Yeni nesil, beyaz yakalı olmak istemiyor! Daha özgür iş olanaklarında çalışmak isteyen gençlerin yönelebileceği ‘geleceğin meslekleri’ hakkında bilgi veren Bilişim Uzmanı Ali İzmirli, teknolojik suçların da yeni uzmanlık alanlarını beraberinde getirdiğini söyledi. Mesai kavramının yeni nesle uymaması, gençlerde farklı iş dalları arayışını da beraberinde getiriyor. Geçmiş yıllarda büyük önem verilen ve ‘beyaz yakalı’ olarak addedilen meslek grupları, haftanın 5 günü çalışmayı fazla bulan gençler tarafından kabul görülmeyerek mesai kavramının olmadığı arayışlara yönlendiriyor. Gelişen teknoloji ve değişen nesille birlikte iş dünyasında ve kariyer algısındaki değişiklikleri değerlendiren Bilişim Uzmanı Ali İzmirli, gelecekteki nesilleri bekleyen mesleklerden de bahsetti. Teknolojideki gelişimin alternatif para kazanma yöntemlerini de beraberinde getirdiğini belirten İzmirli, bu sebeple doğan ve doğacak olan tehlikelere karşı da yine farklı iş olanaklarının da ilerleyen yıllarda ortaya çıkacağını ifade etti.

3 6Ali̇ İzmi̇rli̇

GENÇLER BİR İŞTE YALNIZCA MADDİ KAZANÇ BEKLEMİYOR!

İslamofobi var, ceza ve ses yok! İslamofobi var, ceza ve ses yok!

Gençlerin iş ve kariyer algısında geçmiş nesillere göre büyük farklılıklar olduğuna işaret eden İzmirli, hızla gelişen teknoloji, küreselleşen dünya ve ekonomik belirsizliklerin gençlerde yeni arayışlara neden olduğunu ifade etti. Yeni neslin çalışacağı yerde yalnızca maddi kazancı düşünmediğini de ifade eden İzmirli, “Gençler aynı zamanda kişisel değerleriyle örtüşen, esnek çalışma saatlerine sahip ve yaşam kalitelerini yükseltecek kariyer fırsatlarının da peşinde. Gençlerin iş dünyasına bakışı esneklik, özgürlük ve kişisel değerlerin ön planda olduğu bir yapıya evriliyor. İşverenlerin de bu değişen ihtiyaçları karşılayabilmek için çalışma koşullarını, işe alım süreçlerini ve şirket kültürlerini gözden geçirmeleri gerekiyor. Bu süreç, gençlerin değişen beklentilerine uyum sağlamak, yetenekli çalışanları çekmek ve elde tutmak için kritik öneme sahip olacak.” diyerek gençlere uyumlu olarak iş koşullarıın da değişmesi gerektiği vurgusunu yaptı. 

‘PANDEMİ SÜRECİNDE OFİS DIŞI ÇALIŞMA STİLİ BENİMSENDİ’

Sabit çalışma saatleri ve geleneksel ofis işlerinin yapıldığı ‘beyaz yakalı’ işlerin eski cazibesini korumadığını ifade eden İzmirli, yeni neslin esneklik ve iş-yaşam dengesinde daha fazla özgür olduğu alanlara yönelmek istediklerini belirtti. Pandemi sürecinin de katkılarıyla uzaktan çalışma imkanlarının popülerleşmesiyle birlikte gençlerin ofise bağlı kalmadan çalışma stilini daha da benimsendiğine vurgu yapan İzmirli, gençlerin yeni olanak arayışları hakkında şunları söyledi: “Gençlerin işe bakış açısında ‘anlam’ ve ‘amaç’ kavramları daha fazla önem kazanıyor. Bir işin kendilerine maddi imkanların ötesinde, kişisel tatmin ve topluma katkı sağlama yönleri gençler için büyük önem taşıyor. Sosyal sorumluluk projelerine katılma, çevresel sürdürülebilirlik gibi konulara duyarlılık gençler arasında artarken, bu tür değerleri önemseyen şirketler daha fazla tercih ediliyor. Ayrıca gelir elde etme yolları da çeşitlenerek serbest çalışma, girişimcilik, dijital içerik üretimi gibi alternatif kariyer yolları giderek popülerleşiyor. Bu tür işler, gençlere kendi zamanlarını yönetme ve birden fazla gelir akışı yaratma fırsatı tanıyor.”

456464646 I T O66 T I O

TEKNOLOJİK SUÇLAR DA YENİ MESLEKLERİ OLUŞTURUYOR! 

Sosyal medya ve dijital platformlarda hobi olarak başlanılan aktivitelerin zamanla gelir kapısına dönüşmesinin teknolojinin sağladığı imkanlardan yalnızca biri olduğunu aktaran İzmirli, bu iş imkanını profesyonelleşme ve kurumsal bir yapıya bürünme sürecinde profesyonel kişi ya da kurumlardan alınan yardımların da ayrıca bir meslek dalını oluşturduğunu ifade etti. İzmirli, teknolojinin global olarak yayılmasıyla birlikte doğan iş imkanlarının farklı birçok mesleği de beraberinde oluşturduğunu söylerken bunlardan bir kısmının ise teknolojiye bağlı suçların artmasıyla birlikte oluştuğunun altını çizdi. Teknolojik güvenlik zafiyetinin hukuki ve teknolojik alanda uzmanlık gerektiren birçok meslek dalını da beraberinde getirdiğini anımsatan İzmirli, konuyla ilgili, “Teknoloji suçları, siber saldırılar, veri ihlalleri, kimlik hırsızlığı gibi eylemleri içerir ve bu suçlarla mücadele etmek üzere siber güvenlik alanında birçok uzmanlık dalı ortaya çıktı. Siber güvenlik uzmanları, şirketlerin ve bireylerin bilgilerini korumak, siber saldırılara karşı önlem almak ve bu saldırıların etkilerini azaltmak için çalışırlar. Ayrıca, hükümetler ve özel sektör siber suçlarla mücadele için yasal düzenlemeler ve politikalar geliştirmektedir, bu da teknoloji hukuku alanında uzmanlaşmış hukukçular için büyük fırsatlar sunmakta.” dedi.

‘GELİR EŞİTSİZLİĞİNİN EN AZA İNDİRİLMESİ ADINA PROGRAMLAR DEVREYE ALINMALI’

Gelişen yapay zekâ, kodlama sistemleri, blockchain teknolojisi ve otomasyon gibi konulardaki gelişimlerle birlikte profesyonelleşme gerektirecek alternatif birçok yolların da sisteme dahil olduğunu söyleyen İzmirli, mühendislik, hukuk, analitik yapılar ve sürdürülebilir teknoloji alanlarındaki genişleyen meslek dallarının yanı sıra teknolojiyle birlikte insan gücüne bağlı mesleklerin de zamanla kaybolabileceğini ifade etti. Teknolojik gelişmelerin sosyal eşitsizlikleri artırma potansiyelinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan İzmirli, özellikle gelir eşitsizliklerindeki makasın aralanmaması adına uygun sosyal ve ekonomik politikalarıyla devlet ve özel sektörün işgücü piyasasındaki dönüşümleri yönetmek için eğitim programları, yeniden eğitim olanakları ve sosyal destek mekanizmaları sunması gerektiğine işaret etti.

SAĞLAM TEMEL, BAŞARILI KARİYER!

Yeniliğin getirdiği zorlukların ancak öğrenmekle aşılabileceğini belirten İzmirli, teknolojideki gelişmelerle ilgili gelişim adına tavsiyelerde de bulundu. İzmirli, “Veri, modern iş dünyasının yeni petrolü olarak kabul ediliyor. Veri bilimi, makine öğrenimi ve yapay zekâ gibi alanlarda yeteneklerinizi geliştirmek, geniş bir endüstri yelpazesi üzerinde etki yaratabilir. Bu alanlar sağlık, finans, perakende, kamu hizmetleri ve daha pek çok sektörde devrim yaratma potansiyeline sahip olduğu için değerlendirilebilir. Her ölçekteki kuruluşun ihtiyaç duyduğu bir alan olan Siber güvenlik konusunda uzmanlık kazanılabilir; geleceğin dünyasını şekillendirecek ana teknolojilerden olan yapay zeka ve robotik alanlarda gelişim sağlanabilir. Bulut bilişim ve DevOps'a yatırım, dijital pazarlama ve sosyal medya becerileri yeni pazarlama stratejilerinin önünü açmakta. İklim değişikliği ile mücadele, teknolojinin önemli bir odak noktası haline gelmiştir. Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim yöntemleri gibi alanlarda uzmanlık, gelecekte büyük talep görecek bir alandır. Bu öneriler, gençlere teknoloji alanında sağlam bir temel atma ve gelecekte başarılı bir kariyer için gereken becerileri geliştirme konusunda yardımcı olabilir. Her şeyden önemlisi, tutkunuzu takip etmek ve öğrenmeye olan hevesinizi kaybetmemek, bu sürekli değişen sektörde uzun süreli başarı için elzemdir.” diye konuştu.

Muhabir: HACER CEYLAN