OKULLAR AÇILIYOR YAPACAĞIMIZ EĞİTİM HARCAMALARI VERGİSEL AVANTAJ SAĞLAR MI?

Yeni bir eğitim ve öğretim yılına başlıyoruz. Defter, kitap kırtasiye derken epey bir para harcanıyor. Ayrıca çocuklarını özel okula gönderen veliler özel okul ücreti ödemek durumunda kalıyorlar. Yazımızda yapılan bu harcamaların hangi durumlarda vergiden indirilebilir olduğuna cevap arayacağız.

Yaptığımız harcamayı vergiden indirebilmek için öncelikle beyanname vermemiz gerekiyor.

Gelir Vergisi Kanununun “Diğer İndirimler” başlıklı 89'ncu maddesi;

“Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir:

2. Beyan edilen gelirin % 10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121 inci madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler).

hükmünü içermektedir.

Yukarıdaki hükümden gelirleri sadece stopaj yoluyla vergilenen ve beyanname vermeyen ücretlilerin faydalanamayacağıdır. Şirket ortakları da kar dağıtımı nedeniyle kanunda belirtilen sınırı aşıp beyanname verme durumunda kalmazsa ya da gayrımenkul sermaye iradı gibi beyanname verecek bir durumu olmazsa onlarda bu indirimden faydalanamayacaktır. Yapılan harcamalar kurumların kazancının elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olmadığı için şirket kazancından da indirilemez.

Eğitim harcamalarınızı beyannameden indirebilmenizin şartlarından biri de gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesidir. Bu yüzden vergiden muaf eğitim kurumlarının düzenlediği belge indirim olarak kullanılamaz. Örneğin vakıf üniversitelerine ödenen harçlar (bu üniversitelerin kurumlar vergisi muafiyeti olması nedeniyle) vergi indirimi olarak dikkate alınamaz. Yurtdışındaki üniversitelere ödenen harçlar da eğitim harcaması Türkiye de yapılmadığı için yine indirim olarak kabul edilmez.

Eğitim ve sağlık harcamalarının hangi dönemde indirim konusu yapılacağı konusunda 08.03.2004 tarih ve GVK-20/2004-12/Eğitim ve sağlık harcamaları sayılı Gelir Vergisi Sirküleri şu görüşü belirtmiştir. “Yapılan eğitim ve sağlık harcamalarının, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin gelir vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınacağı ifade edilmiştir. Eğitim ve sağlık harcamalarının indirimi tahsil esasına dayandırılmıştır. Eğitim hizmet bedelinin tamamının başta ödenmesi ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi durumunda tamamı yasal sınırlar içerisinde kalmak koşuluyla cari yıl verilen beyannamede indirim konusu yapılabilecektir. Ödemenin tamamının takip eden yılda olması durumunda hizmetin alındığı yıldan bağımsız olarak yapılan harcamanın tamamı, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi koşuluyla takip eden yılın beyannamesinde indirim olarak dikkate alınabilir.”