Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini tamamladıktan sonra iki arkadaşıyla birlikte tasarladıkları projeyi şirkete dönüştüren Tevfik İnce, iş hayatındaki tecrübeleri paylaştı. Daha önce de girişimcilik faaliyetlerinin olan ve iki adet tescilli patenti bulunan İnce, bu kez bir girişimden daha fazlasına evirilen Frizbit Teknoloji Limited Şirketi’nin doğuş serüveninden bahsetti. Üç ortaklı olarak devam eden şirketin Kurucu Ortağı ve Teknoloji Şefi olarak çalışmaya devam eden İnce, İspanya’da devam eden şirketin yazılım ve projelerine Türkiye’den destek veriyor.

Tevik 2

PROJEYİ ŞİRKETLEŞTİRDİLER

Karatay Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Bilgisayar Mühendisliği için İzmir’e, sonrasında iş hayatına atılarak İstanbul’da giden İnce, şimdiki ortaklarından biri olan İlhan Adıyaman’la birlikte tasarlamış oldukları projeye Ata Gür’ün de dahil olmasıyla birlikte şirketleşme süreçlerini aktardı. Telekom ve danışmanlık şirketlerinde Ar-Ge, yazılım geliştirme ve yönetim departmanlarındaki 8 yıllık mesleki deneyimle birlikte iki üründe de tescilli patent sahibi olan İnce, 2015 yılında başladıkları çalışmalar neticesinde 2017 yılında şirketleri olan Frizbit’i kurduklarını söyledi.

1-208

FRİZBİT, FRİZBİ ETKİSİ YARATTI!

Projenin tasarlandığı ilk yıllarda Londra'daki TechCrunch Disrupt'ta sergilenecek en iyi 3 girişimden biri olarak seçildiğini vurgulayan İnce, bu kapsamda hibe destekleri ve eğitimlerle projenin yurt dışı altyapısının da hazırlandığını söyledi. Türkiye’de de büyük e-ticaret şirketleriyle çalışırken aynı zamanda teknolojideki gelişmelere bağlı olarak şirketteki sürecin de değiştiğine dikkat çeken İnce, “Mobil cihazların gelişmesi ve bildirim özelliğinin devreye girmesiyle birlikte ilk olarak bildirim altyapısı kurmakla işe başladık. Dünyada en çok kullanılan tarayıcıların, uygulama olmadan, web sitesi üzerinden bildirim göndermesine yönelik firmalara altyapı sağlamak amacıyla kolları sıvadık. Netice olarak şirketin kurulduğu ilk yıllarda e-ticaret firmalarının siteye giren kişileri belirleme ve ardından bunları dijital reklamlarla hedefleme sürecine denilen retargeting yani yeniden hedeflemeye yönelik, müşteri geri bildirimlerinden yola çıkarak; kullanıcıların siteye baktıktan sonra geri dönmesi sağlayacak yani frizbi etkisi yaratacak bir projeyle Frizbit markasını oluşturduk.” diye konuştu.

Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor! Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor!

EKİBİN TÜRKİYE AYAĞI!

Şirket uygulamalarında değişikliğe gidilirken yapay zekanın da devreye alındığını bildiren İnce, Frizbit Çok Kanallı Pazarlama Otomasyonu Platformu olarak yapılan uygulamalarla müşteri satışlarının yüzde 15-20 oranında arttığını söyledi. Şu anda yurt dışında birçok büyük şirketle çalışan Frizbit’in teknik ekibinin bir kısmının hala Türkiye’de çalışmaları devam ederken; şirket ise ağırlıklı olarak İspanya, Avrupa ve Amerika’ya satış yapıyor. Şu anda şirketin Türkiye’yle olan bağını sağlayan ve teknik ekibin başkanlık görevini yürüten İnce, iş takibini evden yapmanın iyi ve kötü yanlarından da bahsetti. Pandemiyle başlayan ‘evden çalışma’ sisteminin yıllardır içerisinde bulunduğunu söyleyen İnce, ofiste çalışanlara göre daha rahat ancak daha asosyal bir çalışma hayatının olduğunu söyledi.

GLOBAL PAZARDA 10’DAN FAZLA ÜLKEYE BİLGİ AKTARIMI

Konya’dan eğitim için gittiği ilk dönemlerde kültürel bir farklılık hissettiğini söyleyen İnce, hızlandırma programı için gittiği İspanya’da ve yurt dışına çıktığı dönemlerde ise kültürel farklılıklara alışarak farklı kültür popülasyonuna alıştığını belirtti. Yaklaşık 8 yıl sonrasında tekrar İzmir’e dönerek İzmir’de iş hayatına devam ettiğini bildiren İnce, 10’dan fazla ülkedeki müşterilere Türkiye’de kurulan bir şirket olarak hizmet vermekten mutluluk duyduğunu belirtti. İnce, şirketin hizmet ağının global pazarda daha fazla yer edinmesi amacıyla çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.  

MUSTAFA ARSLAN 

Editör: Birkan Bakay