Şimdiye kadar yazılarımda; yapılmayanları eleştirdim. Potansiyelimiz, insanımız ve yapılması gerekenleri yazdım. Bireyden devlete, cüz-i iradeden külli iradeye doğru sorumluluklarımızı hatırlamaya, hatırlatmaya çalıştım. Çünkü muasır medeniyet menziline daha çok yolumuz var.

Bu yazımda yapılanlara dair güncel olanları sizlerle paylaşmak istiyorum. Yapılanlar ve yapılması gerekenler.

Önceliği 7’nci  bilim festivaline  vermek istiyorum. Ülkemizde 10 ilde, 17 bililim merkezinden birisi Konya’mızda. Sanayi,ticaret, turizm tarım yanında teknoloji merkezi de olma yolunda hızla gelişen kentimiz için bu festival  çok değerli bir organizasyon. Geleceğin kaliteli insan kaynakları ve  kendi teknolojimizi üretme adına çok önemli bir girişim.
Öğrenci 3 günde  bilim adına okulda göreceğinden fazla bilgiyi üstelik canlı bir laboratuar zenginliğinde, simülatörler vasıtası ile   ve  diğer uygulamalı örnekleri ile  hızlandırılmış bir biçimde yaşama şansı yakalıyor. Yani ağacı orman sanma yerine,  ormanın bütününü algılama konusunda çok önemli bir bakış açısı kazanıyor. Etkinlikler , atölyeler ve yarışmalarla bilimin bir parçası haline geliyorlar. Bilim Merkezi yöneticilerini ve Konya Büyük Şehir Başkan ve ekibini kutluyorum.

Konya için çok önemli olan Metro ihalesinin birinci etabı yapıldı. Sonuçlar yakında açıklanacak.  YHT Garı’nın hizmete girecek olması nedeni birinci etap  Tren Gar’ı düşünülerek yapıldı sanırım. İkinci Etap  Kampus, Kültür Park hattının yer altına alınması var. Bu da öncelikli olabilir ama bence, Sanayiler, Fuar, Bilim Merkezi ve Hava limanı  Konya açısından çok geç kalmış bir yatırım. Bu yatırımın özelliği Konya turizmini, ticaretini geliştireceği gibi trafiği de çok rahatlatacaktır. Ayrıca  Konya için verimlilik kaldıracı  ve katma değeri çok  yüksek olacaktır. Ama birinci etabın başlayacak olması büyük  bir adımdır. Büyük Şehir Belediyemizi tebrik ediyorum.

Konya Ticaret Odası ve Karatay üniversitesi 7’nci  Yapı Mekaniği Laboratuarı  Çalıştay ‘ına  hamilik ve ev sahipliği yaparak inşaat sektörünün geleceğine dair çok önemli bir organizasyon yapılmaktadır. Yapı teknolojilerinin ufukları ve yapılması gerekenler konusunda etkili bir çalıştay olacağını düşünüyorum. Yapılmayanları eleştirdim. Usta Mimar Sinan’nın  ülkesinde İnşallah binlerce yıllık  eserlere imza atacak çalışmaların başlangıcı olur.
Ayrıca Ahilik Konusunda KTO ve Karatay Üniversitesinin düzenlediği konferanslar ve  yayınlar ile diğer girişimler ;  iş dünyamıza yeniden etik değerlerin yerleşmesi açısından çok önemli çalışmalar

Konya Sanayi Odası Konya’nın en çok tercih edilen meslek lisesi Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yeni atölye ve sosyal tesislerinin  açılmasıyla  aslında sadece Konya Sanayisine değil ülkemizdeki bütün organize sanayi bölgelerine örnek olmuştur.
Benim düşüncem şu anda 5’ncisi yapılmakta olan Organize sanayi bölgesi için bu tür liselerimiz, sanayimizdeki sektörlere  göre uzman liselere ayrılmalı. Bunun bile geç kalınmış olmasına rağmen çok değerli bir girişim olarak görüyorum. Ünilever gibi küresel , Torku  gibi küresel olma yolunda gelişen şirketler ve küresel şirketlere yedek parçalar üreten sanayi kuruluşlarımızın olduğu düşünülürse çok daha geniş yelpazede düşünmek hayal değil.

Teknoloji Üniversitemizin de hızla devreye girmesi ile eğitim- öğretim ve sanayi işbirliği,  iş hayatında olması gereken  dayanışma ve tamamlayıcılığa kavuşacaktır. İnşallah kendi teknolojimiz ve katma değeri yüksek, stratejik ürünlerimizin de üretilmesinin önü açılacaktır.

Mevlana Kalkınma ajansımız da çok önemli sorumlulukları yerine getiriyor. Bölgenin işletmelerinin kurumsallaşması, devletin sağladığı teşviklerin  hedef kitle tarafından kullanılabilmesinin önünün açılması,  çıkan yasa, tüzük ve yönetmeliklerin girişimci olan kişi ve kurumların algılayabileceği hale getirilmesi, çok önemli. Etkili projeler ve onların desteklenmesi ile  bölge ekonomisinin farklı bir boyuta geçip, gelişmesinde önemli roller oynuyorlar.

Selçuk üniversitesi  Konya’nın küresel düzeyde eğitim veren ve kalite basamaklarını hızla tırmanan önemli bir üniversite. Konya Teknoloji Üniversitesi gibi bir üniversitenin doğuşuna vesile olarak sanayi üniversite işbirliğinin  senkronize edilmesinde önemli bir görev üstlenmiştir.

Konya’yı YHT ile kesişim merkezi yapacak projelerle Doğu, Batı, Kuzey , Güney  Anadolu’nun  ve 4 kıtanın çekim merkezi yapacak projelerle adım adım,  ilmek ilmek  hazırlanıyor. Bunun için;  yerel yönetimler, atanmış ve seçilmiş yöneticiler, üniversite ve sivil toplum örgütleri  el ele  vererek, devletin imkanlarını da doğru yorumlar ve projelerle sahaya yansımasına vesile oluyorlar.

Elbette bunlar yapılması gerekenlerdi.  Ama Konya farklı bir kulvarda. Öncelikle  ülkemizde çok önemli bir yere geldi. Artık rakipler küresel ve Konya’nın ülkemizdeki rakibi kendisi. 

Bu durumda artık kopyacılık ya da başka ülkelerin teknolojilerini kopya edip öncü ve yenilikçi kuruluşuz deme hakkımız yok.

Lider şehir konumuna hazırlanıyoruz. O zaman hiç yapılmamışı yapmamız lazım. Tıpkı atalarımız gibi.

Kendi teknolojimiz, kendi sistemimiz yani innovasyon merkezimizi küresel düzeyde anlamlandırmamız gerekiyor.

Artık hazırladığımız projeler  küresel ekonomiyi ve ölçeği düşünerek hazırlanmalı.

Mesela Fuar Merkezimiz  4 kıtanın  ekonomik merkezi hedef alınarak şimdiden  güncellenmeli. 

Selçuklu kongre merkezimiz ulusal ve uluslar arası kongrelere ev sahipliği yapmalı. Bunun için özel bir yönetim sistemi şart.

Artık Konya’yı sadece kendi kariyeri, makamı, faydası açısından değerlendiren kişi,şirket kurum yönetici ve sahipleri Konya’ya sadece zarar verir. 

Artık küresel  bir şehrin davranışlarını sergilemeliyiz.