e-Fatura şekil hükümlerinden bağımsız olarak VUK ve  TTK ya göre düzenlenmesi zorunlu olan belgelerde gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütünüdür. E-Defter ise; şekil hükümlerinden bağımsız olarak VUK ve TTK ya göre tutulması zorunlu olan defterlerde gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütünüdür.

            421 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile aşağıda sayılan mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilmiştir:

            Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar İLE bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (alkollü içecekler, tütün mamulleri, kolalı gazozlar) imal, inşa veya ithal edenler İLE bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

            Anılan düzenleme uyarınca zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin;Elektronik fatura uygulamasına; 2013 takvim yılı (1/9/2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurulması gerekmekteydi.) içerisinde başvurup 2014 takvim yılında Elektronik fatura düzenlemeleri gerekmekteydi.

Elektronik defter uygulamasına;ise 2014 takvim yılı (Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1/9/2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.) içerisinde en geç 31/12/2014 tarihine kadar geçmeleri gereklidir. Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştirmeyen mükellefler ise GİB'in edefter.gov.tr sitesinde onay almış bir yazılım şirketinden Elektronik defter hizmeti satın alma sözleşmesi yapması gerekmektedir. Aldığı bu hizmete dayanarak 31/12/2014 tarihine kadar edefter yazılımını ve 01/01/2015 ten itibaren Elektronik defter kullanacağını Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirmesi gerekmektedir. Elektronik defter uygulamasına geçen mükellefler artık açılış ve kapanış işlemleri için noter tasdiki ile uğraşmayacaklar. Her ayın kapanış tasdikini takip eden üçüncü ayın son gününe kadar (örneğin Ocak ayının kapanışını Nisan sonuna kadar) Gelir İdaresi Başkanlığından elektronik olarak kapanış beratı alarak gerçekleştireceklerdir.

Elektronik fatura uygulamasınageçen mükelleflere önemli bir uyarıda aldıkları ve sattıkları mükelleflerin Elektronik fatura kapsamında olup olmadıklarını bir kez daha kontrol etmeleridir. Şayet Elektronik fatura kapsamında olan bir mükellefe kağıt ortamında bir fatura düzenlenmiş ise bu kağıt ortamındaki fatura hiç düzenlenmemiş sayılacağından İndirilecek KDV reddiyatı söz konusu olabilecektir. Şayet hataen kesilen kağıt fatura varsa hesap dönemi kapanmadan bunların Elektronik fatura ile düzeltilip olumsuz durumlarla karşılaşmama şansı var. Hesap dönemi kapandıktan sonra böyle bir şansımız kalmamaktadır.