DIŞ TİCARETTE REKORLAR

Ülke olarak GTS sistemine göre İhracatta 125 milyar dolar ve ithalat ise 272 milyar dolar ile her iki kalemde rekorlar kırdık

EĞER Kİ

2019 yılında dış ticaret istatistiklerinin hesaplama metodolojisi değiştirilmeseydi ve ÖTS sistemine göre hesaplansaydı ihracat 225 milyar dolar yerine 213 milyar dolar olacaktı

ENFLASYONDA REKORLAR

TÜFE yüzde 36 ve ÜFE 79,9 ile (yuvarlandığında yüzde 80) ile aradaki fark ile ayrı bir rekor kırılmış olmakta. ÜFE ise etkisini önümüzdeki aylarda TÜFE üzerinde daha şiddetli gösterecek gibi gözükmekte.

KURDAKİ KÖPÜK MESELESİNİ ANLAYAMADIM

Anlamak için soruyorum. Çok geriye gitmeyeceğim sadece geriye yönelik 4 aylık bir periyottan bakarsak;

  • 1 dolar 8 TL iken 18’ e çıktığındaki 12 dolarlık ve yaklaşık yüzde 125’lik artış mı köpük? 
  • 1 dolar yine 8 TL iken şu an için 13,8 seviyesindeki yaklaşık 6 dolarlık yüzde 72,5’lik artış mı köpük?
  • 1 dolar 18 TL iken şu anki seviye olan 13,8 seviyesine indikten sonra 5 dolarlık azalış yani yaklaşık yüzde 23’lük azalış mı köpük? 

ENFLASYON KISA VADE DE DÜŞER Mİ? YOKSA ARTAR MI?

  • Örneğin ÜFE’nin yaklaşık yüzde 80’ler dolan seviyesinde olması  
  • Ocak 2022 itibariyle vatandaşın ağırlıklı olarak maruz kalacağı elektrikteki yüzde 127 ve az bir kesimin muhatap olacağı yüzde 50 oranındaki zam
  • Doğalgaza konut için yüzde 25’lik zam mı veya sanayiciye yüzde 50 zam

Gibi unsurlar önümüzdeki 3 aylık (çok kısa vadede) periyotta enflasyonun düşmesini mi? Yoksa artmasını mı sağlar?  Onu da bilemedim.

NE YAPILMALI?

Bence tüm ekonomik birimlerin (sadece ihracatçılar değil) dengeli bir şekilde gözetildiği bir EKONOMİK İSTİKRAR PROGRAMI oluşturmalı ve ekonomideki tüm kurumların da dahil olduğu STK ve Muhalefetin de görüşleri alınarak hazırlanmalı.

EĞER Kİ

Bu bağlamda bir çalışma yapılır ve hızlı bir şekilde oluşturulsa biraz evvel bahsettiğim kısa vade de gerçekleşecek enflasyon artış hızı da (azalış demiyorum ama İnşallah azalışta olur) düşmeye başlar.

BELKİ

Ekonomide en önemli unsurlardan birisi olan Beklentilerin ve Güvenin olumlu yönde seyretmesini sağlar

SONUÇ: Ekonomi politikaların oluşturulmasında PLANLAMANIN oldukça önemli olduğunu anladım. Ama anlamamışta olabilirim.