“Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir” sloganıyla Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya GastroFest Kalehan Ecdat Bahçesi’nde vatandaşlarla buluşuyor. 4 Eylül Pazar akşamına kadar devam edecek Konya GastroFest’te yüzlerce lezzet katılımcılarla buluşmanın yanında; paneller, söyleşiler, yarışmalar, müzik dinletileri, workshoplar da gerçekleştirirken çocuklar için özel alanlar oluşturuldu. Konya Gastrofest’te katılan katılımcılar etkinliğe tam not verirken, katılımcılar bu organizasyonun uluslararası alanda da gerçekleştirilmesini beklediklerini ifade etti.

‘BU GÜZEL ORGANİZASYON DÜNYA’YA AÇILMALI’

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz, Konya GastroFest’in gerçekleştirilmesinden ötürü Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine teşekkür ederek, “ Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir sloganıyla Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya GastroFest bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha iyi şekilde tamamlanacak. İnşallah Konya GastroFest önümüzdeki yıllarda çıtasını daha da yukarılara çıkaracak. Konya’ya da bu yakışır. Öncellikle bu festivalin Konya’da gerçekleşmesini sağlayan Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine teşekkür ediyorum. Yine Konya Gastronomi, Aşçılar ve Turizmciler Derneği (KOGAT) Başkanı Yılmaz Seçim ve ekibine de teşekkür ediyorum. İnşallah bu güzel organizasyon önümüzdeki süreçte bütün Türkiye’ye daha sonra da dünyaya yayılır” diye konuştu.

‘KONYA GASTRONOMİ DE DÜNYA’DA SES GETİRECEK’

Konya Gastronomi, Aşçılar ve Turizmciler Derneği (KOGAT) Başkanı Yılmaz Seçim de Konya GastroFest’in her geçen gün üzerine koyduğunu ifade ederek, “ Geçtiğimiz yıl Konya GastroFest’ti yaklaşık 300 Bin kişi ziyaret etti.  Bu rakamın bu yıl 600-700 bin kişiye ulaşacağını inanıyorum. Konya GastroFest’in yıldan yıla büyüyen bir etkinlik olması temel hedefimiz.  Bütün içinde bir bütün halinde çalışmak lazım. Bizlerde Konya Büyükşehir Belediyemiz önderliğinde derneğimiz, üniversitelerimiz ile bir bütün halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.   Ulusal bir festival olan Konya Gastrofest’i gelecek yıllarda hızlı bir şekilde ulusal arenaya taşımamız lazım. Festivalle katlan firmamız ilgiden memnunken festivale katılan vatandaşlarda Konya’nın geleneksel lezzetlerini yakından tanıma ve tatma imkanı buluyor. Bu festival ile Konya Mutfağını daha yakından tanıtılması sağlanıyor. Konya önümüzdeki yıllarda  gastronomi konusunda sadece ülkemizde değil dünyada da ses getireceği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

‘KONYA GASTRONOMİDE MARKA OLMA YOLUNDA İLERLİYOR’

Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Onursal Başkanı Mahmut Dolmacı ise Konya’nın gastronomi konusunda marka şehir olma konusunda emin adımlarla ilerlediğine dikkat çekerek, “ Konya  birçok konuda marka  iken gastronomi konusunda da marka şehir olma konusunda büyük adımlar atmış vaziyette. Konya kısa sürede yemeğin başkenti olacak kadar hızlı yürüyor. Konya diğer illerin gastronomi çalışmalarında önde gidiyor.  Konya bana göre gastronomi konusunda Hatay’ı bile geçti”

‘KÜLTÜREL KAYNAŞMA FIRSATI OLACAK’

Eşi ve 3 çocuğuyla Konya GastroFest’e gelen Özgür Yıldırım, festivallerin, farklı kültürleri birleştirici gücü olduğunu düşündüğünü söylerken, “Ailemle birlikte gezmeye geldik. Daha ikincisi gerçekleşmesine ve ilk günü olmasına rağmen çok kalabalık. İnşallah 4 gün boyunca hem insanlar farklı, hiç tatmadıkları lezzetlerin tadına bakma şansı bulacak hem de şehir dışından duyup gelen ya da turist olarak gelip Konya’da bulunan insanların, kültürel kaynaşması için fırsat olacak. Ayrıca aile etkinliği olarak da Konya’ya faydalı bir etkinlik oldu. Çocuklar için ayrı alan düşünülmesi de ekstra güzel olmuş, 3 çocuğumuz var hem onların eğlenmesi hem de farklı lezzetler tadabileceğimiz güzel bir durak oldu. Damak tadımıza düşkün olduğumuz için çoğunu tattık, hepsi ayrı ayrı çok güzel‘’ şeklinde konuştu.

‘KONYA LEZZETLERİNİN TANITIMI İÇİN GÜZEL BİR ORGANİZASYON’

Festivale ilk günden katılım gösteren Rukiye İlhan, beğenilerini şu sözlerle ifade etti,  ‘’Konya’nın lezzetlerini tanıtmak amaçlı güzel düşünülmüş bir organizasyon olurken bizim için de değişiklik oldu. Farklı etkinliklere katılıyoruz, Gastrofest’te bunlardan biri. Gördüğüm kadarıyla bilmediğim, farklı lezzetler var. Bunların da tadına bakmayı düşünüyorum. Büyükşehir Belediyemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ortam çok güzel, insanların güzel vakit geçirebileceği bir festival, herkese mutlaka uğramalarını tavsiye ediyorum. ‘’

‘FİRMAMIZIN VE KONYA’NIN TANITIMI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON’

Epmek Fırını İşletme Sahibi ve Gıda Mühendisi Bengi Çetin ise bu tür organizasyonların firmalarını tanıtmak adına önemli olduğunu ifade ederek, “Epmek Fırını olarak Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya GastroFest’te yerimizi alarak Konyalı hemşerilerimizle sürdürüyoruz. Konya Gastrofest Konyalı firmaları kendilerini tanıtmaları adına önemli bir organizasyon. Yine bu etkinlik Konya’nın tanıtımı için oldukça önemli.  Festivale gelen misafirlerimizin standımıza olan ilgisinden oldukça memnunuz. Kuruluş değerlerinde yer alan katkısız, sağlıklı ve güvenilir gıdanın tüketicilere ulaştırılması gayesinden sapmadan faaliyetlerimize devam ediyoruz” dedi.

KÜFLÜ PEYNİR’E YOĞUN İLGİ

Konya’nın önemli lezzetleri arasında yer alan Küflü Peynir de Konya Gastrofest’te ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Halk dilinde küflü peynir olarak bilinen ve yeşil peynir olarak tescil alan bu lezzet, yaklaşık 6 aylık bir üretim sürecinden sonra sofralara geliyor. Halk arasında da antibiyotik olarak biliniyor.

AKŞEKER’E YOĞUN İLGİ

Konya GastroFest’te stand açan Kırmızı et sektörünün ülkemizdeki en büyük kuruluşlarından biri olan Akşeker standına vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken vatandaşlar AKŞEKER ürünlerinden de almayı ihmal etmiyor.

TANDIRCI EMİNE ABLA FESTİVALİN GÖZDESİ

Konya’nın geleneksel lezzetleri arasında yer alan tandır ekmeği, tandır böreği ve tandır gevreğini en güzel şekilde müşterilerine sunan Tandırcı Emine Abla  firması da Konya GastroFest’te açtığı standı ile geleneksel lezzetlerini katılımcılara tattırma imkanı sunuyor. Tandırcı Emine Abla’da Konya’nın geleneksel lezzetlerini yiyen katılımcılara lezzete tam not veriyor.

SİLLE MUTFAĞI TAM NOT ALDI

Selçuklu Belediyesi ise Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir sloganıyla Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya GastroFest’te açtığı standa 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille’nin mutfağını katılımcılara tanıtıyor. Sille Mutfağı katılımcılardan tam not alıyor.

ÇUMRA DAMAKLARI TATLANDIRIYOR

Konya GastroFest’te stand açan ilçe Belediyeleri arasında yer alan Çumra Belediyesi de GastroFest’te gelen misafirlerin damakalrını Çumra kavunu ile tatlandırırken diş  bulgur ikramı da bulunuyor.  Çumra Belediye Başkanı Avukat Recep Candan yaptığı açıklamada, “ Selçuklu’dan Osmanlı'ya medeniyetimizin mutfağından bize miras kalan kültürümüzü anlamak, yaşatmak ve nesillere aktarmak adına, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşleri Sn. Emine Erdoğan hanımefendi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sn. Murat Kurum ile Genel Başkan Yardımcımız Sn. Leyla Şahin Usta'nın teşrifleriyle bu yıl ikincisi düzenlenen #Gastrofest’te ilçemizi meşhur Çumra kavunumuzla ve diş bulgurumuzla temsil ediyoruz” dedi.

BOZKIR STANDINA  VE KAŞIK EKİBİNE İLGİ  YOĞUN

Konya’nın en eski ilçelerinden biri olan Bozkır, Konya GastroFest’te Bozkır Belediyesi öncülüğünde kurulan standa tanılıyor. Festivalle ile ilgili açıklamalarda bulunan Bozkır Belediye Başkanı Saadettin Saygı, “Bozkır standımıza ve kaşık ekibimize ilgi çok büyük. Standımızı ziyaret eden kıymetli Büyüklerimize, Belediye Başkanlarımıza, İlçe Başkanlarımıza ve tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 SABRİ’DEN DOYURUYOR

Konya’nın başarılı firmaları arasında yer alan Sabri'den Tantuni  Kokoreç   Midye firması da birbirinden özel lezzetleri ile müşterileriler  ile buluşarak damaklarda eşsiz lezzet bırakmayı sürdürüyor. Sabri'den Tantuni Kokoreç   Midye sahibi Sabri Yatağanlı müşterileri de yakından ilgilenerek hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmiyor.

KONYA PİLAVİ VE TİRİT DE GASTROFEST’TE BEĞENİ ALIYOR

Konya’nın geleneksel lezzetleri arasında yer alan geleneksel Konya Düğün Pilavı ve Türkülere  aşina olunan  tirit ise Konya GastroFest kapsamında Atiker Deluxe Toplantı ve Düğün Merkezi ve Tayyar Atiker Düğün & Çarşı Yemekleri güvencesi ile katılımcılarla buluşturuyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA- HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim