DOĞRUDAN MAL VEYA HIZMET TEMIN ETTIKLERI MÜKELLEFLER HAKKINDA OLUMSUZ RAPOR VEYA TESPIT BULUNAN MÜKELLEFLERDE KDV İADESİ UYGULAMASI

KDV Genel Uygulama Tebliği ile KDV iadelerinde özel esasların kapsamı, özel esaslara girme şartları, özel esaslardaki mükellefin iade talebinin sonuçlandırılması ve özel esaslardan çıkış şartları konularında önemli değişikliklere gidilmiştir. 

Özel esaslara tabi tutulmak için mükellefin hakkında;

- 213 sayılı Kanunun (153/A) maddesi kapsamında olduğuna ilişkin rapor olması,

- sahte belge düzenleme raporu ya da tespiti olması,

- muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme raporu ya da tespiti olması,

- sahte belge kullanma raporu ya da tespiti olması,

- muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma raporu ya da tespiti olması

- diğer olumsuz tespitler (adresinde bulunmama, defter belge ibraz etmeme, beyanname vermeme, haklarında ihtiyati tahakkuk - ihtiyati haciz uygulanması) bulunması gerekmektedir.

Kendileri hakkında olumsuz tespit bulunmamakla birlikte yukarıda sayılanlardan mal veya hizmet alanların iade taleplerinin bu alımlara ilişkin kısmı özel esaslara göre (artırılmış teminat ile) yerine getirilecek ancak bu mükellefler özel esaslara tabi tutulmayacaktır. 

Özel esaslara tabi olmak için gerekli olumsuz rapor ve tespitler başlıkları itibarıyla eski düzenlemede var olan hususlardır. Yeni düzenlemede sahte belge ile muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge teminat tutarı ve özel esaslardan çıkış için öngörülen süre bakımından farklılaştırılmıştır. 

Tebliğde, kendileri hakkında olumsuz rapor veya tespit bulunmayan ancak mal ya da hizmet aldıkları mükellefler hakkında olumsuz rapor veya tespit olan mükelleflerin iade iade taleplerinde de bazı değişikliklere gidilmiştir.

Kendileri hakkında olumsuz rapor veya tespit bulunmayan mükelleflerin iade taleplerinden, 

-Sahte belge düzenleme raporu veya tespiti bulunan mükelleflerden yaptıkları alışlara isabet eden kısma üç kat, 

-Muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme raporu veya tespiti bulunan mükelleflerden yaptıkları alışlara isabet eden kısma iki kat teminat göstermeleri kaydıyla, bu kısmın iadesi teminat karşılığında, kalan kısmın iadesi genel esaslara göre yerine getirilir. Teminat vergi inceleme raporu ile çözülür.

Bu mükelleflere 15 gün içinde olumsuzluğu giderebilecekleri bildirilir. Verilen süre içerisinde;

- Belgenin gerçekliğini ve doğruluğunu Tebliğin (IV/E/5) bölümündeki açıklamalara göre ispat eden,

- ya da söz konusu alışlara isabet eden kısmı iade hesaplarından çıkaran mükelleflerin iade talepleri genel esaslara göre sonuçlandırılır.

Tebliğin (IV/E/5) bölümü belgenin gerçekliğini ve doğruluğunun ispatını ana hatlarıyla şu şekilde ifade etmiştir. 

İdare tarafından sahte veya yanıltıcı olduğu yönünde bulgular bulunan bir belgenin gerçek bir işleme dayandığı ve dayandığı işlemi mahiyet ve miktar itibarıyla doğru olarak yansıttığı işlemin tarafları, ilgilileri (iade talep edenler) veya mükellefler tarafından 213 sayılı Kanunun 3'üncü maddesindeki delil serbestîsi kapsamında iddia ve ispat olunabilir.

İleri sürülen karşı delillerin işlemin gerçekliğini göstermesi halinde özel esaslar uygulanmaz. İşlemin tarafları, ilgililer ve mükelleflerin, delillerini bir rapora bağlamak suretiyle ve işlem ve belge ile ilgili olmak koşuluyla ileri sürmeleri gerekir. İşlem ve belgeyle ilgili olmayan iddia ve deliller dikkate alınmaz. 

Bu şekilde ileri sürülen iddia ve deliller, inceleme elemanı veya idare tarafından karşı delillerle çürütülmek suretiyle belgenin sahte veya yanıltıcı olduğu ispatlanabilir. Bu durumda ileri sürülen delillerin ele alınıp raporda veya dayanak bir yazı ile çürütüldüğü karşı delillerle açıklanarak mükellef veya ilgili özel esaslara alınır.

Sınırlandırıcı olmamak kaydıyla belgenin gerçekliğini ve doğruluğunu ispatta aşağıdaki deliller kullanılabilir:

a) İşlem bedelinin ödendiğinin belgelendirilmesi.

b) Taşıma, yükleme, boşaltma, depolama, ambalajlama, ve benzeri işlemlerin yapıldığına yönelik belgeler, sigorta belgesi, vergi, resim, harç, pay, fon gibi ödemeler yapılmışsa bu ödemelere ait belgeler işlemin gerçekliğinin tevsikinde delil olarak kullanılabilir.