Son yılların en sıcak yaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde elektronik cihazlar da ısınmaya maruz kalıyor. İnsanları olumsuz etkileyen sıcak havalar, bilgisayar, telefon, otomobil gibi elektronik araçları da etkiliyor. Bunun yanı sıra yüksek sıcaklardan dolayı araçların içerisinde bırakılan parfüm ve çakmaklar yangına da sebep olabiliyor. Konuyla ilgili uzmanlar, elektronik cihazların soğutucuyla birlikte kullanılması gerektiğini söylerken, yazın telefonların araçlarda bırakılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

TELEFON KILIFI CİHAZI ISITIYOR

Telefon ve elektronik cihaz uzmanı Ali Hüseyin, yaz aylarında telefon kılıfı kullanılmaması gerektiğini ifade ederek kılıfların cihazların ısınmasına etki ettiğini belirtti. Ali Hüseyin, “Daha hafif veya delikli kılıflar vatandaşın tercihi olabilir. Telefonların kendi içinde ısınmaya karşı koruma dirençleri var ama çok aşırı sıcaklar olduğu zaman cihazı bir şekilde korumak gerekiyor. Özellikle oyun oynayanlar için satılan soğutucular da mevcuttur. Bu soğutucular telefonun arkasına takılabilir” diye konuştu.

3-5-47

TELEFONLARINIZI ARAÇTA BIRAKMAYIN!

Telefonların çok sıcak bir ortamda kesinlikle bekletilmemesi gerektiğini vurgulayan Ali Hüseyin, özellikle araçların içerisinde telefonların bırakılmaması noktasında uyardı. Ali Hüseyin, “Telefonlarınızı arabaların içinde bırakmamalısınız. Çünkü güneş ışınlarıyla araçların camları etkileşime girdiği zaman çok fazla sıcaklık ortaya çıkıyor. Bu durumda telefonların bataryaları şişip patlayabilir. Çok ısındığı zaman patlayan telefonun kendisi değil bataryasıdır. Arabanın ve evin içerisinde bir patlama meydana gelirse bu sıçrar ve yangın çıkabilir. Bunun yanı sıra telefonları ceplerimizde de uzun süre bırakmamalıyız. Çünkü cihaz sıcakta terler ve zarar görür. Eğer cihazınızın çok fazla ısındığını hissederseniz mutlaka kapatın ve bekleyin. Bilgisayarlar da sıcaktan etkilenir. Bilgisayarların çok fazla ısınmasını önlemek için soğutucular kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

Pazarda zam furyası! Pazarda zam furyası!

AŞIRI ISINMA CİHAZIN ÖMRÜNÜ KISALTIR

Bazı telefonların çok ısındığı zaman ekrana sıcaklık uyarısı verdiğini ve cihazın kendini kilitlediğini dile getiren Ali Hüseyin, “Telefon soğuduktan sonra kullanabilirsiniz. Bazı modellerde ise sıcak olduğu zaman şarj edemezsiniz. Cihaz bu şekilde kendini korur. Çünkü telefon ısındığı halde kullanmaya devam ederseniz zarar görür ve ömrü kısalır. Telefon yavaşlamaya ve farklı arızalar vermeye başlar” dedi.

3-7-42

CİHAZLAR UZUN SÜRE ŞARJDA KALMAMALI

Dündar Sayılgan, elektronik cihazlardaki en büyük sorunun ısınma olduğunu söyleyerek bilgisayar ve telefonlarda soğutucu kullanılması gerektiğini kaydetti. Sayılgan, “Bu cihazların elimizden geldiği kadar ısınmalarını engellemeliyiz. Çünkü yüksek ısıda cihazların ömrü kısalır. Cihazların uzun süre şarjda bırakılmaması da bu noktada çok önemlidir” diye konuştu.

3-2-46

YOLDA YÜRÜRKEN BİLE TELEFONUNUZ PATLAYABİLİR!

Arabalarda bırakılan bir kolonyanın bile büyük bir patlama riski taşıdığını söyleyen Sayılgan, “Bu yüzden elektronik cihazlar kesinlikle araç içerisine bırakılmamalıdır. Dışarısı 40 dereceyse, arabanın içi 60 derece olacaktır. Bu da telefonun çok fazla ısınmasına, ömrünün kısalmasına, hatta patlama ve yangına neden olacaktır. Bu zincirlemenin olmaması için dikkat edilmeli ve önlem alınmalıdır. Yalnız araç değil, ceplere konulan telefonlar da hem terlemeden dolayı oluşan sıvıdan hem sıcaktan patlama riski taşır” ifadelerine yer verdi.  

YANICI MATERYALLERİ ARAÇTA BIRAKMAYIN!

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Aziz Hakan Altun ise, bulunduğumuz yaz aylarında hava sıcaklıklarının iyice artmasıyla araçlar üzerinde çeşitli sorunların çıktığını kaydederek bu sorunların en istenmeyeninin araçların yanması olduğunu vurguladı. Başkan Altun, “Sıcaklıkların normalin üzerinde seyretmesi son zamanlarda araç yangınlarının artmasına da neden olmuştur. Araçlarda çıkan yangınların çeşitli sebepleri vardır. Bu sebeplerin başta gelenleri, araç içerisinde unutulan yanıcı ve ısıdan kaynaklı basınçla patlamaya meyilli malzemelerdir. Araç içerisinde bırakılan çakmak, powerbank, parfüm, pil gibi materyaller maalesef patlama ve yanma riskini artırmaktadır. Bunun yanında araç içinde şarjda bırakılan elektronik cihaz bataryaları, hatta mercek etkisi oluşturabilen gözlük camları bile yangın riskini artırabilmektedir. Kolonya ve diğer yanıcı sıvılar da aynı kategoride değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.

3-4-46

YAZ AYLARINDA SIK SIK BAKIM ŞART

Araçlarda çıkan yangınların birçok sebebiyle ilgili bilgi veren Başkan Altun şunları söyledi, “Kullandığımız araçların yaş olarak yeni olmaması ve özellikle kaput altında motor aksamı kısmında bulunan ekipmanların eskimiş olması yangına sebebiyet verir. İçinde bulunduğumuz bu sıcak günlerde 10-30 yaş arası araçların sık sık bakım kontrolleri yapılarak trafiğe çıkmaları daha uygun olacaktır. Bu araçlarda yanma ve hararet yapma ihtimali oldukça yüksektir. Bu araçların motor ve elektrik tesisatları çok çabuk ısınabilmektedir. Motor aksamı üzerindeki bağlantı elemanları, kablo ve hortumlar mutlaka kontrol edilmeli, eskiyenler değiştirilmelidir. LPG ve benzinli araçların hortumlarının çatlaması ve deformasyonları kontrol edilmelidir. Trafikte kullanılan bu araçların göstergelerinin muntazam çalışması, özellikle hararet ibresinin bulunması ve arızasız olması sağlanmalıdır. Ağır yüklü ve tonajlı araçlarda baskı balatanın ısınması, lastik yangınlarına sebebiyet verebileceğinden, bu tip araçların dikkatli kullanılması gerekmektedir.”

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay