ATLETİZMİN DUYGUSALLARI

Her spor dalında olduğu gibi atletizm sporu ile ilgilenen sporcuların içinde küçük şeylerden çok çabuk etkilenen gençlerimizin olduğu hepimizin malumudur. O, az da olsa kendisine verilen değerden çabukça etkilenir, mutlu olur, dünyalar onun olur. Bazen de ufacık şeyden gözü yaşarır.

Bu formattaki büyüklerimizi ancak aynı kuşaktaki ağabeylerimizin bildiği de bir gerçek.

1970’li ve 80’li yılların duygusalları konusunda aklımıza geliveren isimler: Hamido (Mustafa Gezen), Cevdet Gücür, Bahattin Çağdaş, Sait Çakır, Nihat Kırtaç, Ahmet Duran, Ömer Altay, Mustafa Altınok, D.Ali Erdoğan, Şevki Açıkalın ve Gürsel Ergün……

Bu duygusallar çok büyük başarılara imza atmasalar da takımlarını ayakta tutan fedakarlardır. Yıldız olan çok yakın arkadaşlarını motive eden, onların en önemli destekçilerindendirler.

Bu duygusallar ki atletizm camiasını ayakta tutarlar, gayretli ve çok çalışandırlar. Hile yapmayı ve kaytarmayı bilmezler .Şahsiyetleriyle iz bırakırlar. Yıllar geçse de unutulmazlar.

Şevki Açıkalın, müsabaka öncesi deneme atışında…

ŞEVKİ AÇIKALIN

Aslen bir tarafı İstanbul, İçeri Çumra ve Küçükmuhsineli Açıkalın’ın sporla ilgisi Konya Endüstri Meslek Lisesi’ne kaydolduğu 1979 yılı ekim ayında başlar.

O yıllarda Konya atletizminin önemli fonksiyonlarından Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Güler, okulun birinci sınıf öğrencilerini stada götürüyor ve antrenör Muzaffer Tulukcu ile birlikte üç turluk yarışlarda ilk üçü seçip okulun kros takımı için iskeleti oluşturuyordu.

Uzun boylu, biraz da kilosu olan Açıkalın, sınıf yarışında dördüncü oldu. Tulukcu tecrübesiyle onun ismini de listeye yazdı. Onun da antremanlara geleceğini ve onu farklı bir antreman programının beklediğini vurguladı. Zaten spora istekli olan Açıkalın’a gösterilen ilgi onun gönlüne atletizmi nakşetmişti. Tulukcu ona atletizmin yalnızca koşu değil, bir çok teknik branşının olduğunu izah etmesi ve kendisinin atma branşlarına hazırlanacağını belirtmesiyle hedef belli olmuş ve Açıkalın biraz daha gönülden oraya ısınmıştı.

Şevki Açıkalın, müsabaka öncesi deneme atışında…

Artık Şevki Açıkalın haftada 7 gün okuldan çıkar çıkmaz statta antrenmanını yapıyor, Muhacir Pazarı Mahallesi’ndeki evine ulaşıp dersinin başına oturuyordu. Özellikle bu dönemde tecrübeli kolej öğrencisi Bülent Pektaş ve Ömer Özdöner ile beraber antrenman yapması onun tecrübesini ve motivesini arttırdı.

Kış hazırlığını tamamlayan Şevki Açıkalın, 1980 baharında katıldığı ilk yarışta yıldızlar gülle atmada birinci oldu. Şeref kürsüsünde Ağır Bakım’da çalışan Baba Feridun Açıkalın’ın elinden madalyasını alan Şevki Açıkalın bu duygusal durumdan müspet yönde hayli etkilendi ve motivesi arttı.

İzmir’de yapılan gençler Türkiye Şampiyonası’nda ikinci oldu. Gene İzmir’de organize edilen Salon Türkiye Şampiyonası’nda gülle atmada Türkiye ikincisi olan Açıkalın disk atmada 37.72 metre ile Konya rekorunu kırarak tarih yazdı.

Şevki Açıkalın, İzmir’de şeref kürsüsünde (3.)

Antalya’da okul olarak grup birinciliğinde gülle ve disk atan Açıkalın gülle atmada 11.56’lık derece ile ikincilik madalyasını boynuna taktı.

Daha önce mustafa Şimşek ve Adnan Akova ile katıldıkları İ.S.F Okullar Milli Takım Seçmesi’nde yıldızlar disk atmada Şevki Açıkalın 42.24 ( küçük disk ) metreyle Türkiye üçüncüsü oldu.

1982 yılında Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olup Ankara Üniversitesi Dil Tarihi ve Coğrafya Fakültesi Genel Türk Tarihi’nde yüksek okul eğitimine başlayan Şevki Açıkalın spora son noktayı koydu.

Bir dönem Kıbrıs Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da eğitim danışmanlığını yapan Konya Atletizm’in duygusallarından Şevki Açıkalın halen Kıbrıs 19 Mayıs Türk Maarif Koleji’ndeki Sosyal Bilimler Bölüm Başkanlığı görevini sürdürüyor.

Gürsel Ergün, Dutlukır Kros Parkuru’nda karlı havada rakipleri ile mücadele ederken…

GÜRSEL EGÜN (1965)

Beyşehir (Hüyük) ilçesine bağlı İmrenler (Balkanda) doğumlu. Babasının işi gereği 10 yıl kaldıkları Diyarbakır’da atletizmle tanıştı.

Beden Eğitimi Öğretmeni Müfit Sönmez o günkü adıyla Beden Terbiyecisi Bölge Müdürlüğü organizesiyle açılan açılan atletizm kursuna, Gürsel Ergün 9 yaşındayken kaydolmuştu.

Ailesi ertesi yıl Konya’ya taşınmış Gürsel Ergün de Karma Ortaokulu’na kaydolmuştu. O dönemde Beden Eğitimi Öğretmemi İlhami Coşkun okul bahçesinde korsçu seçimi yapmış ve Ergün bu yarışta ikinci olmuştu. 3. Sınıftaki bu yarışın devamı gelmemişti.

10 Ocak 1980. Konya Türkiye İkincisi olan EML Yıldızlar Kros Takımı, Gürsel Ergün (en sağda)

1979-80 Eğitim-Öğretim yılında Gürsel Ergün, Endüstri Meslek Lisesi’ne kaydoldu. O yıllar siyasi çalkantıların çok olduğu yıllardı. Ergün gibi bazı sakin ve akıllı öğrenciler siyasetten uzak sığınacak bir liman olarak atletizmi görüyorlardı. Bu konuda atletizme özel önem veren Mehmet Güler Hocanın ilgisi ile Gürsel Ergün stadın yolunu tuttu ve Antrenör Muzaffer Tulukcu’ya tabi oldu. Artık stat, ev ve okul üçgeninde zaman geçiriyor, huzur içinde bir taraftan eğitimde bir taraftan sporda başarılı oluyordu. O cumartesi ve pazar günleri dahil, yaz tatilinde bile haftada 7 gün antrenman yapıyor, müsabakalara katılıyordu.

400-800-4x400- sırıkla yüksek ve üç adım atlama, nadiren de 400 metre engelli yarışlarında şu dereceleri elde etti:

Bu derecelerin en önemlisi 10 Ocak 1980 tarihinde ilimiz Dutlukır’da yapılan Okullar Kros Türkiye Birinciliği’nde ikinci olan Konya Endüstri Meslek Lisesi yıldız takımında yarışmak.

9-10 Şubat 1980 tarihlerinde İzmir’de yapılan Yıldızlar Salon Atletizm Türkiye Şampiyonası yıldızlarda 400 metrede 56.10’luk dereceyle yirminci, 800 metrede on ikinci oldu.

Aynı yıl yaz aylarında İzmir’de düzenlenen Türkiye Şampiyonası yıldızlarda 400 metrede 55.60 ile dördüncü, üç adım atlamada 15.95 ile beşinci oldu. Ayrıca 400 engel, 4x100 ve 4x400 de Konya’yı temsil etti.

Afyon’da yapılan Bölge Kros Müsabakasında 1. Olan Konya takımında yarıştı (13)

Adana’da yapılan Türkiye Okular Pist Şampiyonası’nda ikinci olan Endüstri Meslek Lisesi yıldız takımında 400 metrede 55.20 ile dördüncü, 800 metrede 2.05 ile üçüncü oldu. İkinci oldukları 4x400 bayrak yarışına güç verdi.

Antalya’da yapılan Bölge Grup Birinciliği’ nde ( Yıldızlar) 200 metrede 28.15 ile beşinci, 400 metrede 54.60 ile üçüncü oldu. Dördüncü olan 4x100 bayrak takımında yer aldı.

Bursa’da organize edilen Okullar Bölge Şampiyonası’nda 200 metrede dördüncü, 400 metrede beşinci, 4x400 metrede üçüncü olan takımda yarıştı. O yıllarca sırıkla yüksek atlamada kullanılan aliminyum sırıkla 2.35 atlayarak altıncı oldu. Görüldüğü gibi kros ve 400-800cü olan atletizm kibarı Gürsel Ergün takımı için sırıkla yüksek atlama ve üç adım atlama dahil birçok farklı branşlarda boy göstedi.

Makine Ressamlığı’nda 30 yıl öğretmenlik yapan Gürsel Ergün, İstanbul Silivri Yusuf Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okul müdürü olarak görevini sürdürüyor.

Ahmet Duran, Konya’da bir yarışta ipi göğüslerken…

AHMET DURAN (1962)

Aslen Ahırlılı, şu anda Ahırlı Yöresi Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanlığı yapan Ahmet Duran’ın atletizmle ilgisi Endüstri Meslek Lisesi’nde üç yıl eğitim yaptığı dönemde geçti.

Samimi, açık yürekli insan sevgisine mazhar Ahmet Duran, ortaokul döneminde spora başlamış olsaydı belki de milli formayı giyme şerefine erişirdi.

Duran’ın 1979 yılında Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenimine başladığı yıl Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Güler, okul bahçesinde her sınıfın beden eğitimi dersinde kısa mesafe koşularla okul takımında yarışmaları için yetenekli sprinter seçiyordu. Ahmet Duran sınıfın birincisi oldu ve öğretmeninin gözüne girdi. Onun direktifiyle stadın yolunu tuttu. O artık Muzaffer Tulukcu’ya tabi olmuştu. Evinin okula ve stada çok yakın olması onun için avantaj oluşturmuştu.

Toprağı Ahırlı’yı unutmayan Ahmet Duran şilt takdiminde (sağda)

Ahmet Duran kısa sürede form tutmaya başladı. Onun ana branşı olan 400 metre dışında 200 metre, 4x100 metre ve 4x400 bayrak ve 800 metre yarışlarında Endüstri Meslek Lisesi’ni ve Konya’yı birçok yarışta temsil etti.

200 metrede en iyi dercesi 24.6, 400 metrede ise 53.4 oldu. Mavi-Lacivert Demirspor kulübünde lisansı çıkartılınca kulüp yarışlarına da katıldı.

1983 İzmir. Şevki Açıkalın, Ali Tunç ve Erdem Şerbetçigil’in, rekorlar kırdığı yıl hatırası. Şevki Açıkalın, Zafer Göçmez, ALİ Tunç, Erdem Şerbetçigil, Mustafa Şimşek ve Şahabettin Aktuna....

Erdem Şerbetçigil başta olmak üzere Şehabettin Aktuna, Hüseyin Kıyak ve Seyfi Atamer yakın arkadaşlarıydı.

İzmir ve Mersin’deki yarışlara katıldı. İzmir’deki yarışta Ahmet Duran, Servet Uzuncan, Şehabettin Aktuna ve Serdar Demirci’yle oluşan 4x100 bayrak takımı Türkiye üçüncüsü olmuştu. Mersin’de yapılan Okullar Grup Birinciliği’nde 400 metrede ikincilik madalyasını boynuna taktı.

Ahmet Duran, Serdar Şakalak… Serdar Küçüksakarya (Oturan)

Ahmet Duran son sınıftayken başında kavak yelleri esmeye başlamıştı. O efkar dağıtmak için hep sanatçı Gülden Karaböcek’ in şarkılarını dinlerdi. Okuldan mezun olur olmaz nişanlandı ve askerliğin yolunu tutunca atletizm hayatını sonlandırmış oldu. Zaten serbest meslek sahibi olan babası oğlunun evlenip bir an önce iş hayatına atılmasını istiyordu. Öyle de oldu. Kendini her geçen yıl geliştiren Konya atletizminin duygusallarından Ahmet Duran halen oğluyla birlikte Büsan Organize Sanayi’de iş adamı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Bir taraftan rızkı için uğraşan Ahmet Duran’ın özelliğinde Memleket Milliyetçisi olması. Nitekim anayurdu Ahırlı ve çevresine hizmet etmek için üç yıldır Ahırlı ve Yöresi Sosyal Yardımlaşma Derneği’nde başkanlık görevini sürdürmekte.

Şevki Açıkalın’ın haberi gazetede…

Gürsel Ergün (oturanlar sağdan ikinci) Diyarbakır’da atletizme başladığı yıl…

1970li yılların sonu. Siyasî çalkantılar spor sahalarını da etkilemişti. Tesislerden yararlanma kartı...

Şevki Açıkalın, Ali tunç ve Erdem Şerbetçigil’in rekorları gazetede…