1960’LARIN DÖRT AMATÖRÜ

BİNBAŞI AHMET ÇINAR

1953 yılında Çumra’nın Türkmen Karahüyük Köyü’nde doğdu. Birinci sınıfı köyünde okudu. Aile Konya Sedirler Mahallesi’ne taşınınca Sedirler İlkokulu sonrası Karma Ortaokulu’ndan mezun oldu. Sonrası Kuleli Askerî Lisesi’nden, devamında 1975 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu.

9 Kasım 1969 ayaktakiler İlker Zümrüt Salim İdikut, Suat Gücüyener. Oturanlar; Atanur Tuncel, Ömer Zengin, Mümin Hasalklılar.

1966’da Karma Ortaokuluna başladığı yıl beden eğitimi dersi öğretmeni (Boyacı) Cevdet Şenyurt’un teşvikiyle atletizmle tanıştı. Çok geçmeden stadyuma giderek zaman zaman gönüllü antrenör Mustafa Keten nezaretinde antrenmanlar yaptı. Ahmet Çınar, öksüz kalınca zaten çay ocağında çalışıyordu. Çay servislerini koşarak yaptığı için ikinci antrenmanını sokakta yapıyordu.  Artık o, Karma Ortaokulu adına 400, 800 ve 1500m; 400 ve 1500m engelli, 4x400m yarışlarına katılan bir atletti.

1960’lı yıllar Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü giriş merdiveni yukarıdan aşağı Selçuk Akalp, İshak Süha Ünüvar, Bülent Ayyüce ve Nejat Söylev.

Bu çerçevede bir seferinde 1500m’de Konya birincisi oldu. Karma Ortaokulu ve Konya Bölge adına Edirne, İzmir ve Ankara’daki yarışlara katıldı. Okul takımında eksiklik olunca bir seferinde cirit atma müsabakasına da katıldı ve üçüncü oldu. Okul takımı kaptanı Çöteli ve öğretmeni Cevdet Şenyurt’un takdirini kazandı.

1971-72 İstanbul Ayazağa Askeri Liseler Şampiyonası Ahmet Çınar 15 göğüs numarası ile 5000 m.de Türkiye 5.olmuştu.

1969-1972 yıllarında İstanbul Kuleli Askerî Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken beden eğitimi dersi öğretmeni binbaşı Fazlı Ünaltay’a tabi oldu. Sonrasında 1972-1975 yıllarında Ankara Kara Harp Okulu ve öncesinde o yılların önemli antrenörlerinden Şevki Koru’nun programını uygulayarak 400m’de 52-53 saniyelik, 800m’de iki dakikanın altında derceler elde etti. 1500m engellide İstanbul liseler ikincisi oldu. Gerek Kuleli Askerî Lisesi gerek Kara Harp Okulu adına askerî birçok kros ve pist yarışlarında dereceler elde etti.

İshak Süha Ünüvar’ın 26.Ekim 1964 tarihinde Gençlerbirliği’ne lisansı çıkmıştı.

Binbaşı Ahmet Çınar 1992 yılında emekli oldu. Halen Yalova’da Çınar Sürücü Kursu yöneticisi olarak hayatını sürdürüyor.

Ahmet Çınar 069 göğüs numarası ile Kuleli Askeri Lisesi forması ile mücadeleye hazır.

ATANUR TUNCEL

1948 yılında Tarsus’ta doğdu. Çocukluğu ve gençlik yılları Konya Kadınhanı Altınova Devlet Üretme Çiftliğinde geçti. Babası burada çalışıyordu. Bundan dolayı ilkokulu çiftlik ilkokulunda, ortaokulu Ankara’da, Liseyi Konya Erkek Lisesi’nde okudu. Spora Konya Kadınhanı Altınova’da futbol oynayarak başladı. Lisedeki arkadaşları Bahri Güzelkılıç, İlker Zümrüt, Ömer Zengin ve okul basketbol takım kaptanı Hikmet Çay ile hafta sonları atletizm, basketbol, futbol, bisiklet ve boks dahil bütün spor müsabakalarını izlerlerdi. O zamanlar başarılı iki atlet olan Bahri Güzelkılınç ve Ömer Zengin, beden eğitimi dersi öğretmeni Süleyman Ünver’e Atanur Tuncel’i iyi koştuğu için tavsiye ettiler. Atanur Tuncel, 1968 yılında bu tavsiyeyle atletizme başladı. Kadrolu antrenör olmadığı için Konya lisesi beden eğitimi dersi öğretmeni Süleyman Ünver nezaretinde, Ahmet Keten’le çalışmalara başladı. 

Ahmet Çınar Ayazağa’da mücadelede.

Okul kros takımında, pistlerde ise 1500 ve 3000 metre engelli müsabakalarında yarıştı. 1968 -1969 yıllarında 27 Aralık Büyük Atatürk Koşusu liseli erkeklerde Konya Lisesi olarak başarılı sonuçlar elde etti. Takım arkadaşı Ömer Zengin ferdi olarak birinci olmuş, takım olarak Ağrı il takımı arkasından kros takımı ikinci olmuştu.

1969 Ortaokullar 1500 m. Ortaokullar Kros Şampiyonu Karma Ortaokulu Takımı Ayaktakiler; sol baştaki okul müdürü Ömer Ali Öncel sağ baştaki Beden eğitim öğretmeni Boyacı), Cevdet Şenyurt, oturanlar;  soldan ikinci Ahmet Çınar en sağdaki Arif Öztürk.

Konya atletizm sezonu kros açılış müsabakalarında Meram Eski yoldan stadyuma kadar olan 5000 metrelik yol yarışında birinci oldu.

17 Aralık 1969 Atanur Tuncel ve arkadaşı Necdet Orangüç.

1969 yılı sonlarında Akviran Kültürspor futbol takımına lisans çıkardı. Ancak ilk antrenmanda ayağına aldığı bir darbe ile aşil tendonu koptuğu için futbola da, atletizme de ara vermek zorunda kaldı. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye giremeyince Erzincan’da askerliğini yaptı. Altınova Devlet Üretme Çiftliğinde memur olarak göreve başladı. En son görev yaptığı Niğde Defterdarlığında memuriyet hizmetini tamamlayıp emekli oldu ve Niğde’ye yerleşti.

Ayaktakiler; ? , Sadettin 100 m. Konya rekortmeni Bahri Güzelkılıç ve oturan Atanur Tuncel.

İSHAK SÜHA ÜNÜVAR

1949 yılında Aydın Söke’de doğdu. Aslen Karapınar Işıklar’dan. Babanın yedek subaylık görevi bitince Konya’ya dönüp Beyhekim Mahallesi’ne yerleştiler. İlkokulu Altınçeşme İlkokulunda tamamladı. Sonrasında Ticaret Lisesinin orta kısmında öğrenimini sürdürürken üst sınıftaki birçok öğrenciyi spora yönlendiren Mustafa Keten’in teşvikiyle 1500m yarışına katıldı ve orta sıralarda yer aldı.

Gençlerbirliği futbol takımı Ayaktakiler; Antrenör Sadettin Temeller Yönetici Çetin Taşpınar, Sadettin Bahri Güzelkılı, Sinan Oturanlar; Nebil Barkut, ? , ? , ? , ? , İshak Süha Ünüvar ve Ziya.

Ticaret Lisesinde öğrenim görmenin avantajı okulun arkasındaki küçük sahada Gençlerbirliği’nin Sadettin Temeller nezaretindeki antrenmanlara katılarak genç takımda futbola başladı.  O dönemde A takımda forma giyen Ali Büyükbayram, (Kör) Hikmet Günhan, Çetin Taşpınar, Tuncay Bilge gibi isimlerin genç takımın antrenmanlarını izlemeleri teşvik ediciydi.

1 Aralık 1969 Atanur Tunçel Büyükler 10 000 metrede ikinci olduğunun gazete haberi.

Ticaret Lisesinin orta kısmı sonrası lise öğrenimini Erkek Lisesinde sürdüren Ünüvar, Gençlerbirliği genç takımına devam etti. Lise bitip İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesinde yükseköğrenime başlayan Süha Ünüvar’ın sporculuk hayatı da bitmiş oldu. İş hayatında mesafe kat etti. Halen aile şirketi Ünüvar Grup’ta çalışmalarını sürdürüyor. Futbol oynayan ve bir sefer de olsa Ticaret Lisesinde 1500m koşan Süha Ünüvar, memleket takımı Konyaspor’a özellikle 1980’li yıllarda başkan Ahmet Öksüz ve Süleyman Çınar döneminde otelini açarak sıcak ilgisini göstermişti. Spor sahalarının centilmeni İshak Süha Ünüvar halen İstanbul’da iş hayatını sürdürüyor.

26 Kasım 1969 Erkek Lisesi atletleri isimleri Atanur Tuncel’inde isminin olduğu Yeni Meram Gazete haberi

HANEFİ YILMAZ CEYLAN

1940 yılında Konya’da doğdu. Aslen Karamanlı. İlkokulu Kız Tatbikatta, ortaokulu Karmada; devamında Ticaret Lisesi’nde, sonrası İzmir İTİA’da okudu. 1962 yılında ağabeyi Bekir Ceylan’a heves ederek atletizme başladı. Yeteneği çerçevesinde İdmanyurdu ve okul formasıyla 100, 200, 400m ve 4x100, 4x400 bayrak yarışlarına katıldı.

Ahmet Çınar Harbokulu formasını şerefle giymişti.

Gümrük Bakanlığında çalışarak emekli oldu. 29 Mart 2021 tarihinde Ankara’da yetmiş beş yaşında vefat etti. Ankara Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi. Eşi ve iki çocuğu Ankara’da yaşıyor.

Ahmet Çınar komutan ve takım arkadaşları ile

Mustafa Silay, Halis Özkan, Hanefi Yılmaz Ceylan, İsmail Serim, Vezir Balcıoğlu, ? , Hasan Özkaplan, ? , ? , ?

Rahmetli Hanefi Yılmaz.