Şeb-i Arus kutlamaların başladığı şu günlerde Konya, çok önemli bir etkinliği başarı ile geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale getirilen Kitap Günleri adı altında düzenlenen Kitap Fuarı her yıl biraz daha ileriye taşınarak devam ediyor.

İlk üçü Zindankale Katlı Otopark Sergi Salonunda düzenlenen Kitap Günleri etkinliği salonun alanın küçük gelmesi dolayısı ile bu yıl Şehir Meydanında kurulan büyük bir çadıra taşındı. Yüzün üzerinde yayınevinin katıldığı Kitap Günleri Konya'nın yüz akı etkinliklerinden birisi olarak 2014 yılı takviminde yerini aldı.

Satılan kitap sayısı konusunda bir bilgi vermek şu anda erken ama belediyenin bu yıl uyguladığı ve takdir edilmesi gereken bir konudan bahsetmeden geçersek haksızlık etmiş oluruz kanaatindeyim. Belediye bu yıl okullara otobüs seferleri koyarak öğrencileri Kitap Günleri etkinliği için Şehir Meydanına taşıdı. Böylece öğrencilerimizin daha ilkokul ve ortaokul çağlarında kitap ve yazarlarla tanışmalarını sağladı.

İmza gününe katılan yazar sayısının çokluğu ve kalitesi ise ayrı bir övünç kaynağı oldu bu yıl. Nuri Pakdil, Rasim Özdenören gibi Organize komitesinin çağırdığı yazarlar yanında Emine Işınsu, İskender Öksüz ve Yağmur Tunalı gibi elit yazarlar kitaplarını imzaladılar.

Konya'nın yetiştirdiği Hüzeyme Yeşim Koçak, Zeki Oğuz, Fatma Şeref Polat, Duran Çetin, Cemil Paslı, Kazım Öztürk, gibi deneyimli yazarlar ile birlikte Fatma Tutak, Ayşe Ünüvar gibi yolun başında olan yazarlarımızda Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından açılan stantta okuyucuları ile buluşup kitaplarını imzaladılar.

Bu, bir bakıma “kitap okumuyoruz!” kalıbının kırılmasına yardımcı oldu. Artık okuyan bir toplum olma yolunda adımlar atmaya başladık, diyebiliriz. Ancak atılan bu adımların tek taraflı olması beni biraz üzdü. Tek taraflı olmasında kastım, kitap bakmaya veya almaya gelenlerin çoğunluğunu hanımların oluşturuyor olmasıdır. Beyler ne hikmetse bu konuda hanımların arkasında kaldılar. Şayet ziyaretçilerin bir cinsiyet profili çıkarılsa idi fuara gelenlerin yaklaşık üçte ikisini hanımların oluşturduğu görürdük. Bu da hanımların okumaya beylerden daha istekli olduğunu gösterir.

Bu rakam, geleceğimiz için ümitvar olmamızı sağlıyor! Çünkü ileride ülkemizi teslim edeceğimiz gençlerimizi bu anneler yetiştirecek. Okuyan ve kültür seviyesi yüksek annelerin ellerinde yoğrulan çocuklarımızın daha üst seviyede olacağını tahmin ediyorum. Genç beylerimizin okumaması ise bir handikap. Kültür seviyesi yükselen hanımlarımız ile kültür seviyesi düşük beylerin kuracağı yuva ne kadar sıhhatli olur, bilemiyorum.

Konya Büyükşehir Belediyesini böylesine bir organizasyona imza attığı ve her yıl gözle görülür bir şekilde ileriye taşıdığı için teşekkür ediyorum. İnşa Allah seneye daha büyük bir alanda daha başarılı bir organizasyonda buluşuruz.

***

Geçen hafta 6 Aralık Cumartesi akşamı Türk ocakları Konya Şubesinde Dede Korkut Şöleni yapıldı. Yrd. Doç. Dr. Aziz Ayva'nın geçmişten günümüze âşıklık geleneği konusunu anlattığı gecede Gazetemiz yazarı Anuş Gökce de Dede Korkut'un hayatı ve destanlarını anlattığı konuşmalardan sonra Âşık İbrahim Demirtaş bir şiir okudu. Konya'nın sevilen genç aşığı Yağız Ozan ise programın sonunda sahne alarak bir birinden güzel Türküler ile salonda bulunan dinleyicileri coşturdu.

Konya Kültürü deyince ilk akla gelenlerin başında şüphesiz Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ismi yer alır. Saim Sakaoğlu Hocamız bu geceye katılarak Türk Kültürünü ne kadar önemsediğini bir kez daha gösterdi.

Türk Ocakları Konya Şubesi'nin konferans salonunu tamamen dolduran dinleyiciler Milli Kültür konusunda ne kadar aç olduklarını ve bu konuda düzenlenecek panel, seminer ve konferansa günümüzde ne kadar ihtiyaç duyulduğunu göz önüne serdiler. Böyle bir organizasyona imza attıkları için Türk Ocakları Konya Şubesi Yöneticilerini, Yrd. Doç. Dr. Aziz Ayva'yı, Anuş Gökce'yi ve Yağız Ozan'ı kutluyorum.