Son birkaç yılda ciddi anlamda sıkıntılar yaşadık, yaşıyoruz. Özellikle geçen sezon yaşadıklarımız bizi bir 10 sene yaşlandırmıştır herhalde. Sezona başlangıcımız,sezon beklentilerimiz ve hayal kırıklıklarımız derken duygular arası o kadar sert geçişlerimiz oldu ki saçlarımıza aklar düştü ve aşırı derece yıprandık. Hani Covid-19’a yakalananların iyileştikten sonra bile vücutta bıraktığı hasarlar bir süre devam ediyormuş ya,işte geçen seneki Konyaspor da böyleydi işte. Muhtemelen birkaç yıl bu travmayı atlatamayacağız. Normal şartlarda Konyaspor’a geldiğinde ‘’iyi transfer,idare eder,katkıda bulunur’’ denilebilecek oyunculara da belki de sırf bu yüzden ‘’yetersiz’’ damgasını yapıştırıveriyoruz. Bu travmanın geçmesi için de bu senenin diken üstünde değil de rahat bir şekilde geçmesi gerekiyor. Ama yapılan-yapılmayan transferler,gönderilen-gönderilmeyen oyuncuları görünce nabzımız yükseliyor ve şu soruyu sorarken buluyoruz kendimizi:’’Geçen sezondan hiç mi ders almadık?’’.
İHTİYACIMIZ OLAN BÖLGELER
Öncelikle pozisyonları gole çevirme yüzdesi iyi,sırtı dönük de oynayabilecek fizikli bir golcü gerekiyor. Ayrıca bunun yanında hareketli ve defans dengesini bozabilen bir bitiriciye de ihtiyacımız var. Bu iki transferde hata yapma şansımız hiç yok. Bunun yanında, orta sahada liderlik de yapabilecek,top ayağına geldiğinde kolay kolay kaptırmayacak,yeri geldiğinde faul alıp takımın temposunu da ayarlayabilecek bir 8 numara oyuncuya da ihtiyaç var. Gelelim sol kanada. Eğer sol kanatta Ömer Ali-Milo vb. oyuncular oynayacaksa kesinlikle ama kesinlikle bir sol kanat şart. Burada oynayacak oyuncunun en önemli meziyeti,bence, adam eksiltebilme kabiliyeti olması gerekiyor. Ayrıca kaleye,stopere ve sağ beke de alternatif oyuncular gerekiyor. Ama bunlar biraz önce belirttiğim oyuncular kazar elzem değil. Son güne kadar kadar beklenebilir. Bu 4 oyuncu(2 forvet,1 sol kanat,1 8 numara) alınmazsa bu sene geçen sene mucizevi bir şekilde kaldığımız ligden bu sefer haftalar öncesi kesinleştiririz bazı şeyleri. Umarım gerekli takviyeler yapılır.
İSMAİL KARTAL’IN İLK MAÇI
Hoca daha birkaç gün önce geldi ve birkaç antrenman sonrası da maça çıktı. İlk maç olması hasebiyle çok da eleştirmek istemiyorum. Ama oyuna müdahalelerde biraz geç kaldığını gördüm. Ayrıca sol kanatta maça başlayan ve hemen hemen hiç varlık gösteremeyen Ömer Ali’yi ısrarla o bölgede oynatmak istemesini ve Miya’yı 2 stoperin arasına sıkıştırmasını yadırgadım. Her neyse… Bu maç hocanın ve bizim ilk maçımız olduğundan dolayı eleştirilerimi şimdilik sonlandırıyorum. Umarım bu alışma devresi bittikten sonra her şey daha iyi olur.
MAÇ ANALİZİ
Maça gayet iyi ve sakin başladık aslında. Topa sahip,güvenli ve ne yaptığını bilen bir takım vardı. Adeta Aykut Kocaman takımı vardı ilk yarıda sahada. Hem saha parselizasyonu hem de güvenli oyun bunu çağrıştırmıştı bizlere. Skubic’in eski günlerine dönmesi,Amir’in gün geçtikçe gelişen oyunu,Shengelia’nın topa ayağına aldığında takıma verdiği destek gayet iyiydi. Ama… Sol kanatta oynayan Ömer Ali’yi hiç beğenmedim örneğin. Yerini çok yadırgadı. Ayrıca 2 stoper arasına sıkışmış bir Miya’yı bu kadar kötü görmemiştik hiç. Miya’nın sırtı dönük oynamaması gerekiyor(du). Geçen seneden beridir söylediğim bir başka şey ise Shengelia’nın 90 dakikayı çıkaramaması gerçeği. Fizik olarak geçen seneye göre daha iyi durumda olmasına rağmen, rakip yorulduktan sonra maça girmesi hem Konyaspor hem de Levan açısından daha faydalı olacağı kanaatindeyim. İkinci yarı ise hem sezon başı olması hem de hemen hemen hiç hazırlık maçı yapılmaması nedeniyle oyundan ciddi anlamda düştük. İlk yarı ciddi efor sarf etti ama sonuca yansımadı. Enerjimizi daha dengeli kullanmayı öğrenmemiz gerekecek.
4-6-0’a DÖNMEK GEREK
Yeni golcü! forvetlerimiz gelinceye kadar(gelir herhalde), geçen sezonun son haftalarında oynadığımız 4-6-0’a tekrar dönmeliyiz diye düşünüyorum. Zira bu sistemde Miya,Ömer Ali,Shengelia’nın performansları ciddi artış göstermişti. Forvet bölgesinde yer değiştirmeler rakip takımın dengesini bozmuş ve ciddi gol fırsatları sağlamıştı bize. Şimdi önümüzde Beşiktaş maçı var. Bu sistemle oynarsak hem orta saha da bir kişi fazla oynayacağız hem de kestirilmesi zor bir oyun ortaya koyacağız. Umarım İsmail Hoca da geçen sezonun son maçlarını izlemiş ve bunun doğru yol olduğunu düşünmüştür.
Bu haftalık bu kadar. Sağlıcakla kalın değerli Konyasporlular.

Sevgi ve saygıyla…