Teknoloji tarımla buluştu; tarımsal sulamada otomasyon sistemine geçiş yapıldı. Kuyulardaki su seviyesi, arıza veya su kullanımıyla ilgili tüm bilgilerin internetin bulunduğu tüm araçlardan kontrol edilebildiği ‘depo otomasyon kontrol sistemi’ artık her yerde kullanılıyor. Çumra’nın Okçu mahallesindeki Okçu Sulama Kooperatifi’nde ise 100 kuyunun iletişimi, kendi baz istasyonları tarafından sağlanıyor. Kooperatif bu yönüyle Konya’da bir ilki de gerçekleştirmiş oluyor. Detayları Okçu Sulama Kooperatifi Başkanı Ömer Güzel aktardı.

Konya’nın ‘İletişim Bekçisi’ oldu Konya’nın ‘İletişim Bekçisi’ oldu

3-8-47

‘İLETİŞİMDE AKSAMA, EMEKLERİ BOŞA ÇIKARIR’

Güzel, otomasyon kontrol sistemiyle birlikte cep telefonu başta olmak üzere internetin bulunduğu tüm iletişim araçlarından, altyapısı oluşturulan su kuyularının durumunun tespit edilebildiğini söyledi. Çumra’nın Okçu mahallesindeki Okçu Sulama Kooperatifi’nde ise kuyuların durumunu şebeke operatörleri üzerinden değil; kendi kurmuş oldukları baz istasyonu aracılığıyla sağladıklarını belirten Güzel, “Bu durumun bize kazandırmış olduğu birçok avantaj var. Arsa üzerinde dağınık olarak bulunan yaklaşık 100 kuyumuzdaki güncel durumun kontrolünü telefon aracılığıyla yapıyoruz. Yaptığımız işte iletişim en önemli nokta. Özellikle yaz aylarında su kuyuları çiftçilerimiz tarafından çok fazla kullanılıyor ve iletişimde yaşanan en küçük bir aksama, emeklerimizin boşa çıkmasına neden olabilir.” diye konuştu.

‘KENDİ ALTYAPIMIZI KURDUK’

Yaklaşık 7 yıl önce otomasyon sistemine kendi baz istasyonları aracılığıyla geçtiklerini söyleyen Başkan Güzel, çiftçilerin de bu sisteme alıştıklarını ve internet sitesi üzerinden işlemlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Kuyu kontrolünde kendi altyapılarıyla hazırlanan otomasyonun Konya’da da ilk olduğunu aktaran Güzel, “Bundan 7 yıl önce böyle bir sisteme geçmiştik. Kooperatifin büyüklüğüne ve arazinin durumuna göre fiyat değişse de bugün ki fiyatıyla yaklaşık olarak 5 milyon lira ödedik. Bu kapsamda kendi altyapımızı kendimiz kurduk; bütün altyapı, yazılım ve donanım bize ait. Çiftçilerimiz de bu sisteme alıştı; mobilden, internet sitesi üzerinden durumlarını görebiliyorlar. Sisteme giriş yapmak isteyen çiftçilerimizin kartları var, o şekilde sisteme giriş yapıyorlar. İnterneti olan tüm araçlardan kontrolünü sağlayabiliyor. Çiftçinin kolay ulaşımı açısından bütün imkanları sunduk. Bu yazılımı bizler için gerçekleştiren SieS Bilişim Teknolojileri firmasına da tekrar teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

3-9-47

‘YALNIZCA KURULUMDA ÜCRET ÖDEDİK’

Diğer otomasyon sistemlerin bir şebeke operatörüne bağlı olarak hareket ettiğini ve bunun birtakım sorunları da beraberinde getirdiğini dile getiren Güzel, bu sorunlardan da bahsetti. Uzun vadeli kullanımda ‘Kendi istasyonunuzla başkasına bağımlı olmayın’ mesajı vererek şu ifadeleri kullandı: “Otomasyonu iletişim şirketleri aracılığıyla kullanan kooperatifler de var, ancak onlar operatörlere aylık ya da abonelik sistemiyle tekrar bir ücret ödüyorlar. Ancak bizler kendi baz istasyonumuzu kurduk ve ilk başta pahalı gibi gözükse de sonradan hiçbir ücret ödemeden bu sistemi kullanabiliyoruz. Operatöre bağlı otomasyon kullananlar da alt yapı için belirli bir ücret ödüyor. Bu kuyuların yıllarca kullanıldığını düşündüğümüzde aylık operatöre para ödemektense bu şekilde kendi altyapımızı kullanmış oluyoruz.  Bu otomasyon, diğer üreticiler tarafından GSM operatörü tarafından kullanılırken, biz bunu kendi kooperatifimizce baz istasyonu kurduk ve wi-fi ağı gibi hiçbir masraf ödemeden kuyunun durumunu öğrenebiliyoruz.”

SUÇU YAZILIMA ATIYORLAR!

İletişim operatörlerinin çekmediği ya da çeşitli sorunların oluştuğu zamanlarda otomasyonun sekteye uğradığını belirten Güzel, tek bir operatöre bağlı kalmadıkları için sorun yaşamadıklarını ifade etti. Güzel, “Kaynak olarak dışa bağımlı değiliz, kendi verilerimizi kendimiz yönetebiliyoruz. İletişim operatörleri, bir sıkıntı olduğu zaman sorunu üstlenmiyorlar; suçu yazılıma atıyorlar. Bu da kooperatif gelirlerini etkiliyor.” diye konuştu. Bu sistemin Karaman’daki bazı kooperatifler tarafından da kullanıldığını belirten Güzel, “Konya’da baz istasyonlu olarak bu uygulamayı kullanan, bildiğim kadarıyla yalnızca biz varız.” dedi.

Kaynak: HACER CEYLAN