Seçim atmosferi artık yerini referanduma bıraktı. Seçenek ikiye düştü ya o ya bu diyeceğiz. Toplum o kadar çok ayrıştı, bölündü ki ötekileştirme had safhaya ulaştı. Tüm bireyler özgür iradesiyle oylarını kullanıp kimi tercih edeceklerse onun liderliğini görmek istiyor. Ancak öyle bir durum söz konusu ki bazı kişilerin oy kullanmasını istemiyorsunuz. Çünkü neden ya da niçin kime oy verdiğini dahi açıklayamayacak durumda olanlara tahammül etmek zor geliyor.

Aslında bugün yazımızın esas konusu seçim değil ama yine yazımızın girişinde değinmeden edemedik. Bugün yüreğime taş gibi oturan DUMLUPINAR’ı konuşacağız. Kütahya’nın bir ilçesi diye düşünebilirsiniz. Ama orası bir başka yer.

Orası ülkemin kurtuluşunun ateşinin yandı yer.

Orası Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurtuluş planlarını kırık kağnılar üzerinde planladığı yer.

Orası Halide Edip Adıvar’ın kurtuluş için at koşturduğu yer.

Orası evlatlarını bu topraklar için şehit vermiş anaların yeri.

Orası bir deniz. Hem de ne denizi biliyor musunuz? Şehit kanlarından oluşan bir deniz.

Orada öyle dağlar var ki eteklerinde hala ayaklarında postallarıyla yatan gencecik şehitlerin mezarı.

8 yaşındaki şehidin, 21 yaşındaki Konyalı gencin, Hadimli, Bozkırlı gençlerin ülkemin her yerinden gençlerin mezarlarına bakmak için yüzümüz var mı? Oraya gidip helallik istemek bu ülkede yaşayan herkesin boynunun borcu olsun.

İstiklali sağlamak amacıyla, 1919-1922 yıllarında Mustafa Kemal’in çevresinde köylüsüyle, kentlisiyle, kadınıyla, erkeğiyle, doğulusu, batılısıyla, kuzeylisi, güneylisiyle amansız bir savaşa girerler. Kurtuluş Savaşımızda cephede ve cephe gerisinde 137 bin şehit verilir.

Bugün, şehitlerimizin aziz hatıraları için, Afyon-Uşak karayoluna beş yüz metre mesafede Kütahya ili Dumlupınar ilçesi sınırları içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kurtuluş Savaşı boyunca şehit düşmüş 137.000 şehidin anısına Dumlupınar Şehitliği yapılmış.

26-30 Ağustos 1922 tarihleri arasında geçen Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında temel olan ve tüm dünyada derin izler bırakarak tarihin akışını değiştiren bu savaş, Afyon’da başlamış Dumlupınar’da büyük bir zaferle kazanılmıştır.

Bu savaşta binlerce vatan evladı kanlarıyla bu toprakları sulamış, emperyalist güçlere karşı varoluş mücadelesi vererek, canını feda etmiş ve bu uğurda şehit olmuşlar.

Kurtuluş Savaşı Dumlupınar Müzesine gidin. Müzenin girişinde yazan sözün anlamını iyi düşünün ve içeride ilkel silahlarla bir ülkenin düşman işgalinden nasıl kurtarılıp kurulduğuna şahit olun.

Müzenin girişinde yazan

Akdeniz’e tank gibi koştu bütün kağnılar,

Ey sevgili istiklal ey güzel Dumlupınar.

Düşük nüfusuyla bir kenarda unutulmuş görüntüsüyle yürek sızısı Dumlupınar…

Yazık ki ne yazık.

Çok üzgünüm.

Şehitlerden af diledim. Helallik istedim. 

Kütahya Belediyesi ilçe belediyesini çok yalnız bırakmış. Dumlupınar Belediye Başkanı Sayın Şemsettin Akağaç belediye bütçesinin gereken çalışmaları yerine getirmek için yeterli olmadığını dile getirirken çok üzgündü. Çünkü hakikaten yapılması gereken çok şey var. Eğitimli, bilgili ve beyefendi kişiliği, çalışanlara karşı samimi ve hoşgörülü tavrıyla bizi de son derece güzel ağırladı. Özellikle yoğun göçün yaşandığı ilçede bir yüksek okulun olması da son derece güzel. Fakat yöre halkının da ilçeye yapacakları kahvehanede okey oynamaktan öteye geçmeli. Çünkü yöre halkı imece usulüyle bir şeylere can katabilir.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a ve Milli Eğitim Bakanlığına çok iş düşüyor. Gençlerimize, çocuklarımıza, kızlarımıza kadınlarımıza kapıları açın. Orası milletin koşa koşa gittiği küçük turizm beldesi Alaçatı değil. Fakat oranın denizi şehit kanlarından oluşmuş. Tarihin yön değiştirdiği topraklar.

Nasıl ki Konya Belediyesi olarak gençlerimize Osmanlıyı öğretmek yerinde göstermek için güzel çalışmalar yapmışsak, bugün bu ülkede yaşamamıza kapı açan şehitlerimizi de unutmadan buralara da el vermek, gençlere vatan ve toprağın nasıl kazanıldığı, bayrağın ne anlama geldiği de gösterilmeli öğretilmeli.

Birileri her kim olursa olsun Dumlupınar Belediye Başkanı Şemsettin Akağac' ın yanında olmalı destek vermeli. Öyle güzel bir çalışma yapılmış ki!.

Dumlupınar’a girerken TRT kanalından arabanızın radyosunda size şehitleri anlatıyor. Bu toprakların nasıl kazanıldığını anlatıyor. Dumlupınar’ı anlatıyor.  Siz daha şehitlere ulaşmadan şehitler sizi yolda karşılıyor.

Dumlupınar’ı yalnız bırakmayalım. Ülkemizin her bir köşesi çok güzel. Ancak orada yatan şehitler orayı daha bir anlamlı kılıyor. O topraklar kurtuluşun başlangıç noktası. Kütahya Belediyesi başta olmak üzere her bir yetkiliyi göreve çağırıyorum. Hem yöre halkının kalkınması, hem tarihin canlanması ve hem de geleceğe yatırım için tarihimize sahip çıkalım.