Kuruldukları günden bu yana Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), hep eleştirilerin eşiğinde olmuştur. KOP ve MEVKA kurulduğu günden bu yana başta Konya olmak üzere Konya bölgesine büyük hizmetler sağlıyor. KOP ve MEVKA yatırımları şehirlerin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Klavye başından KOP ve MEVKA’yı eleştirmek ve bu kurumları itibarsızlaştırmak kolay. Geçtiğimiz haftalarda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile KOP Bölgesinin 2021-2023 yılları arasını kapsayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren KOP Bölge Kalkınma Programının tanıtımı gerçekleştirildi. 

Konya bölgesel kalkınmanın lokomotifidir. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarihi geçmişiyle Konya Ovası Projesi'nin Türkiye'nin en büyük kalkınma projelerinden biri olduğunu ifade etti. KOP Bölge Kalkınma Programı ile bilime, veriye ve işbirliğine dayalı bir anlayışla bölge kalkınmasını hızlandırılacak, vatandaşların refahını daha da arttıracak. KOP Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılına kadar ülkemiz için milli gelirden ihracata, bilim ve teknolojiden üretkenliğe, sanayiden ticarete pek çok alanda konulmuş hedeflere ulaşma yolunda emin adımlar atılmayı sürdürecek. KOP’un kuruluşundan bugüne KOP bölgesinde bulunan illerin gelişmesine büyük destek veren KOP Başkanlarına ve çalışanlarına teşekkür ederken, şu anda KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığını sürdüren Mahmut Sami Şahin ve ekibine de çalışmalarında başarılar dilerim.

MEVKA SAVUNMA SANAYİİNE BÜYÜK DESTEK SAĞLIYOR

Kurulduğu günden bugüne kadar Konya-Karaman bölgesinde imalat sanayiinin her alanına destek sağlayan Mevlana Kalkınma Ajansı, özellikle son yıllarda Beyşehir-Huğlu-Üzümlü ve Konya Merkez savunma sanayii ekosistemine yönelik olarak uyguladığı mali destekler ve danışmanlık hizmetleri ile bölgede av tüfeği üretimi yapan imalatçıları, savunma sanayiine yönelik ürünler üretmeleri noktasında da önemli mesafeler kat etmiş durumda.

İlk olarak 2016 yılında ajans tarafından hazırlanan rapora göre, yerelde var olan silah imalat potansiyelini savunma sanayiine entegre ederek kazanılacak yeni yetenekler, yeterlilikler ve kurumsallaşma ile milli teknoloji hamlesi perspektifinden hareketle hem yerli ve mili savunma sanayiine katkı sunulabileceği, hem de av tüfekleri sektöründe küresel ölçekte var olan iddianın güçlendirilmesi noktasında bir fırsatın mevcut olduğu ortaya konularak bu alanda çalışmalara başlanmış ve bu kapsamda Beyşehir-Huğlu-Üzümlü ve Konya merkez savunma sanayii ekosisteminde uygulanan çeşitli destek mekanizmaları ile bölgeye toplamda 43 milyon TL kaynak aktarılmış, yararlanıcıların eş finansmanları ile birlikte bölgede yaklaşık 100 milyon TL’lik bir yatırım harekete geçirilmiştir. Gelinen noktada, 100 yılı aşkın süredir av tüfeği üretim kültürüne sahip olan Huğlu-Üzümlü Bölgesi’nin özellikle son yıllarda Mevlana Kalkınma Ajansı’nın  da destekleri ile MP 5, MPT 76, bombaatar, keskin nişancı tüfeği ve makinalı tabanca gibi savunma sanayiine yönelik ürünler üretmeye başladığını ve ülkemizin savunma sanayii alanında yürüttüğü çalışmalara büyük katkılar sunduğunu görüyoruz.

2016 yılında savunma sanayii alanında 36 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Konya’nın 2020 yılı itibari ile 153 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşması ve Türkiye’de en fazla savunma ve havacılık ihracatı yapan iller arasında 2020 yılı itibari ile 4. sıraya, 2021 yılının ilk altı aylık verilerine göre ise 3. sıraya yükselmesi bu başarıyı adeta perçinlemiştir. MEVKA yürüttüğü çalışmalar neticesinde kurulduğu  günden bugüne kadar uyguladığı çeşitli destek mekanizmaları ile Karaman’da 237 projeye yaklaşık 65 milyon TL, Konya’da ise 1008 projeye 225 milyon TL’lik destek sağlamıştır. TR-52 Bölgesi’nde toplamda ise 1245 projeye sağlanan 275 milyon TL destek ve proje yararlanıcılarının sağladığı eş finansmanlar ile birlikte 500 milyon TL’ye yakın bir yatırım harekete geçirilmiştir. MEVKA’nın kuruluşundan bu yana görev yapan tüm Genel Sekreterleri başta olmak üzere şu anda kurumun başında olan Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri İhsan Bostancı ve ekibini tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim.

ŞÜKRAN MAHALLESİ’NDE İLK ADIM ATILDI

Meram’ın ve Konya’nın tarihi yatırımlarından biri olan Şükran Kentsel Dönüşüm Projesinde ilk temel atıldı. Beş ayrı etaptan oluşan projenin, tarihi binaların yeniden inşa edilip bir ada içinde toplanacağı ‘Tescilli Ada Etabı’nın temel atma töreni gerçekleştirildi. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’un göreve geldiği ilk günden bu yana üzerinde büyük titizlikle durduğu Şükran Kentsel Dönüşüm Projesinde ilk temel pazartesi günü atıldı. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesinin bu günlere gelmesinde Konya’nın evladı T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve ekibinin ortaya koydukları gayret, özveri, fedakârlık vardır. Şükran Tescilli Ada Etabı Hasankeyf’ten sonra Türkiye’nin ikinci büyük tescilli bina taşınma işidir. Zabıta Karakolu’nda bulunan iki tarihi bina ve Hakimevi’nden sonra diğer alanlardan taşınacak ve aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek birbirinden değerli 6 eserle birlikte toplamda 9 eser tek bir adada toplanacak ve burada tarih adeta küllerinden yeniden doğacak. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi tamamladığında Konya’nın yeni cazibe merkezi haline gelecek. Temel atma töreninde dikkatimi çeken en önemli ayrıntı ise Şükran Mahallesi dönüşümünü başlatan Meram Belediyesi Eski Başkanı Fatma Toru’nun isminin başta Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve protokol üyeleri tarafından unutulmaması da oldukça güzel oldu. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi tamamlanınca Meram’a ve Benim Şehrim Konya’ya çok yakışacak.