Geçen hafta boyunca Konya bu yıl 14.sü düzenlenen Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarına ev sahipliği yaptı. Geçen yıl 13.sü düzenlenen fuarı 300 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yıl hedef 350 bin ve üzeri bir rakama ulaşmaktı. Bütün hazırlıklar bu rakamı yakalamak üzerine yapıldı. Organizasyon güzeldi ve hazırlıklar eksiksizdi. Konya üzerine düşeni yapmıştı kısacası.

Konya üzerine düşeni yapmıştı da hesaplanamayan dış faktörler devreye girmişti. Bu hesap dışı etkenler sonucunda ziyaretçi sayısı geçen yıla dahi ulaşamadı ve 280 binlerde kaldı. Yabancı katılımcı sayısı ise beklenenin çok altında idi!

Peki bu, beklenmeyen veya hesap edilmeyen dış faktörler ne idi?

Haberleri dinlemiş veya gazetelere şöyle bir göz atmışsanız Pakistan'da bir lunaparkta patlayan bomba sonucunda 65 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kişinin de yaralandığını öğrenmişsinizdir. Bu tür olaylar uzun yıllardır İslam ülkelerinde alıştığımız haberlerden. Ancak Türkiye bu tür haberlere kaynak olmayan ender İslam ülkelerindendi. 

Meydana gelen bu patlamalar yüzünden İslam ülkeleri güvenliğin düşük olduğu ülkeler arasında yer alır ve Batılı ülkeler tarafından vatandaşları bu ülkelere gitmemeleri konusunda uyarılırlardı. 2015 Kasımından sonra ülkemizde meydana gelen terör olayları Türkiye'yi de bu kategoriye soktu. Güneydoğuda meydana gelen olayların dışında Ankara ve İstanbul'da patlatılan bombalar Türkiye'yi güvenlik profili düşük ülkeler sınıfına soktu. İnsanlar, can güvenliği endişesi ile seyahat etmekten imtina eder hale geldiler.

 Bir şehirden diğerine gitmek dahi insanlarda endişe meydana getiriyor. Televizyon ve gazetelerde verilen terör haberleri, internet üzerinden sosyal medyada paylaşılan bildirimler insanları kendi gölgelerinden korkar hale getirdi. Eskiden olduğu gibi rahatlıkla bir şehirden başka bir şehre gidemiyoruz. Kafamızda hep bir acaba sorusu var. 

Batılı ülkeler de vatandaşlarını Türkiye'deki güvenlik konusunda uyarıyorlar. Batılılar, Türkiye'ye bizim Suriye, Pakistan ve Afganistan gibi ülkelere baktığımız gibi bakmaya başladılar. Biz nasıl isimlerine zikrettiğim ülkelere yoğun terör saldırılarının olduğu, can güvenliğinin hat safhada bulunduğu izlenimine sahip isek batılı ülke vatandaşları da bizi aynı kategoriye sokuyor ve bu ülkelerle aynı safa koyuyorlar.

Tarım Fuarının beklenen katılımcı ve ziyaretçi sayısının altında kalmasının ana faktörü bu bence. Terör problemini çözememiş, iç barışı sağlayamamış bir Türkiye, güvenli ülke kategorisinden uzaklaşıp can güvenliği olmayan ülkeler safına doğru sürüklenecektir. Türkiye bu problemi bir an önce çözmeli ve tekrar eski güven veren ülkeler sınıfına terfi etmelidir.

Bunun için bu ülkenin havasından, suyundan ve nimetlerinden faydalanan bütün vatandaşlar tek bir yürek ve tek bir ses olarak meydana çıkmalı, bütün çıkar duygularını bir kenara bırakarak terörü lanetleyip güvenlik güçlerine destek vermelidir.

Yazımın başında da belirttiğim gibi katılımcı ve ziyaretçi sayısının düşük olmasında Fuarı düzenleyenlerin ve Konya'nın bir eksiği ve suçu yok. Güvenliğin olmadığı her ülkede bu tür olumsuz durumlarla karşılaşmak normaldir. İnşa Allah önümüzdeki yıl güvenlik problemini halletmiş bir Türkiye'de düzenlenecek yeni bir fuarda daha geniş katılımların olduğu günlerde buluşmak dileği ile!