Türkiye'de yabancı öğrencilerin sayısının her yıl giderek artıyor. Konya’da bulunan Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi de dünyanın dört bir tarafından Konya’ya lise eğitimi için gelen öğrencilere ev sahipliği yapıyor. Bu öğrencilerin birisi de Afrika'nın güneydoğusunda, Madagaskar'ın doğusunda yer alan Mauritius Cumhuriyetinde Konya’ya gelen Mohammad Sufyan Ihtisham Cader Beg, Türkiye’nin kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerinin yabancı öğrencilerin Türkiye’ye olan ilgisini artırdığını söyledi.

11 1-5

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Benim ismim Mohammad Sufyan Ihtisham Cader Beg ,Mauritiusluyum ,Uluslararası Mevlana Anadolu Ihmam Hatip Lisesi 11. sınıf öğrencisiyim.

11 2-8

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Ben Konya’yı okumak için tercih etmedim çünkü zaten Türkiye’nin şehirlerini çok iyi bilmiyordum ama araştırdığım zaman bunu fark ettim; öğrenciler için bence Konya iyi bir seçenek. Bence Konya çok ilginç bir şehir. Bakarsanız bu şehrin zengin bir tarihi var. Bu kentte çok fırsatlar bulursunuz. Mesela Anadolu’daki en iyi üniversiteler bu şehirde ve Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri. İkincisi de Konya’nın yaşam maliyeti başka şehirlere göre çok uygun fiyatlı. Uluslararası öğrencilerin çok şeyleri dikkate alması lazım. Mesela yemek masrafları, konaklama gibi.

11 4-4

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Konya’da lise eğitimi tamamladıktan sonra iyi bir üniversite okumak istiyorum. Onun ardından ülkeme hizmet etmek istiyorum.

11 8-5

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Mauritius, Hint Okyanusu’nda küçük bir ada ülkesidir. Mauritius kültürü ve yaşam tarzı, adanın renkli tarihi ve çok etnikli toplumu tarafından şekillendirilmiştir. Mauritius, Avrupa, Afrika, Asya ve Hint kökenli insanların bir arada yaşadığı bir "gökkuşağı ulusu" olarak tanımlanır. Mauritius'ta resmi dil İngilizce olmasına rağmen, Fransızca, Kreolce, Hintçe, Urduca, Tamilce, Teluguca, Marathi, Mandarin ve Cantonese gibi birçok dil konuşulur. Mauritius’ta din, kültürün önemli bir parçasıdır. Nüfusun yaklaşık yarısı Hindu, yüzde 30’u Hristiyan (çoğunlukla Katolik), yüzde 17’si Müslüman ve geri kalanı Budist, Konfüçyüsçü, Taoist veya diğer inançlardandır Farklı dinlerin bayramları, renkli törenler, geçitler, müzik ve danslarla kutlanır. Mauritius’ta en büyük dini festivallerden bazıları Diwali, Holi, Kavadi, Maha Shivaratri, Eid al-Fitr, Noel ve Paskalya’dır. Mauritius kültürü, yemek, müzik, dans, sanat, mimari ve festivaller gibi çeşitli alanlarda bu çeşitliliği yansıtır. Örneğin, Mauritius mutfağı, Hint, Fransız, Çin ve Afrika yemeklerinden etkilenmiştir. Mauritius’un ulusal yemeği dholl puri adı verilen bir tür Hint dürümüdür. Diğer popüler yemekler arasında briyani, roti, samosa, kari, halim, vindaye, rougaille ve mine frit (kızarmış erişte) sayılabilir. Sega, adanın geleneksel müziği ve dansıdır. Ritmik ve hareketli bir dans olan Sega. Mauritius’ta en popüler spor dalı futboldur. Mauritius milli futbol takımı, Hint Okyanusu Oyunları’nda altı kez şampiyon olmuştur. Diğer popüler sporlar arasında at yarışı, ragbi, kriket, yüzme, badminton, voleybol ve basketbol sayılabilir. Mauritius'ta yıl boyunca birçok dini ve kültürel festival kutlanır. Bunlardan bazıları, Hindu yeni yılı olan Holi, Çin yeni yılı, Müslüman bayramları, Hristiyan Noel ve Paskalyadır. Mauritius kültürü, adanın zengin mirasını ve uyum içinde yaşayan insanlarını gösteren bir mozaik gibidir.

11 7-3

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Uluslararası öğrencilerin, Türkiye’nin kültürel, tarihi ve doğal güzellikleri, yabancı öğrencilerin Türkiye’ye olan ilgisini artırmaktadır. Türkçeye ilişkin görüşleri ise genellikle olumludur. Türkçeyi öğrenmenin kendilerine yeni bir bakış açısı kazandırdığını, Türk kültürü ve insanları ile iletişim kurmalarını kolaylaştırdığını düşünürler.

11 6-6

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Konya öğrenci şehri Konya öğrenci şehri

Mauritius bir ada ülkesi. En yakın kıtaya ki bu Afrika kıtası, uçakla üç saatlik mesafede. Dolayısıyla bu Ada’da birkaç yüzyıllık tarihi içinde kendisine has bir kültür oluşmuş. Munis, sıcak kanlı insanların ülkesi olmuş. Bu sıcakkanlılık Müslümanlar için de geçerli. Hatta daha çok geçerli. İşte bu sıcakkanlı insanların ülkesi olan Mauritius’ta Ramazan-ı Şerifler sıcak ve manevi yoğunluğu üst düzeyde geçmekte. Bir kere şunu göz ardı etmemek lazım. Mauritius’ta Müslümanlar azınlıktalar. Nüfusun yüzde 17-18’i kadar. Ancak bu azınlığa rağmen Ada içinde çoğunluktalarmış gibi etkin ve itibarlıdırlar. Çünkü ekonomik olarak ne mutlu ki ülkenin neredeyse en güçlü topluluğu Müslümanlar. Bu da onları diğer etnik gruplar içinde belirgin yapıyor. Her ne kadar sayıca nüfusun yüzde 45 ini oluşturan Hindular, yüzde 35 ini oluşturan Afrika kökenli Hıristiyanlar ve yüzde 3 ünü oluşturan Çinliler arasında azınlıkta olsalar bile ekonomik olarak yeterli olmalarından dolayı dinimiz İslam’ı en iyi şekilde yaşayabiliyorlar. Hem kendi milli kültürlerini hem de manevi kültürlerini muhafaza edebilmekteler. Elbette bu avantaj Ramazanlara da yansımakta. Adanın özellikte başkenti olmak üzere her köşesinde camiler ve medreseler mevcut. Bu da hemen hemen her mahallede ezan sesinin yükselmesi demek. Her mahallede namaz kılan, kuran okuyan, oruç tutan insanların olması demek. Ramazan boyunca teravihlerin açıktan ve rahatça kılınması demek. Mauritius’da Ramazan heyecanı üç ayların gelmesiyle başlar. Aynen bizdeki gibi dini bütün amcalar, teyzeler hatta nispeten az da olsa genç Müslümanlar üç ayları nafile oruçlarla ve bolca ibadet ve taatla geçirirler. Recep Ayı’nın gelişiyle evler süslenmeye başlar. Aynı Türkiye’de olduğu gibi Regaip, Miraç ve Beraat Kandilleri kutlanır. Bu özel günlerde evlerde ve mescitlerde anma programları düzenlenir.

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA