Bugünkü yazım rakamlardan bağımsız bir şekilde ama ana resmi ortaya koyacak şekilde olacak

ÖNCESİNDE

  • İhracatımızdaki rekorlar devamlı bir şekilde bir önceki dönemi egale ederek yeni rekorlar kırıyor
  • Ne yazık ki ithalattaki artış hızı, ihracat ile karşılaştırıldığında maalesef ki iki katından daha fazla bir orana sahip,
  • Bu sonuca bağlı olarak dış ticaret açıkları da devamlı artış göstermekte ve ayrı rekorlar kırmakta

YÜKSEK KUR

  • İhracatı artırdı mı? (Evet)
  • İthalata dayalı olan ihracatımız (yaklaşık yüzde 70 bağımlı) olduğundan ithalatı da artırdı mı? (Evet)
  • Dış ticaret hadleri düştüğü için ihracat fiyatları düşüp, ithalat fiyatlarını artırdığından, ithalat miktarından bağımsız fiyatlara bağlı olarak ithalatımız daha da artıyor mu? (Evet)

ENERJİ İTHALATINI AYRI DEĞERLENDİRMEK LAZIM

Çünkü çoğu kişinin ifade ettiği şu cümleyi tartışmak gerekiyor?

“Uluslararası piyasada enerji (petrol ve doğalgaz) fiyatları arttığı için ithalat artış oranımız yüksek”

BU CÜMLEYİ TARTIŞMAK GEREKİYOR

Çünkü, bu cümle kısmen doğru

NASIL?

Tüm dünyada ülkelerin etkilendiği (petrol ve doğalgaz üreten ülkeler hariç) yüksek enerji fiyatları bizi de olumsuz etkiliyor yani ithalatımızı artırıyor

AMA

Yüksek kur, diğer ülkelerle aynı etkilendiğimiz unsuru, ülkemiz özelinde daha da derinleştiriyor. Yani X ülkesini yüksek enerji fiyatları 10 birim etkilerden, bizi 10 birim değil bana göre aşırı değerli kur ile 30 birim daha da fazla etkilemekte.

O YÜZDEN

Uluslararası piyasalarda artan petrol ve doğalgaz ithalatımızı artırıyor (Burası doğru ama) aşırı değerli kur, ithalat artışını daha da artırıyor. (Buradaki doğruluk payı görülmezden geliniyor)

SONUÇTA

Herhalde petrol ve doğalgazı döviz karşısında özellikle dolar karşısında değer kaybeden TL ile almıyoruz tam aksine dolar ile alıyoruz.

ANA BAŞLIĞA GELDİĞİMİZDE

Şu anki yüksek kur ve kurun yüksek olmasını sağlayan politikalar, dış ticaret açığının ortaya çıkmasındaki en büyük problem.

SONUÇ: Yüksek dış açık = Döviz giderlerinin artması = Gelirlerin giderlerini karşılayamadığı için artan borç ihtiyacı = Yüksek borçlanma maliyeti = İlerleyen dönemlerde yönetilemez bir ekonomi olma ihtimali