Fildişi Sahili’nden lise eğitimi için önce Gaziantep’e giden ardından yaşanılan deprem ile lise eğitimini Konya’da sürdüren Mohamed Koita, Ramazan ayının Fildişi Sahili’nde de coşku ile geçtiğini ifade etti. Konya’nın tarihi yerler konusunda zengin olduğunu belirten Koita, lise eğitimini Konya’da tamamlamasının ardından İstanbul’da Bilgisayar Mühendisliği okumak istediğini söyledi.

Fghdgdhfd87679078

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Benim adım Mohamed Koita. Fildişi'nden geliyorum 2 yıldır Türkiye'de eğitim görmekteyim. Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin 10.sınıf öğrencisiyim.

Ğpy098880

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Açıkçası eğitim için Konya'yı seçmedim. İlk önce Antep'te eğitimimi sürdürüyordum. Altı ay süresince; malum deprem vakası oldu. Depremden dolayı Konya'ya taşındım. Aslında Konya hoş bir şehir, çok kalabalık değil ve buradaki insanlar da çok sıcakkanlı hem Konya'nın büyük tarihine hem de Mevlana gibi bu şehirde yaşamış, onlar gibi büyük alimler, yaşadıkları aynı şehirde bulunarak burada okumak benim için bir onurdur. Çalışmalar şu ana kadar her şey yolundadır.  Bunun yanı sıra çok güzel bir şehir ve tarihi yerler, gerçekten de Konya'ya gelmek harika bir fırsattır, çünkü Türkiye'nin tarihi ve Osmanlı İmparatorluğu hakkında çok daha fazla bilgi edinmemi sağladı.

Gfdsut4W64574

Konya öğrenci şehri Konya öğrenci şehri

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Allah'ın izniyle liseyi bitirdikten sonra üniversitede Bilgisayar Mühendisliği okumak var. İstanbul'da okumak istiyorum daha doğrusu, çünkü imkanlar açısından oldukça fazladır İstanbul'da, üniversiteyi bitirip te ülkeme dönmeyi düşünüyorum ve Türkiye'de eğitimimi süresince öğrenmiş olduğum malumatlar bir sektörde onunla alakalı oraya aktarıp yardımda bulunmak isterim.

,Ki,Ki,Ki,

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Fildişi Sahili takriben 60 kavım barındıran bir ülkedir, Fildişi Sahilinde farklı kültürler bulunmaktadır; Ben çok sade bir toplumdan geliyorum, herkese kollarını açarak kabul etme bizim kültürümüzde vardır, kendi imkanlarımız dahilinde kültürümüzde bir yaşama tarzıdır. İmkanlarımızın ötesinde yaşamayız, durum ne olursa olsun itibarımızı her şeyden üstün tutarız ve bunu kültürümüzde çok güçlü bir noktadır. Ekonomik düzeyde geçmiş yıllara göre elhamdülillah diyebileceğimiz bir durumdayız, ülkeyi iyi anlamda kalkındıran güçlü bir ekonomik yükseliş yaşandığı için nüfusun büyük bir kısmı kendi imkanlarıyla örgütler kurarak yaşıyor. Ve halk arasında iyi bir anlayış ve uyum vardır.  Fildişi Sahili'nde Müslümanların yüzdesi diğer dinlerle karşılaştırıldığında çok yüksektir.  Herkes dinini barış içinde yaşıyor, halk arasında gerçek bir anlayış vardır.

Gfsghsdhgfj

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Ramazan bütün İslam aleminde olduğu gibi Fildişi Sahili'nde de Müslümanlar arasında bir heyecan vesilesi olmaktadır, bu ayda özellikle Müslümanlar arasında bir yardımlaşma süreci başlar yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşları ihtiyaç sahibi ailelere gıda kolileri ulaştırmaya gayret eder. Bireysel olarak da bazı zengin insanlar çevresinde gıda paketi yardımında bulunmaya çalışır. Fildişi Sahili'nde Müslümanlar, iftar ve sahura hibiskus bitkisinden yapılan "Bissap" adlı içeceği sofralarından eksik etmiyorlar, bu içecek gibi yerel bitkilerden elde edilen başka içecekler de iftar ve sahurlarda yerlerini almaktadır. Ve Fildişi Sahili’nde her iftardan sonra farklı camilerde, çocuklar için güzel yarışmalar oluyor, şiir yarışması Kur'an Kerim yarışması, ezan okuma yarışması ve bunun çerçevesinde acayip bir kalabalık oluşturuluyor. Özellikle çocuklar herkes katılmak ister hatta Kur'an Kerim okumayı bilmeyenler de o kadar güzel bir atmosfer oluyor ki ve onları üzmemek için bir sürü oyunlar yapılıyor camilerin dışında, açıkçası bunları çok özledim ben.

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA