TORBA KANUN İLE AR-GE FAALİYETLERİNDE İSTİHDAM EDİLEN PERSONEL İÇİN UYGULANAN SİGORTA PRİMİ DESTEĞİNDE BEŞ YILLIK SINIRLAMA KALDIRILMIŞTIR

Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili olarak, KVK'nun 10'uncu maddesinde, bu faaliyetler için yapılan harcamaların belirli bir oranının, vergilenebilir kurum kazancından tespitinde “Ar-Ge İndirimi” olarak düşülebileceği düzenlenmiştir. Ayrıca yeni bir düzenleme olarak, Ar-Ge ve yenilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesini, verimliliğin artırılmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, teknolojik bilginin ticarileştirilmesini, rekabet öncesi işbirliklerinin geliştirilmesini, teknoloji yoğun üretim, girişimcilik ve bu alanlara yönelik yatırımlar ile Ar-Ge'ye ve yeniliğe yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılmasını, Ar-Ge personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını desteklemek ve teşvik etmek amacıyla, 01.03.2008 tarihinden geçerli olmak üzere 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ihdas edilmiştir. Bu Kanunun 3. maddesinde de indirim, istisna, destek ve teşvik unsurlarının neler olduğu belirtilmiştir. Bu teşviklerin en önemlilerinden birisi de Sigorta Prim desteğidir. Düzenlemenin torba kanun öncesi hali şu şekildedir.

 

“3) Sigorta primi desteği: Kamu personeli hariç olmak üzere teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile (5904 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 01.08.2009)kanunla kurulan veya teknoloji geliştirme  projesi  anlaşmaları  kapsamında  uluslararası  kurumlardan  ya  da kamu kurum ve kuruluşlarından Ar-Ge projelerini desteklemek amacıyla fon veya kredi kullanan vakıflar(*) tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen ya da TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri ile rekabet öncesi işbirliği projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden yararlanan işletmelerde çalışan Ar-Ge ve destek personeli ile 26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2'nci maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, her bir çalışan için beş yıl süreyle Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.”

 

Uygulamada her bir çalışan için beş yıl ibaresi birçok sıkıntıyı beraberinde getirmekteydi. İş yeri değiştiren çalışanlar için daha önce ARGE desteğinden faydalanılıp faydalanılmadığının tespiti çok zordu. Zaman firmalar ve hatta SGK kurumunun kendisi Sayıştay denetimine tabi tutulup eleştiriye maruz kalmaktaydı.  

11.09.2014 tarih ve mükerrer 29116 sayılı Resmi Gazete'de 6552 sayılı “İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun” yayınlanmıştır. 

6652 sayılı Kanunun 144. maddesinin (e) bendi ile, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun “İndirim, istisna, destek ve teşvik unsurları” başlıklı 3. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “her bir çalışan için beş yıl süreyle” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. 

 

Böylelikle, Ar-Ge faaliyetlerinde istihdam edilen personel için uygulanan sigorta primi desteğinde 5 yıllık sınırlama kaldırılmıştır. Yapılan bu düzenleme ARGE desteğinden faydalanan şirketlerin önündeki belirsizliği ortadan kaldırmıştır.