On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı müslümanların en önemli aylarındandır . Çünkü bu ayda Müslümanlar Yüce Allah  emrettiği için oruç tutmaya başlarlar . Birliğin , beraberliğin , dayanışmanın  arttığı , sevgi dolu yuvaların  bu ayın bereketi ile dolduğu büyük bir aydır Ramazan ayı . Empati kurabilme becerisinin en çok geliştiği , aç olan insanların , yoksulların  yerine  kendimizi koyarak aslında onların ne kadar çok zorluk çektiğini anlarız ve bunun için de bu aya yakışan  işler yapmaya çalışırız . Fakir olan ailelere  maddi olarak destek sağlarız , öğrencileri evlerimize davet ederek onlara güzel güzel iftar sofraları hazırlarız , büyüklerimizi arayıp hal ve hatırlarını sorarız ve daha birçok güzellikler.

Nefislerin terbiye edildiği aydır Ramazan ayı . Gece sahura kalkarak Allah için oruç tutmak insana müthiş manevi haz veriyor olsa gerek . Sahur vakti bitince sabah ezanının   okunması  ise daha da farklı bir tat verir biz müslümanlara . Sadece Ramazan aylarında  değil her zaman birlik , beraberlik , dayanışma içinde olmalıyız . İslam dini olan bu yüce dinimizi hayatımıza aktarmalıyız . Dinimizi yaşamalı ve yaşatmalıyız . Kültürümüzü , maddi ve manevi değerlerimizi , örf ve adetlerimizi korumalıyız .  Ramazan Ayı bitince de aynı  güzellikler ile, iyi niyetler ile yolumuza devam etmeliyiz . Her zaman iyi insan, iyi müslüman olmaya çalışmalıyız . Yetim ve öksüzleri sevindirmeliyiz , yaşlılara evlerimize iftara çağırarak onları mutlu etmeliyiz .  Oruç tutarken  biraz zorlanabiliriz fakat nefsimize yenik düşmemeliyiz .  Aç olduğumuz için hemen sinirlenmemeliyiz , sabırlı olmalıyız . Ramazan ayının tadını çıkarmalıyız ve bu geçici günlerde herhangi bir sağlık sorunumuz yoksa asla orucumuzu ihmal etmemeliyiz .

Hastalığından dolayı veya çeşitli nedenlerden dolayı orucunu tutamayan insanları ise yargılamamalıyız . Yargılamak da hesap sormak da bize değil sadece alemlerin Rabbi olan Yüce Allah'a düşer . Onun için kendimize bakmalıyız , oruç tutmayan insanların dedikodusunu yaparak ya da onların kalbini kırarak orucumuzu vesveseye vermemeliyiz . Her yerimiz  oruç tutmalıdır özellikle de dilimiz .

https://www.dersturkce.net/2018/05/ramazan-aynn-onemi-ile-ilgili.html?m=1