Yaklaşık 60 yıl Allah yolunda ömrünü harcayan ve Kur‘an eğitimi veren Şeker Hoca (Mehmet Şeker), Türkiye‘nin dört bir yanında görev yapan yüzlerce hafızın yetişmesine vesile oldu. Konya ve Çumra‘da ‘hafızların hocası‘ olarak bilinen Merhum Hafız Mehmet Şeker’in hayat hikayesini oğlu Fahri Şeker ve Araştırmacı-Yazar Sedat Ulupınarlı aktardı. Küçük yaşlardan itibaren Kur’an-ı Kerim okumaya ve okutmaya başlayan Şeker Hoca, 1950 yılından bu yana Çumra ve köylerinden çocuklara Kur‘an öğretiyordu. Merhum Şeker, "Sizin en hayırlınız Kur‘an‘ı öğrenen ve öğretendir" müjdesine nail olmak için ömrünü Kur‘an hizmetine adadı.

9 2-3

‘HOCALARIN HOCASI OLARAK BİLİNİRDİ’

Çumra‘nın Afşar köyünde 1932 yılında dünyaya gelen Merhum Mehmet Şeker, küçük yaşlardan itibaren Kur‘an öğrenmeye ve öğretmeye başladı. Ömrünü Kur‘an-ı Kerim okumaya, okutmaya, hoca ve hafız yetiştirmeye, din hizmeti vermeye adayan Şeker, Konya ve çevresinde ‘Şeker Hoca’ namıyla tanınıp sevildi ve 1950 yılından bu yana Çumra ve köylerinden çocuklara Kur‘an öğretiyordu. Çumra ve Konya eşrafı tarafından tanınan ve sayılan bir şahsiyet olan Şeker Hoca’nın hayat hikayesini aktaran oğlu Fahri Şeker, yapmış olduğu hizmetlerin öneme sahip olduğunu aktararak Çumra ve Konya bölgesindeki hoca ve hafızların hocası olarak bilindiğini ve pek çok hafız yetiştirdiğini belirtti. Bütün ömrünü Kur’an ve Allah yolunda harcayan Hafız Mehmet Şeker’in 60 yıl kadar aralıksız olarak verdiği din hizmetinden bahseden oğlu Şeker, “1950 yılından bu yana Çumra ve köylerinden, çocukluk ve gençlik çağlarında din dersi, Kur’an-ı Kerim ve ahlak dersleri almak için İçeri Çumra’ya gelip de Şeker Hocamızın Rahle-i Tedrisinden geçen öğrencilerin sayısı azımsanmayacak kadar çok.” dedi.

9 3-4

KONYA’NIN ALİMLERİNDEN DERSLER ALDI

Şeker Hoca’nın 1931 yılında Çumra’nın Afşar köyünde doğarak ilk tahsilini de köyde tamamladıktan sonra Konya’da bulunan dedesinin yanına yerleştiğini belirten Şeker, Konya merkezde bulunan Bulgurcu Tekkesine kaydını yaptırarak hafızlık eğitimine de burada başladığını söyledi. Şeker, birçok hocadan eğitim alan Merhum Şeker’in Meşhur Çimili’li Hakkı Hoca Efendi’nin denetiminde hafızlığını kısa denilebilecek bir zaman zarfında ikmal edip tamamladığını ve aynı zamanda Konya’nın ileri gelen alimlerinden Hafız Fahri Hoca Efendi’den ve Konya’nın medar-ı iftiharlarından Hacıveyiszade Hoca Efendi’den de Arapça, fıkıh ve din dersleri aldığını söyledi.

9 4-4

YALNIZCA İMAM HATİPLİK YAPMAKLA KALMADI!

Konya öğrenci şehri Konya öğrenci şehri

Hocası olan Çimili’li Hakkı Hoca’nın yardımcısı olarak Bulgurcu Tekkesinde görevlendirilen Şeker Hoca’nın o dönemki azim ve gayreti gözlerden kaçmayarak takdire şayan olmuş. 1949 yılında İçeri Çumra’ya gelerek resmi din hizmeti görevine başlayan Merhum Şeker Hoca’nın İçeri Çumra’da ilk olarak Esat Paşa Camiinde daha sonra Pir Ahmetli Camiinde görev yaptığını söyleyen Şeker, uzun bir görev süresinin ardından hocanın emekli olduğunu belirtti. Hocanın görev süresince yalnızca imam hatiplik görevini tevdi etmediğine işaret eden Şeker, “Aynı zamanda İçeri Çumra Kur’an Kursunda öğretmenlik ve idarecilikte yaptı. 1950 yılından bu yana aktif olarak yürütmüş olduğu Kur’an kursu hizmetini 77 yaşına gelmiş olmasına rağmen bırakmadı ve fahri olarak sürdürmenin çabası içerisinde oldu.” diye konuştu.

9 1-6

‘HAYIR İŞLERİNDE DE ÖNDER OLDU’

Evlenmesinin ardından Suriye’nin başkenti Şam’da 2 yıl boyunca Arapça ve Kur’an eğitimi alan Merhum Şeker’in kayınpederinin vefatı üzerine eğitimini yarıda keserek İçeri Çumra’ya geri dönmek zorunda kaldığını belirten Şeker, İçeri Çumra’daki görevini yıllarca ara vermeden sürdürdüğünü ifade etti. Verdiği vaaz ve nasihatleriyle örnek olan Merhum Hoca Efendi’nin yüzlerce kişinin hafız olmasına vesile olmasının yanı sıra hayırlı hizmetlerde de öncülük ettiğini söyleyen Şeker, “İçeri Çumra Merkez Büyük Cami, İçeri Çumra Arap Osman Cami, İçeri Çumra Çakıl kuyu Cami, Çumra Merkez Ulu Cami, Çumra İmam-Hatip Lisesinin erkek ve kız binalarının yapımında, Çumra Merkez kız ve erkek Kur’an kurslarının yapımında kendisinin verdiği emek büyük. 78 yıl, koca bir ömrü insanımızın din ve ahlak bilgisini geliştirmek, hafızlık müessesesini geliştirip devam ettirmek için feda etti: Rabbimiz razı olsun. 60 yılda yetiştirdiği hafız sayısı yaklaşık 800 kişi olup hepsi de isim isim kayıtlıdır. Allah rahmet eylesin.” İfadelerini kullandı.

9 6-6

‘İNSANLARIN GÖNLÜNÜ COŞTURUP SEVGİ VE HÜRMETİNİ KAZANMIŞTI’

Çumra ve Konya’da tanınan ve yaptığı hizmetlerle saygı duyulan bir şahsiyet olan Merhum Şeker Hoca’yla ilgili konuşan Araştırmacı-Yazar Sedat Ulupınarlı ise, Merhum’un hoca ve hafızların hocası olarak bilindiğini söyledi. Ulupınarlı, tüm Çumra ve Konya halkının takdirini toplayan Merhum Şeker’le ilgili şöyle konuştu: “Şehit cenazeleri ve rahmet duaları gibi halkın yoğun ilgi gösterdiği önemli gün ve toplantılarda Şeker Hocamız hep ön saflarda bulunmuş, yaptığı konuşma ve dualarla insanlarımızın gönlünü coşturup sevgi ve hürmetini kazanmıştı. Çevreden insanlar zaman zaman hayır dualarını almak için Hoca efendiyi ziyaret ederlerdi. 78 yıl gibi koca bir ömrü insanımızın din ve ahlak bilgisini geliştirmek, hafızlık müessesesini geliştirip devam ettirmek için feda eden kıymetli Şeker Hocamızdan Rabbimiz razı olsun. 2011 yılında rahatsızlanarak hastaneye kaldırılarak vefat eden Hocamıza Allah, bir ömür boyu elinden ve dilinden düşürmediği Yüce Kur’an-ı şefaatçi eylesin. Mekanı cennet olsun.”

9 8-2

HACER CEYLAN 

Editör: Birkan Bakay