8-10 yaşlarında iken biraz tombul, sevimli ve kilolu olduğu için dedesi onu “ıkışım” diye sevmiş ve lakabı “Ikış Hasan “olarak kalmıştır.

Hasan Şahbaz 1934 yılında vatani görevini yerine getirmek için askere gider. Askerliğini İstanbul Kanlıca ’da Nalbant Onbaşı olarak yapar. Hasan Şahbaz askerlik dönüşü köyde babasının işlerinde kendisine yardımcı olmuş ve kendisini yetiştirmeye çalışmıştır. Babası onu çok sevdiği dostu Hatıplar’dan Seyyid Mehmet Camcı ’nın kızı Zarife Hanım ile 1932 yılında evlendirip yuvasını kurar. Hasan Şahbaz’ın bu evlilikten 3 kız 4 erkek olmak üzere 7 çocuğu dünyaya gelir.

Hasan Şahbaz ve ailesi çiftçilikle uğraşmakta ve geçimini buradan sağlamaktadır. Köyde su işleri sıkıntılıdır ve yaklaşık 50 metre derinlikteki kuyulardan su çekilerek tarlalar sulanmakta ve bu şekilde çiftçilik yapılmaktadır. Bu yüzden Çocuklarının da bu hayatı ve zorlukları yaşamasını istemez. Yani gözü köyde ve köy işlerinde değil Çumra’da ve esnaflıktadır. Bu durumu zaman zaman babasının yanında dile getirir ve Çumra’ya göçmek istediğini anlatmak ister.

Çiftçilik işine kafası yatmayan ve çocuklarının geleceğini kurtarmak isteyen Hasan Şahbaz aile büyüklerinin de izni ile 1950 yıllarında Çumra’ya göç eder. 1958 yılında Çumra’da bir kasap dükkânı açar hizmet edip para kazanmaya başlar. Kasap dükkânını 5 yıl kadar tek başına idare eder. Hasan Şahbaz halk arasında sevilen sayılan temiz bir esnaftır ve işlerini titizlikle yürütmektedir. Daha sonra oğlu Mustafa yetiştiği için onu da yanına alır ve bir müddet onunla çalışır ve Mustafa’yı kasap olarak yetiştirir. Kendisi bir müddet sonra dükkânı oğlu Mustafa ve diğer oğullarına devreder. Oğlu Mustafa Şahbaz bir müddet dükkânı çalıştırdıktan sonra felç geçirir ve dükkânı oğlu Sıtkı ile kardeşi Fikri Şahbaz’a teslim eder. Fikri Şahbaz ve Sıtkı Şahbaz bir müddet kasap dükkânını birlikte çalıştırırlar. Daha sonraki yıllarda Fikri Şahbaz dükkânı yeğeni Sıtkı Şahbaz’a devredek emekli olur ve işi bırakır.

Konya öğrenci şehri Konya öğrenci şehri

Hayatı boyunca çobanlık ve kasaplık yapmayı tercih eden Hasan Şahbaz’ın 1958 yılında açtığı kasap dükkânı bugün torunu Sıtkı Şahbaz tarafından aynı heyecan ile işletilmektedir. Hasan Şahbaz 1983 yılında vefat etmiş ve Çumra Mezarlığına defnedilmiştir. Allah rahmet eylesin.

Kaynak: Sedat Ulupınarlı