YURT DIŞINDAKİ KONYALI ATLETLER                                    

MİLLÎ ATLET, KONYA REKORTMENİ MEHMET ALİ GÖKSU
4 Ocak 1945 tarihinde Konya’da doğdu. Hakimiyet-i Millîye İlkokulu sonrası Konya Erkek Ortaokulunda (Karma Ortaokulu), devamında Sanat Enstitüsünde öğrenimini sürdürdü. Son olarak Ankara Teknik Öğretmen Okulu Elektrik Bölümünden mezun olarak Malatya’da öğretmenlik yaptı. 

FOTO ALTI: 110 metre Engelli Konya Rekortmeni Mehmet Ali Göksu 1 nolu sahada.

Mehmet Ali Göksu, 1950 yılları sonunda Erkek Ortaokulunda öğrenim görürken beden eğitimi dersi öğretmeni Boyacı lakaplı Cevdet Şenyurt’un teşvikiyle atletizmle tanıştı. Kros antrenmanı ve müsabakalarının yanında 300m’lik atletizm pisti ve 1 nolu sahadaki antrenmanlarda kendini geliştirerek 100, 200 ve 400m ile 4x100 ve 4x400m bayrak yarışlarına katıldı. Bu dönemde bölge müdürü Sami Yavrucak ve Şekerspor takım kaptanı Vezir Balcıoğlu’ndan teşvik gördü.

 

FOTO ALTI: Mesut Kınaç’ın madalya Kolleksiyonu. Rekortmen Mehmet Ali Göksu halen Almanya da yaşıyor.

Hatta ilk zamanlar o yıllarda bisiklet ve atletizme çok ilgisi olan beden terbiyesi bölge müdürü Sami Yavrucak, M. Ali Göksu’nun zayıflığından etkilenerek onu kenara çekip atletizmle zaman kaybetmeyip basketbol ve jimnastik yapmasının daha uygun olacağını belirtti. 

FOTO ALTI: Rekortmen Mehmet Ali Göksu halen Almanya da yaşıyor.
 

M. Ali Göksu’nun atletizme olan sevgisi, disiplini, çalışkanlığı ve görünmeyen yeteneği; onu her geçen gün 110m engelli yarışlarında zirveye taşımaya başladı.  Konya’da iken İsmail Serim ile de antrenmanlarda beraber olan Göksu, Malatya’da da antrenmanını aksatmadı. Konya Bölge, Şekerspor ve ferdi yarışlarla kendini geliştirdi. 

FOTO ALTI: Mehmet Ali Göksu finişte

Nitekim 1964 yılında Bursa’da yapılan Türkiye-İtalya Gençler İkili Müsabaka’da ilk millî formasını giydi. Aynı yıl Türkiye-İran Büyükler İkili Müsabaka’da zamanın meşhur atleti Çetin Şahiner’in arkasından ikinci oldu. 
Yüksek Okullar’da 110m engellide şampiyon olan M. Ali Göksu, Bolu’da yapılan Türkiye Gençler Birinciliği’nde 110m engellide 16.4 ile Türkiye birincisi ve Konya rekorunun sahibi oldu. 

FOTO ALTI: Mehmet Ali Göksu başarı listesinde

Millî atlet Konya rekortmeni Mehmet Ali Göksu, aynı yıl Büyükler Türkiye Şampiyonası’nda 2. oldu ve 15.6 ile Konya rekorunu yeniledi. 
Erkek Ortaokulundayken okul bahçesinde bulunan uzun atlama sahasında beden eğitimi dersi öğretmeni Cevdet Şenyurt’un yaptığı seçmeyle atletizme yönelen M. Ali Göksu’nun 110m engellideki 15.6’lık rekorunu 1970’li yılların sonunda 14.11 ile Berkhan Uykur kırdı. 

FOTO ALTI: Şekerspor Atletizm Takımı Mustafa Sılay, M. Ali Göksu, Mehmet Serin, Mustafa Keten ve Halis Özkan

Malatya’da öğretmenlik sonrası 1972 yılında Almanya’ya giden Mehmet Ali Göksu, 2004 yılında emekli oldu. Halen Münih’te yaşayan Göksu’nun Konya’dan ayrıldıktan sonraki antrenörü Çetin Şahiner’di.

FOTO ALTI: Mehmet Ali Göksu 3. olarak Şeref Kürsüsünde

MESUT KINAÇ
1971 yılında Konya’da doğdu. Aslen Akörenli. İlkokula babasının öğretmenlik yaptığı Konya- Meram Çukurçimen köyünde başladı. Son sınıfı Konya Merkez İhsan Özkaşıkçı İlkokulunda tamamladı. 
Mevlâna Ortaokulu sonrası İstanbul Kuleli Askeri Lisesine başladı. Buradaki dört yıllık öğrenim sonrası dört yıl da Ankara Kara Harp Okulunda öğrenim gördükten sonra 1993 yılında teğmen rütbesiyle Türk ordusunda göreve başladı. 

FOTO ALTI: 1992 Naili Moran Atletizm Sahası Silahlı Kuvvetler Şampiyonası’nda birinci olan Karagücü takımı işaretli olan Mesut Kınaç


Bir yıl Afganistan, bir yıl Hollanda, iki yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Türkiye’nin bazı bölgelerinde görev yapan albay Mesut Kınaç, halen Ankara Kara Kuvvetleri Karargahında mesleğini sürdürüyor. 

FOTO ALTI: Şampiyon Şekerspor Atletizm Takımı Ayaktakiler: 2. Kaptan Vezir Balcıoğlu. 3.Mehmet Ali Göksu

Mesut Kınaç, Mevlâna Ortaokulu ikinci sınıf öğrencisiyken okul müdürü Mehmet Kurban döneminde beden eğitimi dersi öğretmeni bayan Günay …’ın teşvikiyle katıldığı kros yarışları sayesinde atletizmle tanıştı. Bu vesileyle stadyuma giderek antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde zaman zaman antrenman yaparak genelde stadyum çevresi, bir iki seferde Dutlukır’da yapılan kros yarışlarına katılarak ortaokuldan mezun oldu. 

FOTO ALTI: Mesut Kınaç, üç adım atlamada son hareketini yaparken

Ankara Kuleli Askeri Lisesinde öğrenime başladığı yıl Konya’da iken atletizmle ilişkisi vesilesiyle okul atletizm takımında üç adım ağırlıklı uzun atlama, 100 ve 200m, 4x100 ve 4x400m bayrak yarışları üzerine antrenmanlar yaptı ve müsabakalara katılmaya başladı. 

FOTO ALTI: Mesut Kınaç, İzmir Olimpik Statta.

Askeri yarışlar yanında federasyon müsabakaları (yıldızlar-gençler), okullar arası şampiyonaları ve 1. ligde mücadele eden İstanbul Karagücü kulübü formasıyla kulüp atletizm yarışlarının teğmen olduğu 1993 yılına kadar müdavimi oldu. Bu dönemde Mesut Kınaç’ın antrenörlüğünü öğretmen Ali Gündoğan ve Gazanfer Gül yaptı. 
On yıllık bu sürede Konya, İzmir, Eskişehir ve Zonguldak’ta pistlerde terlerken üç adım atlamada en iyi derecesini 1990 yılında 14.50’lik derecesiyle geçler Türkiye ikinciliği madalyasını boynuna takarak yaptı. 

FOTO ALTI: Mesut Kınaç, üçüncülük madalyasını almak için şeref kürsüsünde.

Ayrıca üç adım atlamada 12.58 ile yıldızlar Türkiye ikincisi, 13.08 ile liseler üç adım atlamada Türkiye üçüncüsü oldu. 

FOTO ALTI: Duayen Gazeteci Nail Bülbül’ün Konya’dan gönderdiği Mehmet Ali Göksu’nun haberi gazetede yer almıştı.

Yaz tatilinde memleketi Konya’da olan Mesut Kınaç, antrenmanlarına burada devam etti. Aynı yıllarda Konya’yı temsilen 1. Ligde mücadele eden Yolspor ile deplasman yolculuklarını unutamayan Mesut Kınaç, teğmen olduğundan beri sağlığı için spor yapmayı ve halen Ankara Kara Kuvvetleri Karargahında albay rütbesiyle mesleğini sürdürüyor.

FOTO ALTI: Ayaktakiler: Ahmet Yurdakul, Mehmet Ali Göksu, ?,  Cengiz Akıncı. Oturanlar: Tuna Şahin,  Galip Akgüner