Geçen hafta Konya Yenigün Gazetesi olarak Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın Karatay Şehir parkında misafiri olduk.

Başkan kılca, bizlere belediye hizmetlerini, yatırımları ve gelecekte yapacaklarını anlattı.

Doğrusu bu kadar detaylı yapılan çalışmalar hakkında verdiği bilgiler, Karatay’ın gelecekte modern bir kent haline geleceğini gösteriyor.

Hz. Mevlana’nın da mekânının bulunduğu Karatay İlçesi, belediyenin yaptığı ve yapacağı yatırımlarla hakkettiği bir yere geleceğini gördük.

Yerinde olan hizmetler ve yatırımlarla bu ilçemiz, ülkemizin sayılı ilçelerinin içinde yerini alacaktır diye düşünüyorum.

Karatay Belediye Başkan Hasan Kılca’nın yaptığı açıklamalarda dikkatimi çeken en önemli konu ise, yapılan yatırımların ve hizmetlerin belediyenin kendi öz kaynaklarıyla yapılması oldu.

Konuyla ilgili sorduğum soruya da cevabı ise, “İlçe belediyelerinde temizliğin dışındaki hizmetlerinden sonra yapılan her şey yatırımdır. Karatay Belediyesi olarak bütçemizin yüzde 50’sinin üzerinde yatırım gerçekleştiriyoruz. Bu yatırımlarımızı kredi kullanmadan, borç yapmadan kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Amacımız, ilçemizin hiçbir eksiğinin kalmamasıdır” şeklinde cevapladı.

Anladığım kadarıyla Başkan Kılca, belediyelerin yatırımlarında kendi öz kaynaklarının kullanılmasının yerinde olacağını, bunu yapmakla da gelecek yıllarda da belediyeleri borç altında bırakmayacağının mesajını veriyor olması da oldukça dikkat çekicidir.

Karatay İlçesinde yatırımlara devam edeceklerini söylemesi de, Karatay ilçesi ve halkının yaşantısında önemli gelişmelerin olacağına işaret ediyor.

İlçe halkının hiçbir eksiğinin kalmadığı modern bir kentte yaşamasını hakkettiğini de dile getirerek de, bunu sağlamaktan da mutlu olacaklarını ifade ediyor olması önemlidir. 

Altyapı ve üstyapı çalışmalarının dışında eğitimden sağlığa, sosyal alanlardan spora birçok alanda dikkat çeken yatırımları gerçekleştiren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, ilçeye kazandırılan tüm hizmetlerin istişare ve bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendiğini söylüyor.

İstişare kültürüne ayrı bir önem verilen Karatay Belediyesinde, ilçedeki tüm yatırımlar vatandaşla yapılan istişareler sonucunda, bölgesel ihtiyaçlara göre şekilleniyor.

Elbette belediye hizmetlerinde yapılacak hizmetlerin ve yatırımların ilçe halkıyla görüşülerek yapılması kalıcı ve güzel olduğu kadar, şehir kimliğinin yerleşmesine önemli ölçüde bir katkı sağlayacağı da bir gerçektir.

Hatta Başkan Kılca’nın, “Bu şehirde çalışmaktan özellikle Selçuklunun başşehri, Hazreti Mevlana’nın ve Şemsi Tebriz’inin metfun bulunduğu şehirde çalışmaktan ve buraya hizmet etmekten ne kadar şükretsek azdır diye düşünüyorum. Rabbim gayretimizi artırsın. Hep birlikte inşallah bu şehre hizmet etmeye devam edelim” demesi de bunu kanıtlıyor olsa gerek.

Karatay Belediyesindeki çalışmaları, yapılan yatırımları ve hizmetleri özetlersek, çok iyi şeyler yapıldığını göreceksiniz.

Türkiye genelinde bu yıl büyük ses getiren Lavanta Bitkisi üretimiyle Karatay’a bir marka kazandıran Karatay Belediyesi, lavantanın yetiştiği alanı genişletecektir. Lavanta bahçesinin yanında 300 metrekare alan da lavanta ekmeği üretim tesislerini kurmayı planlıyor. Deneme amaçlı Lavantalı dondurması ve Gazoz üretimi de yaptırıyor. Bu iki ürüne talebin artmasıyla üretimini de düşünüyor. 

Lavanta Bahçesini bugüne kadar, ülke ve Konya genelinden 70 bin kişi ziyaret etmiştir.

Mevlana Türbesinin arkasında kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor.  Yakın bir tarihte tamamlanarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Karatay Belediye tarafından Konya’ya kazandırılan Karatay Termal Tatil Köyü’nün genişletme çalışmaları sürmekte olup, söz konusu proje kapsamında bir otel yatırımı gerçekleştirilecektir.

Böylelikle sağlık ve termal turizminde adından dünya ve ülkemiz genelinde bahsettiren Konya’ya yeni bir termal otel kazandırılacaktır. 

Selçuklu dönemi kervansaraylarından ve 800 yüzyıllık bir tarihi Mekân olan' Obruk Hanı'nın restorasyonu tamamlanmıştır. Obruk hanı yanındaki Obruk Gölü de güzelliğiyle büyüleyici ve bir doğa harikasıdır. Yolunuz düşürse mutla ziyaret edilecek bir yerdir. Burada belediye tarafından çevre düzenlemesi çalışmaları devam ettiriliyor. 

Ayrıca Yağlıbayat’ta bir antik kent keşfedilmesine üzerine kazı çalışmaları başlayacaktır.

Buradaki çalışmaları Karatay Belediyesi,  Selçuk Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Konya Müze Müdürlüğü ile gerçekleştiriliyor.

Bu projenin finansmanını Karatay Belediyesi karşılarken, Konya Büyükşehir Belediyesi de destek veriyor.

Belediye hizmetlerinin yanında, Karatay Belediyesi ilçesindeki tarihi eserlere ve değerlere de sahip çıkıyor.

Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarına önem veren Karatay Belediyesi, Akçeşme Mahallesindeki sokak sağlıklaştırma tamamlamıştır.

 Akçeşme Mahallesinin arka tarafından Eski Garaja kadar olan 100 bin metrekarede kamulaştırma çalışmalarını devam ettiriyor. Kamulaştırma da yüzde 25 seviyesine ulaşmıştır.

Eğitim yatırımlarını önemseyen Karatay Belediyesinin, Karatay Bilim ve Sanat Merkezi adliye civarında öğrencilere hizmet veriyor.

24 derslik Sezai Karakoç İmam Hatip Ortaokulu ve yine24 derslikli Hamzaoğlu İlkokulunu ve3 tane Anaokulu yapımını gerçekleştiren Karatay Belediyesi İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etmiştir.

Okullardaki öğrencilere çanta ve kırtasiye desteği de veren belediye,  ilçedeki tüm okullara TUBİTAK Popüler Bilim Yayınları kitaplığı kurmuştur.

Bu kitaplık projesini Türkiye’de ilk defa Karatay Belediyesi tarafından başlatılmıştır.

RoboKaratay Projesi de KOP ile birlikte hayata geçirilen bir proje olup, Okullarda Robotik Kodlama Arduino sınıfları kuruluyor. Şu anda 11 sınıf tamamlanmış durumdadır.

 İlçede bulunan tüm ortaokul öğrencilerine Bilim ve Çocuk ve Tüm lise öğrencilerine de Bilim ve Teknik dergilerini evlerine kadar gönderiyor.

İlçede ihtiyaç olan mahalleler de Aile Sağlığı Merkezleri de kazandıran Karatay Belediyesi,  Selim Sultan Mahallesi Aile Sağlığı Merkezini yenileme çalışmalarını tamamlamıştır.

Köprübaşı Polis Merkezini de yenileyerek,  daha modern bir şekilde Selçuklu mimarisindeki binayı kazandırmıştır.

İlçenin dört tane mahallesine Pazar alanı yapımını sürdürüyor.  İnşa edilecek pazarların üzerinde güneş enerji panelleri olacaktır. Bu paneller enerji üretmenin yanında, Karatay Belediyesine de gelir getirecektir.

Glutensiz etmek üretimine de yapan Karatay Belediyesi, aylık 300 bin adet üretim yapıyor. Ülkemizdeki birçok şehre Glutensiz Ekmekleri gönderiyor. Vatandaşlara ucuz ve ulaşabilecekleri bir şekilde de hizmet veriyor.

Sosyal tesis inşaatlarını hızla sürdüren Karatay Belediyesi, vatandaşların sosyal tesis taleplerini yerine getiriyor.

Bugüne kadar inşa ettiği sosyal tesislerin 4.cüsü bitme aşamasındadır. Saraçoğlu Sosyal Tesislerini tamamlayarak, Büyükşehir Belediyesine teslim etmiştir.

Karatay Belediyesine ait Güneş Enerjisi tarlası mevcuttur. Enerji ihtiyaçlarını karşılıyor. Konya’da Sıfır Atık çalışmalarını belediye olarak ilk defa gerçekleştirerek, Sıfır Atık konusunda 20 bin haneye eğitim verdiği gibi, Aylık 400 Ton’a yakın sıfır atık topluyor.

Bunu yapmakla da çevreci bir belediye anlayışıyla hareket ettiğini ortaya koyuyor.

İlçeye Trafik Eğitim Parkı da kazandıran Belediye,  park tamamlandığında ilçede bulunan öğrencilerin burada trafik kültürü ile ilgili eğitimler alacak olması da ayrı bir güzelliktir.

Son olarak Karatay’da Yeşil Kuşak Alanlar oluşturduklarını da kaydeden Başkan Kılca; “ Karatay Belediyesi olarak yeşil kuşak park alanlarımız var. Planlarımız ve kentsel dönüşüm çalışmalarımız tamamlanınca şehrimiz çok güzel olacak. Yeşil kuşak parklarımız ile Karatay daha yaşanabilir ve daha yeşil bir hale bürünüyor. Doğuş Parkımızı da tamamladık. Akabe Parkı inşaatı devam ediyor. Ulubatlı Hasan Parkı inşaatı da devam ediyor. Çelebi Parkı inşaatı da devam ediyor. 24 parkımızın da ihalesine çıktık. Bu alanlarında inşaatları devam ediyor” bilgisini de verdi.

Bugünü kadar yaptıkları parkla birlikte yapılacak olan 24 parkla, Karatay İlçesi daha yaşanabilir bir kent haline gelecektir.

Sonuçta Karatay Belediyesi Başkanı Kılca’nın, Karatay’da ihtiyaca göre hizmet ve yatırım yaptıklarını anlatması, Karatay Belediyesinin maddi kaynaklarının bir kuruşunun bile boşa harcanmadığının bende düşüncesini oluşturdu. Umarım bu anlayış devam eder.

Ülkemizin, şehrimizin atıl olmayan ve ihtiyaca göre yatırımlara her zaman ihtiyaç olduğu da bir gerçektir.

Ne dersiniz sizce de öyle yapılması gerekmez mi?